Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama apie atakas Sirijoje: netoleruosime amerikiečiams grasinančių teroristų prieglaudų

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pažadėjo tęsti kovą su „Islamo valstybės“ kovotojais po pirmųjų JAV vadovaujamų aviacijos smūgių prieš grupuotės taikinius Sirijoje ir pažadėjo užtikrinti dar didesnę tarptautinę paramą šiems veiksmams.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dar kartą turi būti aišku visiems, kurie rengs sąmokslą prieš Ameriką ir kenks amerikiečiams, kad mes netoleruosime mūsų žmonėms grasinančių teroristų prieglaudų“, – kalbėjo B.Obama prieš išvykdamas iš Baltųjų rūmų į Jungtinių Tautų būstinę Niujorke.

Pasak B.Obamos, šios koalicijos, kuriai dabar priklauso daugiau nei 40 šalių, tarp kurių ir antradienio kampanijoje dalyvavusios penkios arabų valstybės, jėgą rodo tai, kad Amerika kovoje su tokiais teroristais nėra vieniša.

Pasak B.Obamos, šios koalicijos jėgą rodo tai, kad Amerika kovoje su tokiais teroristais nėra vieniša

„Amerika didžiuojasi petys į petį kovodama su šiomis šalimis vardan mūsų bendro saugumo, – sakė jis. – Šios koalicijos stiprybė aiškiai parodo pasauliui, kad tai ne vienos Amerikos kova“.

B.Obama dar pasakė Jungtinių Tautų būstinėje susitiksiąs su Irako ministru pirmininku Haideru al-Abadi ir „draugais bei sąjungininkais“, kad toliau būtų telkiamas palaikymas koalicijai.

„Visoms pastangoms prireiks laiko. Bus visokių iššūkių, bet mes darysime viską, ką reikia, kad laimėtume kovą su šia teroristų grupe“, – sakė B.Obama, dar pridurdamas, kad kampanija vykdoma laikantis strategijos, kurią jis apibrėžė anksčiau, siekiant įveikti „Islamo valstybę“.

Dabartinė oro smūgių kampanija atveria naują frontą prieš maištininkus, nes į trejus metus nerimstantį pilietinį karą Sirijoje įsitraukia daugiau valstybių. Bahreinas, Jordanija, Kataras, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai dalyvavo smūgiuose prieš „Islamo valstybės“ objektus arba palaikė šias atakas.

JAV pareigūnai yra sakę, kad smūgiai tęsis nepaliaujamai, nors ir su įvairios trukmės pertraukomis. Po koalicijos smūgių „Islamo valstybė“ pažadėjo keršyti.

JAV neperspėjo Sirijos apie konkrečius smūgius džihadistams, bet informavo iš anksto, kad jų bus

Jungtinės Amerikos Valstijos iš anksto neperspėjo valdančiojo Siriją režimo apie antradienio rytą pradėtus aviacijos smūgius į „Islamo valstybės“ kovotojų objektus, pareiškė JAV aukšto rango pareigūnė.

„Mes neprašėme režimo leidimo. Mes nederinome savo veiksmų su Sirijos vyriausybe“, – sakoma Valstybės departamento atstovės spaudai Jen Psaki pranešime.

„Mes iš anksto neperspėjome Sirijos nei kariniu lygmeniu, nei kaip nors kitaip apie mūsų (atakų) į specifinius taikinius laiką, – pridūrė ji. – Sekretorius Johnas Kerry nesiuntė laiško Sirijos režimui“.

Tačiau prezidentas Barackas Obama anksčiau šį mėnesį savo kalboje minėjo, kad planuojama smogti grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojams ir Irake, ir Sirijoje. Vašingtonas sakė Sirijos ambasadoriui Jungtinėse Tautose, kad džihadistams klius.

„Apie savo ketinimą imtis veiksmų mes informavome Sirijos režimą tiesiogiai per mūsų ambasadorę Jungtinėse Tautose Sirijos nuolatiniam atstovui Jungtinėse Tautose“, – nurodė J.Psaki ir pridūrė: „mes perspėjome Siriją, kad neatidengtų ugnies į JAV lėktuvus“.

Sirijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime pareiškė pritarianti „bet kurioms tarptautinėms pastangoms“ kovoje su džihadistais: ir „Islamo valstybės“, ir „Al-Nusra“ fronto.

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas seniai tvirtino, kad su jo režimu kovojantys maištininkai, tarp kurių yra ir JAV remiama nuosaikioji opozicija, yra „teroristai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius