Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai: Talibanas nukovė IS išpuolio prieš Kabulo oro uostą organizatorių

Talibano vyriausybė nukovė įtariamą sprogdintojo mirtininko išpuolio Kabulo oro uoste 2021 metais organizatorių, antradienį pranešė Baltieji rūmai.
Talibano kovotojai Kabule
Talibano kovotojai Kabule / „AFP“/„Scanpix“

2021-ųjų rugpjūčio 26 dieną, per chaotišką JAV pajėgų išvedimą, mirtininkas susisprogdino minioje oro uosto teritorijoje, žmonėms bandant pabėgti iš Afganistano. Per sprogimą žuvo apie 170 afganistaniečių ir 13 oro uostą saugojusių JAV karių.

Tai buvo vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių sprogdinimų Afganistane pastaraisiais metais. Po išpuolio prezidentas Joe Bidenas buvo smarkiai kritikuojamas dėl sprendimo išvesti amerikiečių pajėgas iš Afganistano, praėjus beveik 20 metų po JAV invazijos.

Išpuolį planavusios „Islamo valstybės“ (IS) kuopelės lyderį nukovė Talibano pareigūnai, sakoma Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovo spaudai Johno Kirby pareiškime.

„Jis buvo svarbus ISIS-K pareigūnas, tiesiogiai dalyvavęs rengiant tokias operacijas kaip prie Abbey vartų, o dabar nebegali rengti planų ar vykdyti išpuolių“, – teigė J.Kirby, paminėdamas vietą prie oro uosto, kur buvo įvykdyti išpuoliai.

ISIS-K – tai Afganistane ir Pakistane veikiantis grupuotės IS padalinys „Chorasano islamo valstybė“.

„Jis žuvo per Talibano operaciją“, – pridūrė J.Kirby, nepateikdamas jokių detalių.

Per 2021 metų rugpjūčio 30 dieną pasibaigusį JAV kariuomenės išvedimą Talibano kovotojai vos per kelias savaites nušlavė Vakarų apmokytas Afganistano pajėgas ir privertė paskutinius amerikiečių karius desperatiškai evakuotis iš Kabulo oro uosto.

Per precedento neturinčią, kelias dienas trukusią karinę oro transporto operaciją iš šalies pavyko išgabenti daugiau kaip 120 000 žmonių.

J.Bidenas ilgai gynė savo sprendimą palikti Afganistaną, nors tai, anot kritikų, prisidėjo prie katastrofiško afganistaniečių pajėgų žlugimo ir sudarė sąlygas Talibanui sugrįžti į valdžią du dešimtmečiai po pirmosios talibų vyriausybės nuvertimo.

Niekas nebūtų pakeitęs išėjimo trajektorijos ir „galiausiai prezidentas Bidenas atsisakė siųsti dar vieną amerikiečių kartą kovoti kare, kuris Jungtinėms Valstijoms jau seniai turėjo baigtis“, teigė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba šį mėnesį Kongresui pateiktoje ataskaitoje.

Neseniai paskelbtame laikraščio „The Washington Post“ pranešime, kuriame cituojami nutekinti Pentagono dokumentai, nurodoma, kad, JAV nuomone, po amerikiečių pajėgų išvedimo Afganistanas tampa IS telkimosi vieta.

Antradienį J.Kirby teigė: „Mes aiškiai pasakėme Talibanui, jog jis privalo užtikrinti, kad jie nesuteiks saugaus prieglobsčio teroristams, nesvarbu, ar tai būtų „al Qaeda“, ar ISIS-K.“

Jis pridūrė: „Mes įvykdėme prezidento pažadą sukurti užhorizontinius pajėgumus stebėti potencialias terorizmo grėsmes ne tik iš Afganistano, bet ir iš kitų pasaulio vietų, kur šios grėsmės išplito, kaip tai padarėme Somalyje ir Sirijoje.“

Talibanas ir IS jau seniai kariauja Afganistane. Ekspertai tvirtina, kad džihadistų IS yra didžiausias saugumo iššūkis naujajai Afganistano vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius