Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BBC laidų vedėjui Stuartui Hallui skirta bausmė už lytinius nusikaltimus

Didžiosios Britanijos teismas pirmadienį skyrė 15 mėnesių laisvės atėmimo bausmę britų televizijos ir radijo laidų vedėjui veteranui Stuartui Hallui, kuris prisipažino dėl 14 jam pateiktų kaltinimų, siejamų su lytiniu smurtu prieš nepilnametes mergaites, vienai kurių buvo vos devyneri.
Stiuartas Hallas
Stiuartas Hallas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusio amžiaus aštuntojo ir devintojo dešimtmečio garsios televizijos laidos „It's A Knockout“ vedėjas, kuriam dabar yra 83-ji, buvo „oportunistinis plėšrūnas“, kuris susidraugaudavo su savo aukomis prieš jas užpuldamas, sakė prokurorai.

Nusikaltimai išaiškėjo policijai tiriant velionio BBC laidų vedėjo Jimmy Savile, kuris, kaip manoma, buvo vienas iš visų laikų didžiausių lytinių nusikaltėlių Britanijoje, bylą.

Skelbdamas nuosprendį teisėjas Anthony Russellas sakė, kad S.Hallas garsėjo kaip „geniali asmenybė“.

„Plačioji visuomenė dabar sužinojo, kad turite ir tamsiąją savo pusę, kurią iki šiol slėpėte nuo visuomenės – tai ta jūsų pusė, kurią galėjote paslėpti naudodamasis visiems gerai žinomos įžymybės padėtimi“, – sakė jis.

„Keli šie atvejai parodė, kad naudojotės savo padėtimi, nes jūsų statusas suteikė jums galių ir poziciją, kuriomis pasinaudojote“, – kalbėjo teisėjas.

Dauguma S.Hallo aukų sėdėjo už jo teismo salėje, žiūrovams skirtose vietose.

Teisėjas pabrėžė, kad tuo metu, kai buvo įvykdyti šie nusikaltimai, „beveik visos jų aukos buvo vaikai“.

„Nuolatinis mažų vaikų seksualinis išnaudojimas, per daug jaunų, kad galėtų duoti sutikimą, ir neturėjusių galimybės atsispirti jūsų puolimui, net jeigu atskiri veiksmai buvo gana švelnūs, tai jau yra sunkus nusikaltimas“, – sakė jis.

Įmantriu vaizdžiu kalbos stiliumi garsėjantis S.Hallas pastaraisiais metais buvo Anglijos aukščiausios futbolo lygos rungtynių komentatorius, kurio balsas dažnai būdavo girdimas per BBC radiją.

BBC jis nebedirba nuo tada, kai jam buvo pareikšti įtarimai.

Nusikaltimai, per kuriuos nukentėjo 13 mergaičių, buvo padaryti laikotarpiu nuo 1967 iki 1985 metų, kai jo laidos buvo reguliariai rodomos per televiziją.

Balandžio mėnesį S.Hallas prisipažino kaltas dėl visų jam iškeltų kaltinimų. Vienintelis kaltinimas dėl išprievartavimo, kurį jis neigė, taip ir nebuvo nagrinėjamas procese, nes tariama nusikaltimo auka sakė nenorinti eiti į teismą.

Tuo tarpu S.Hallo advokatas Crispinas Aylettas pareiškė, kad jo ginamasis buvo suimtas J.Savile'o bylos tyrimo eigioje, tačiau jo įvykdyti nusikaltimai nė iš tolo neprilygsta J.Savile'o nusikaltimams.

„Šiandien teisiamųjų suole sėdi išsigandęs sumišęs 83-jų metų senis, atsakantis už tai, kad prieš ketvirtį amžiaus lietė  – nei daugiau, nei mažiau – 13, o ne 1 tūkst. 300, aukų “, – kalbėjo advokatas.

BBC paprašė buvusio Aukštojo teismo teisėjo išnagrinėti S.Hallo elgesį tuo metu, kai jis dirbo šioje bendrovėje. Tyrimo ataskaita turėjo būti paskelbta kartu su J.Savile'o tokio paties tyrimo medžiaga.

„BBC yra priblokšta, kad kai kurie Stuarto Hallo nusikaltimai buvo susiję su jo darbu BBC ir be išlygų atsiprašo visų žmonių, kuriuos jis išnaudojo“, – sakyta BBC pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius