Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama: NSA turi liautis masiškai rinkusi ir kaupusi duomenis JAV

Prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad JAV vyriausybė nutrauks didelio masto amerikiečių telefoninių pokalbių kaupimą, siekdamas sumažinti įtampą dėl masinio žmonių šnipinėjimo.
Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje
Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aš nusprendžiau, kad geriausia būtų, jog vyriausybė neturėtų rinkti arba laikyti didelių kiekių tų duomenų“, – sakė B.Obama, pateikdamas oficialų pasiūlymą pertvarkyti Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) darbo procedūras.

Savo pareiškime B.Obama nurodė, kad pagal jo planą telekomunikacijų bendrovės turės laikyti duomenis tiek pat laiko kaip ir dabar, o vyriausybės agentūroms bus leista juos pasiekti, teismui sankcionavus.

Apie šį planą B.Obama paskelbė tokiu metu, kai nerimsta nepasitenkinimas dėl NSA masinio šnipinėjimo galimybių, kurias atskleidė buvusio žvalgybos kontraktininko Edwardso Snowdeno nutekinti dokumentai.

Bėgliu tapęs buvęs JAV žvalgybos darbuotojas apstulbino pasaulį, atskleidęs Nacionalinio saugumo agentūros slaptas šnipinėjimo programas, pagal kurias renkami duomenys apie daugumos amerikiečių pokalbius telefonus.

Pasak B.Obamos, jo planas, kuriam dar turi pritarti Kongresas, leis vyriausybei tęsti žvalgybą teroristinių išpuolių prevencijai, tačiau pakeitimai bus susiję su visuomenės privatumo apsauga.

Aš nusprendžiau, kad geriausia būtų, jog vyriausybė neturėtų rinkti arba laikyti didelių kiekių tų duomenų

Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad NSA turės gauti teismo leidimą, kai norės pasinaudoti sukauptais duomenimis, išskyrus „nepaprastosios padėties“ atvejus.

Teismo bus prašoma patenkinti prašymus dėl konkrečių telefono numerių, „remiantis susirūpinimu dėl nacionalinio saugumo“, nurodoma pranešime.

„Aš manau, kad toks požiūris geriausiai užtikrins, jog mes gautume mums reikalingą informaciją žvalgybos poreikiams patenkinti, taip pat didindami visuomenės pasitikėjimą dėl būdų, kaip ši informacija yra renkama ir saugoma“, – sakė B.Obama.

Pasak prezidento, kadangi naujasis planas neįsigalios iki kovo 28 dienos programos pabaigos termino, jis prašys 90 dienų pratęsti dabartinę programą, įvedus tam tikrų pakeitimų, kuriuos jis nurodė padaryti sausio mėnesį.

„Esu įsitikinęs, kad toks siūlymas suteiks mūsų žvalgybai ir teisėsaugos pareigūnams informacijos, kuri yra jiems reikalinga mūsų saugumui užtikrinti, atsižvelgiant į teisėtas privatumo problemas, kurios buvo iškeltos“, – kalbėjo B.Obama.

E.Snowdeno nutekinti dokumentai sukėlė susirūpinimą Jungtinėse Valstijose ir užsienyje dėl Amerikos vykdomų žvalgybos programų didelių pajėgumų.

Pareigūnai teisinosi, kad tokie žvalgybos metodai yra būtini, siekiant užkirsti kelią teroristų išpuoliams, tačiau dėl tokių NSA veiklos Amerikos teritorijoje mastų šalies gyventojų nuomonė yra prieštaringa.

Grupė Kongreso narių šią savaitę pateikė abiejų partijų palaikomą įstatymo projektą dėl telefoninių, elektroninio pašto ir interneto metaduomenų rinkimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius