Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalys nepritaria ekonominių sankcijų paskelbimui Baltarusijai

Baltijos šalys palaiko siūlymą atnaujinti draudimą išduoti vizas aukštiems Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už opozicijos persekiojimą, bet jos nepritaria raginimams paskelbti Minskui ekonomines sankcijas.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungos (ES) narės pirmadienį turėtų priimti sprendimą uždrausti įvažiuoti į 27 šalių bloką Baltarusijos pareigūnams, kurie yra laikomi atsakingi už opozicijos persekiojimą po gruodžio 19 dienos prezidento rinkimų.

Per šiuos rinkimus, kurių Vakarai nepripažino sąžiningais, dar vienai penkerių metų kadencijai buvo perrinktas dabartinis šalies autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka.

„Mes remiame draudimą išduoti vizas tiems, kas atsakingi už demokratijos proceso pažeidimus“, – AFP sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Girtas Valdis Kristovskis.

Mes remiame draudimą išduoti vizas tiems, kas atsakingi už demokratijos proceso pažeidimus, AFP sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Girtas Valdis Kristovskis.

„Sykiu turime pagalvoti, kaip skatinti demokratiją Baltarusijoje", – sakė jis. –Neremiame ekonominių sankcijų, nes jos gali paveikti daug paprastų žmonių, ir anksčiau nebuvo veiksmingos".

Numatoma, kad pirmadienį Briuselyje susirinksiantys ES užsienio reikalų ministrai atnaujins draudimą išduoti vizas, kuris buvo įšaldytas 2008 metais, Bendrijai siekiant paskatinti reformas Baltarusijoje.

„Iš principo sutarta – vizų apribojimai bus grąžinti“, – anksčiau šią savaitę sakė vienas ES diplomatas Briuselyje.

Pasak diplomatų, į ES šalis turėtų būti uždrausta atvykti maždaug 160 Minsko pareigūnų. Taip pat gali būti įšaldytos jų sąskaitos užsienio bankuose.

Tačiau jie pažymėjo, kad ES veikiausiai nepaskelbs ekonominių sankcijų.

Embargo taikymui pritaria Švedija ir Baltarusijos kaimynė Lenkija – šios dvi šalys tradiciškai laikosi griežtos politikos A.Lukašenkos atžvilgiu.

Tuo tarpu nors visos trys Baltijos šalys smerkia Baltarusiją dėl žmonių teisių pažeidimų, jos tikisi, kad prekybos santykiai liks stabilūs.

Estijos užsienio reikalų ministras cžurnalistams pažymėjo, kad labai svarbu nepakenkti paprastiems baltarusiams.

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, kad Vilnius pritaria vizų draudimui.

„Mes dar aktyviau turime remti Baltarusijos pilietinę visuomenę ir demokratines jėgas“, – AFP sakė jis.

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, kad Vilnius pritaria vizų draudimui.

Bet "sankcijos neturi paveikti visų Baltarusijos piliečių. Prezidentė laikosi nuomonės, kad Lietuva turi neizoliuoti Baltarusijos", sakė prezidentės atstovas.

„Esame artima Baltarusijos kaimynė, – savo ruožtu AFP pažymėjo Lietuvos analitikas Kęstutis Girnius. – Prekyba su Baltarusija per krizę yra labai svarbi, todėl Lietuva nenori trauktis atgal“.

Lietuvos investicijos į Baltarusiją per pastaruosius penkerius metus padidėjo vienuolika kartų, o tiesioginės rytinės kaimynės investicijos į Lietuvą per pastaruosius trejus metus išaugo kone keturissyk.

Bendrija jau buvo suvaržiusi A.Lukašenkos ir kai kurių kitų Baltarusijos pareigūnų galimybes išvykti į užsienį po 2006 metais vykusių prezidento rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius