-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 26 /20:55

Barackas Obama: Rusija supras savo klaidas

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį Briuselyje pasakė, kad krizė Ukrainoje parodė, jog Jungtinės Valstijos ir Europa vėl susidūrė su įsitikinimu, kad didžiosios valstybės gali bauginti mažesnes.
Barackas Obama Briuselyje
Barackas Obama Briuselyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis paragino Vakarus laikytis vieningai, atsakant į Maskvos įvykdytą Krymo aneksija, ir pasakė , kad „laikui bėgant“ rusai supras, jog „žiauri jėga“ negali laimėti.

Rusija nebus „išstumta iš Krymo ar atgrasinta nuo karinės jėgos eskalavimo. Tačiau laikui bėgant, kol mes būsime vieningi, Rusijos žmonės pripažins, kad saugumo, klestėjimo ir savo norimo statuso jie negali pasiekti žiauria jėga. Ir kaip tik todėl, per šią krizę mes suderinsime mūsų tvirtą spaudimą Rusijai su atviromis durimis diplomatijai“, – sakė B.Obama savo kalboje.

Jeigu Rusija ir toliau laikysis savo dabartinio kurso, jos izoliavimas tik gilės ir sankcijų daugės

Jeigu Rusija ir toliau laikysis savo dabartinio kurso, jos izoliavimas tik gilės ir sankcijų daugės.

JAV prezidentas kalbėjo maždaug dviem tūkstančiams klausytojų koncertų salėje, kur buvo ir Belgijos karalius su karaliene, kad Rusijos veiksmai metė iššūkį „tiesoms, kurios prieš kelias savaites atrodė savaime suprantamos“, kad tarptautinė teisė šį tą reiškia, kad sienų negalima perbraižyti, kad žmonės turi patys nuspręsti dėl savo ateities.

B.Obama dar pasakė, nors Vakarai ir nėra tiesiogiai paveikti Rusijos įsiveržimo, „abejingumas ignoruotų pamokas, kurios įrašytos šio žemyno kapinėse“. Anksčiau šią dieną jis pabuvojo Pirmojo pasaulinio karo kapinėse, aplankė amerikiečių kapus.

B.Obama pridūrė, kad krizė Ukrainoje nereiškia naujo Šaltojo karo pradžios: „Tai nėra naujas Šaltasis karas... Jungtinės Valstijos ir NATO netrokšta jokio konflikto su Rusija“.

Tačiau jis nurodė, kad karinis Atlanto aljansas vykdys savo pareigą „vienas už visus“, kad apgintų viena kitos suverenumą. „Ir šio pažado mes niekada neatsisakysime“, – pabrėžė B.Obama.

„NATO šalys neliks vienišos, – pridūrė jis, primindamas, kad aljanso pajėgos patruliuoja Baltijos oro erdvėje ir kad NATO sustiprino savo kontingentą Lenkijoje. – Ir mes esame pasirengę daryti dar daugiau“.

VIDEO: B.Obamos kalba Briuselyje

Prieš tai sakydamas kalbą baigiantis ES ir JAV viršūnių susitikimui Briuselyje, B.Obama pareiškė, kad pasaulyje yra saugiau „kai Europa ir Amerika yra vieningos“. Pakartojęs, kad Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios veikti kartu dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, B.Obama pasakė, jog „Rusija lieka vieniša“ ir kad ji „apsiskaičiavo“ manydama, jog gali „įvaryti pleištą“ tarp Vašingtono ir Briuselio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius