-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bangladešo teismas paliko galioti mirties bausmę karo nusikaltimų byloje

Bangladešo Aukščiausiasis teismas antradienį atmetė paskutinį apeliacinį skundą, kurį pateikė islamistų partijos lyderis, kaltinamas karo nusikaltimais per šalies nepriklausomybės karą su Pakistanu, ir paliko galioti anksčiau specialiojo tribunolo jam skirtą mirties bausmę.
Miras Quashemas Ali
Miras Quashemas Ali / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bangladešas

Šalies sostinėje Dakoje vyriausiasis teisėjas Surendra Kumaras Sinha atmetė partijos „Jamaat-e-Islami“ vadovo Miro Quashemo Ali skundą.

Toks sprendimas reiškia, kad dabar nebėra jokių teisinių kliūčių įvykdyti mirties bausmę M.Q.Ali. Specialusis tribunolas, nagrinėjantis karo nusikaltimų bylas, 2014 metų lapkritį skyrė M.Q.Ali mirties bausmę už pagrobimą, kankinimą ir žmogžudystę.

Jo advokatai antradienį sakė, kad M.Q.Ali ir jo šeima nuspręs, ar bus prašoma prezidento suteikti malonę.

Generalinis prokuroras Mahbubey Alamas teigė, kad sprendimu jie patenkinti. Mažiausiai penkiems žmonėms buvo atlikta mirties bausmė nuo 2010 metų, kai buvo sukurtas specialusis tribunolas, nagrinėjantis karo nusikaltimus.

M.Q.Ali yra partijos „Jamaat-e-Islami“ narys, atsakingas už jos politikos formavimą ir, kaip manoma, vienas iš pagrindinių partijos finansuotojų.

M.Q.Ali yra partijos „Jamaat-e-Islami“ narys, atsakingas už jos politikos formavimą ir, kaip manoma, vienas iš pagrindinių partijos finansuotojų.

Įtariamojo kaltė buvo pripažinta dėl aštuonių nusikaltimų, tarp jų dėl jauno vyro pagrobimo bei nužudymo kankinimo kameroje, už kuriuos jam buvo paskirta mirties bausmė. Be to, M.Q.Ali buvo nuteistas 72 metams kalėjimo už kitus nusikaltimus.

Partija „Jamaat-e-Islami“, atvirai agitavusi prieš nepriklausomybę, neigė esanti atsakinga už žiaurumus.

Savo pranešime partija nesutiko su antradienį paskelbtu sprendimu ir paragino trečiadienį šalyje surengti visuotinį streiką.

Bangladešo premjerė Sheikh Hasina šiuos teismo procesus pavadino smarkiai vėluojančiomis pastangomis pasiekti teisingumą dėl nusikaltimų, padarytų per prieš keturis dešimtmečius vykusį karą, kai Bangladešas siekė atsiskirti nuo Pakistano.

Bangladešas kaltina Pakistano karius, palaikytus vietinių kolaborantų, per 1971 metų karą nužudžius 3 mln. žmonių ir išprievartavus 200 tūkst. moterų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius