Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama padarė pareiškimą apie gandus dėl gimimo vietos

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pareiškė, kad jį glumina apie jo gimimo vietą sklandančios teorijos ir pareiškė, kad toks perdėtas žiniasklaidos susidomėjimas „antraeiliu dalyku“ „svarbiu metu“ nukreipia dėmesį nuo tokių klausimų kaip šalies biudžetas.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Neturime laiko tokio pobūdžio kvailystėms“, – sakė B.Obama ir pridūrė, kad jį trikdo pats faktas, jog sąmokslas, kurį rengia konservatyvieji specialistai ir kai kurie jo politiniai priešininkai, tęsiasi jau pustrečių metų.

„Šis klausimas nagrinėjamas jau dvejus, jau dvejus su puse metų. Manau, kad jis iškilo per rinkimų kampaniją, – sakė B.Obama. – Visa tai stebėjau suglumęs, esu sutrikęs dėl to masto, kurį jis pasiekė.“

„Gyvename svarbiu metu ir turime galimybę taip spręsti problemas, su kuriomis susiduriame, kad mūsų vaikai, vaikaičiai ir provaikaičiai galėtų didžiuotis, – sakė B.Obama. – Esu tikras, kad XXI amžiuje Amerika iškils... Bet mes turime surimtėti.“

Kalbėdamas apie svarbius sprendimus planuojant biudžeto išlaidas, B.Obama sakė, kad tiki, jog „Amerikos politinių partijų lyderiams pavyks susėsti ir abiem partijoms tariantis išspręsti šias problemas. Mums visada tai pavykdavo“.

„Mes negalėsime išspręsti savo problemų, jei mums trukdys antraeiliai dalykai ir karnavalų rėksniai“, – sakė prezidentas. Savo kritikų pavadžių B.Obama neminėjo.

Politiškai svarbus B.Obamos pareiškimas nuskambėjo po to, kai Baltieji rūmai paskelbė ilgąją jo gimimo liudijimo formą, remiantis kuria, prezidentas gimė Havajuose 1961 metų rugpjūčio mėnesį. Ši forma buvo užpildyta iškart po B.Obamos gimimo ir saugoma kartu su kitais civilinės registracijos dokumentais B.Obamos gimtojoje valstijoje.

Dokumente nurodoma, kad B.Obama gimė „Honolulu, Oahu, Havajuose 1961 metų rugpjūčio 4 d. 19 val. 24 min.“

Pagal Jungtinių Valstijų konstituciją, JAV prezidentais ir viceprezidentais gali būti tik Jungtinėse Valstijose gimę asmenys.

Dokumente sakoma, kad Barackas Husseinas Obama II gimė 1961 metų rugpjūčio 4 dieną, 19 val. 24 min. Kapiolanio akušerijos ir ginekologijos ligoninėje, Honolulu.Prezidentinės rinkimų kampanijos 2008 metais metu B.Obamos štabas jau buvo paskelbęs Havajuose išduotą įprastinę trumpąją gimimo liudijimo formą, taip siekdamas išsklaidyti tuometinio kandidato priešininkų paskelbtus gandus, esą jis negimė Amerikoje.

Standartinė trumpoji B.Obamos gimimo liudijimo kopija buvo paskelbta 2008 metais dar prieš rinkimus, tačiau šią savaitę prezidentas paprašė Havajų pareigūnų atsiųsti jo gimimo liudijimo originalo kopiją, kuri, kaip tikimasi, pagaliau išsklaidys abejones dėl jo gimimo vietos.

Pasak Baltųjų rūmų atstovo Jay Carney, B.Obama mano, jog dėl jo gimimo vietos kilusios diskusijos yra „antraeilis dalykas“, nenaudingos nei šaliai, nei politiniams debatams.

Baltųjų rūmų pareigūnai sako, kad diskusijos prezidento gimimo vietos teorijų klausimu užsitęsė per ilgai, tačiau B.Obamai priešiški vadinamieji „gimimiečiai“ nesiliovė kurstyti abejonių dėl prezidento teisėtumo. Galimas respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas neseniai iškėlė klausimą, kodėl B.Obama iškart nepasirūpino, kad būtų paskelbta pilno jo gimimo liudijimo kopija.

„Prezidentas mano, kad tai nenaudinga mūsų šaliai, tai neigiamai veikai mūsų politinius debatus“, – sakė J.Carney dalindamas žurnalistams ilgai lauktas dokumento kopijas.

Trečiadienį paskelbtą gimimo liudijimą pasirašė naujagimį priėmęs gydytojas, B.Obamos motina ir vietos registratorius. B.Obamos motina, kuriai tuomet buvo 18, pasirašė pilna pavarde: Ann Dunham Obama.

Dokumente sakoma, kad Barackas Husseinas Obama II gimė 1961 metų rugpjūčio 4 dieną, 19 val. 24 min. Kapiolanio akušerijos ir ginekologijos ligoninėje, Honolulu.

Religija nepažymėta. Dokumente taip pat parašyta, kad jo tėvas 25 metų Barackas Husseinas Obama yra Kenijoje gimęs afrikietis, o jo motina – Vičitoje, Kanzase gimusi baltoji. Gimimo liudijimą rugpjūčio 7 d. ir 8 d. parašais patvirtino B.Obamos motina ir gydytojas.

Reuters/Scanpix nuotr./Baracko Obamos gimimo liudijimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baracko Obamos gimimo liudijimas

Havajų civilinės metrikacijos skyrius taip pat pranešė, kad 2011 metų balandžio 25 dieną Baltiesiems rūmams pateikė liudijimo kopiją.

Dokumentą atsiėmė prezidento asmeninė advokatė Judith Corley, parskraidinusi jį lėktuvu į Vašingtoną antradienio vakarą.

Baltieji rūmai taip pat paskelbė balandžio 22 dieną prezidento pasirašytą laišką, kuriame jis prašo Havajų civilinės registracijos išduoti du oficialiai patvirtintus jo gimimo liudijimo nuorašus, ir Havajų pareigūnų atsakymą, kad prašymas bus patenkintas.

Tuo tarpu kalbėdamas Naujojo Hampšyro valstijoje D.Trumpas patvirtino prisidėjęs prie pilno B.Obamos gimimo liudijimo paskelbimo.

„Jau seniai jam reikėjo tai padaryti. Man tikrai didelė garbė, kad teko toks svarbus vaidmuo ir tikiuosi, tikiuosi pavyko atsikratyti šio klausimo“, – sakė jis.

Neminėdami D.Trumpo vardo Baltųjų rūmų pareigūnai pripažino, kad gimimo liudijimas paskelbtas reaguojant į tai, jog pradžioje užkulisiuose aptarinėtu prezidento gimimo vietos klausimu susidomėjo žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius