Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama atvyko į Briuselį dalyvauti ES ir JAV viršūnių susitikime

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį vakare atvyko į Briuselį savo pirmojo vizito Europos Sąjungos (ES) būstinėje, kur turi sutvirtinti JAV ir Bendrijos nepritarimą Rusijos įvykdytam Krymo prisijungimui, taip pat – paspartinti „megaprekybos“ derybas.
JAV prezidentas Barackas Obama Briuselyje
JAV prezidentas Barackas Obama Briuselyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento lėktuvas į Belgijos sostinę atskrido iš Hagos, kur B.Obama dalyvavo Didžiojo septyneto (G-7) susitikime dėl Ukrainos ir viršūnių susitikime dėl branduolinio saugumo.

Belgijos karalius Philippe'as ir premjeras Elio Di Rupo sutiko B.Obamą oro uoste, o paskui JAV lyderis išvažiavo šarvuotu limuzinu.

Ši kelionė dėl Krymo krizės yra laikoma svarbiausiu per daug metų JAV prezidento vizitu Europoje. Jo metu B.Obama trečiadienį Briuselyje surengs savo pirmąjį viršūnių susitikimą su ES aukščiausio rango pareigūnais.

„Atėjo laikas viršūnių susitikimui Briuselyje, ne Vašingtone, ne kur nors kitur, o Briuselyje“, – sakė ES aukšto rango diplomatas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

JAV lyderis taip pat susitiks su NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu ir pasakys kalbą apie transatlantinius santykius.

B.Obama Belgijoje praleis mažiau nei 24 valandas, o paskui išvyks į Italiją, kur pratęs šešias dienas truksiančią kelionę Europoje.

B.Obamos susitikimas su Europos Vadovų Tarybos ir Europos Komisijos pirmininkais Hermanu Van Rompuy ir Jose Manueliu Barroso, kuris įvyks vidurdienį, prie priešpiečių stalo, suplanuotas valandai ir 15-ai minučių. Jo metu dominuos Ukrainos krizės klausimas.

Stovėdamas Europos širdyje, Briuselyje, Europos projekto centre, jis galės kalbėti apie Europos saugumo svarbą

Svarbus trečiadienio momentas bus B.Obamos kalba 2 tūkst. svečių viename populiariausių miesto muziejų. Sakydamas šią kalbą, kuri bus vienintelė vieša kalba per visą kelionę Europoje, JAV lyderis „pažvelgs į dabartinius įvykius Ukrainoje su platesniu kontekstu“, sakė vienas Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas.

„Stovėdamas Europos širdyje, Briuselyje, Europos projekto centre, jis galės kalbėti apie Europos saugumo svarbą“, – pridūrė pareigūnas.

Didžiulis prekybos susitarimas

Pasaulio ekonomikai pamažu grįžtant prie augimo, Briuselis ir Vašingtonas taip pat pažadės naujas pastangas kuriant didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną. Toks žingsnis potencialiai gali paskatinti didžiulį augimą ir darbo vietų kūrimą.

Derybų dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP), kuri abiem šalims bus verta šimtų milijardų, ketvirtasis ratas baigėsi prieš dvi savaites Briuselyje, derybininkams paskelbus apie pažangą, bet – be persilaužimo.

Tačiau per praėjusios savaitės ES viršūnių susitikimą, kurio metu dominavo Ukrainos krizės klausimas, 28 bloko lyderiai susitarė dėl skubių veiksmų Europos priklausomybei nuo gamtinių dujų importo iš Rusijos mažinti, įskaitant galimą skalūnų dujų importą iš JAV pagal TTIP.

Tačiau nemaloni trečiadienio derybų nata tikriausiai bus užsitęsę nesutarimai dėl buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekintos informacijos apie amerikiečių vykdytą telefoninių pokalbių pasiklausymą Europos Sąjungoje.

B.Obama pažadėjo reformuoti JAV žvalgybos duomenų rinkimą, o vienas informuotas ES diplomatas pranešė apie pažangą ES ir JAV bendradarbiaujant šiuo klausimu.

„Nemanau, kad ... ši tema užims daug laiko, – sakė jis. – Darbas ne tik tęsiasi, jis einasi gerai“.

Trečiadienį ryte B.Obama drauge su karaliumi Philippe'u ir premjeru E.Di Rupo aplankys vieninteles Pirmajame pasauliniame kare žuvusių amerikiečių kapines Belgijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius