Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 07 /08:53

JAV prezidentu perrinktas Barackas Obama šaliai žada šviesesnę ateitį

JAV prezidentas Barackas Obama šalies vadovo rinkimuose nugalėjo Mittą Romney ir išrinktas antrai kadencijai, skelbia naujienų tarnyba BBC.
JAV prezidentas Barackas Obama su šeima
JAV prezidentas Barackas Obama su šeima / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugelio valstijų rezultatai rodo, kad pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas jau užsitikrino mažiausią reikiamą balsų skaičių rinkikų kolegijoje. Rezultatai jau paskelbti 49-iose iš 50 valstijų.

B.Obamai pavyko laimėti ir vadinamosiose svyruojančiose valstijose, Viskonsine, Nevadoje, Naujajame Hampšyre, Virdžinijoje ir Kolorade, balsai dar nevisiškai suskaičiuoti Floridoje, tačiau panašu, kad B.Obama jau užsitikrino 303 rinkikų balsus, o M.Romney – 206. 

Pagal JAV konstituciją, balsai visos šalies mastu neskaičiuojami. Kandidatas privalo laimėti atskirose valstijose ir priklausomai nuo gyventojų skaičiaus pelno tam tikrą rinkikų balsų skaičių. Norint laimėti, reikia surinkti mažiausiai 270 rinkikų balsų. 

B.Obama suskubo dėkoti rinkėjams socialiniame tinkle „Twitter“. „Tai įvyko dėl jūsų. Ačiū jums“, – rašė jis. Manoma, kad paskutinę minutę balsą jam atidavė ir tie neapsisprendę rinkėjai, išvydę prezidentą aktyviai veikiant uragano „Sandy“ akivaizdoje.

Jau aišku, kad M.Romney pavyko laimėti istoriškai respublikonus palaikančiose valstijose, taip pat Šiaurės Karolinoje ir Indianoje. Šiose dviejose valstijose B.Obama pergalę šventė 2008-ais.  

Kaip skelbia naujienų tarnyba BBC, Ohajo ir kitose svarbiose valstijose, norint pasiekti minimalią, 270 balsų ribą, M.Romney laimėti nepavyko. 

Antradienį JAV rinkėjai savo balsus atidavė ne tik už kandidatą į prezidentus. Kartu vyko balsavimas dėl trečdalio iš 100 vietų JAV Senate ir dėl 435 vietų Atstovų rūmuose, taip pat buvo renkama 11 valstijų gubernatorių.

Prognozuojama, kad po šių rinkimų respublikonai ir toliau išlaikys Atstovų rūmų kontrolę, o demokratai – Senato.

Pripažino pralaimėjęs

Respublikonai iki pat rinkimų dienos tvirtino, kad B.Obamos šalininkų armija, nusivylusi dėl žlugusių jo pirmosios kadencijos lūkesčių, liks namuose, taip pat prognozavo vėluojančią respublikonų palaikymo bangą, kuri turėjo iškelti M.Romney.

B.Obama, kuris atėjo į valdžią kaip vilties pranašas, užsitikrino perrinkimą po rinkimų kampanijos, per kurią jis griežtai kritikavo M.Romney - multimilijonierių buvusį bendrovių pertvarkymo specialistą, vaizduodamas jį abejingu viduriniosios klasės rūpesčiams.

Anot naujienų tarnybos BNS, B.Obama ir M.Romney vedė pykčio kupiną kampaniją ir grūmėsi trejuose itin įtemptuose tiesioginiuose debatuose, kur prezidentas vaizdavo save kovotoju už viduriniąją klasę, o respublikonas teigė, kad šalies vadovas nebeturi idėjų, kaip būtų galima kurti darbo vietas.

Kol Ohajo valstijoje rezultatai dar nebuvo suskaičiuoti, M.Romney vis dar nenorėjo pripažinti savo pralaimėjimo. Šioje valstijoje demokratams niekad nėra pavykę pelnyti daugiau rinkėjų simpatijų nei respublikonams. Vos paskelbus rezultatus M.Romney teko nuleisti galvą – jis pripažino pralaimėjęs ir pasveikino B.Obamą su pergale. 

M.Romney trumpoje kalboje sakė: „Tauta pasirinko kitą lyderį, tad aš ir Ann prisijungiame prie jūsų ir melsimės už jį ir didžią tautą. Amerikoje dabar sudėtingas laikotarpis, tad tikiuosi, kad prezidentas mus ves teisingu keliu.“

M.Romney asmeniškai paskambino B.Obamai ir pasveikino jį su pergale.

Dėkojo žmonėms

„Dar ketveri metai!“ ir „JAV, JAV!“ – tokiais šūkiais B.Obamos pergalę antradienio vakarą sutiko minia džiūgaujančių žmonių. Jie šoko ir šventė prie Baltųjų rūmų, kai paaiškėjo, jog prezidentas demokratas Barackas Obama bus perrinktas antrai kadencijai.

Rinkimus laimėjęs B.Obama paaiškėjus rezultatams kalbėjo prieš minią žmonių, susirinkusių Čikagoje, kur tuo metu buvo apie pirma valanda nakties. Jis dėkojo savanoriams ir visai komandai už sunkų, pusantrų metų trukusį darbą. „Ačiū, kad pasitikėjote manimi iki galo“, – sakė jis žmonėms, teigdamas, kad JAV nuėjo ilgą, sunkų kelią, tačiau geriausi laikai dar tik priešakyje.

„Visi turime daug vilčių. Visi norime, kad vaikai turėtų geriausius mokytojus, darbą, naujausias technologijas, čia vystytųsi verslas“, – kalbėjo B.Obama. Pasak jo, ne visada siekiant tikslų kelias tiesus, tenka priimti sudėtingus, kompromisų reikalaujančius sprendimus. Prezidentas vėl priminė, kad Irake baigėsi karas, ekonomika pamažu atsigauna, tad pradėtus darbus reikia tęsti.

„Turime stipriausią karinę sistemą, tačiau tai nedaro mūsų turtingų. Artimiausiomis savaitėmis ketinu dirbti su abiejų partijų atstovais, kad sumažintume deficitą, kad sutvarkytume imigracijos sistemą“, – planuojamus darbus vardijo B.Obama.

B.Obama dėkojo Michellei Obamai, kurią vedė prieš 20 metų. Linkėjimus siuntė dviem dukroms ir juokavo, kad vieno šunelio gana, mat po praėjusių rinkimų mergaitės pradėjo rūpintis augintiniu.

Prezidentas dėkojo miniai ir teigė, kad jam garbė vadovauti tokiai šaliai kaip Amerika, kurioje visi lygūs – balti ir juodaodžiai, seni ir jauni, vargšai ir turtingi, heteroseksualai ir homoseksualai, ispanų kilmės ar azijiečiai.

Galės tęsti darbus

Teigiama, kad dar ketverius darbo metus laimėjęs B.Obama turės galimybę apsaugoti savo istorines sveikatos apsaugos sistemos ir Volstrito reformas, taip pat turės galimybę ištisai kartai suformuoti Aukščiausiąjį Teismą, kai, kaip numatoma, jame atsiras kelios laisvos vietos.

Kaip skelbia naujienų tarnyba BNS, B.Obama taip pat veikiausiai žvelgs į užsienį, kurdamas savo palikimą, tačiau jam gresia iššūkis jau 2013 metų pradžioje, taip pat gali tekti nuspręsti, ar panaudoti karinę jėgą, siekiant sužlugdyti Irano branduolinę programą.

Teks spręsti ir problemas namuose: B.Obamai teks kovoti su respublikonais Kongrese dėl „fiskalinio skardžio“, kai sueis G.W.Busho laikų mokesčių lengvatų galiojimo terminas ir iškils būtinybė kelti JAV skolinimosi lubas.

Griaunantys federalinių išlaidų karpymai, turintys sumažinti išsipūtusį biudžeto deficitą, tačiau galintys nukreipti ekonomiką į recesiją, taip pat įsigalios, jeigu B.Obamai nepavyks susitarti su respublikonais, kurie jam priešinosi nagais ir ragais pastaruosius ketverius metus.

Iki B.Obamos dar nei vienas JAV prezidentas per pastaruosius 70 metų nebuvo perrinktas, kai nedarbo lygis šalyje didesnis nei 7,4 procento. Nors nuo Didžiosios recesijos ekonomika sukūrė daugiau nei 5 mln. darbo vietų, šiuo metu nedarbas Jungtinėse Valstijose siekia 7,9 procento.

Baracko Obamos žinutė Twitter
Baracko Obamos žinutė „Twitter“

Pilna B.Obamos padėkos kalba:

VIDEO: Election 2012 | Obama's Complete Victory Speech | The New York Times

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius