Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 27 /16:10

Belaukiant uragano Irena: iš JAV rytinių pakrančių evakuojama 2,3 mln gyventojų, išbandymams ruošiasi 65 mln. amerikiečių

Mažiausiai 2,3 mln. JAV rytinių pakrančių gyventojų bus evakuota laukiant itin galingo uragano Irena.
Uraganas Irena artėja prie JAV krantų
Uraganas Irena artėja prie JAV krantų. / NOAA iliustr.

Įsakymą palikti savo namus ir slėptis specialiose saugos zonose gavo 1 mln. Naujojo Džersio, 315 tūkst. Merilando, 200 tūkst. Virdžinijos ir 100 tūkst. Delavero gyventojų. Šiaurės Karolinoje, kuri pirmoji pasitiks uragano smūgį, evakuojama 300 tūkst. gyventojų.

Panašu, kad per visą JAV istoriją pats didžiausias gyventojų skaičius atsidūrė rimtame pavojuje. Uragano kelyje – gausiai apgyvendinti pakrantės rajonai su gausybe prabangių pajūrio namų. Uraganų stebėjimo centro duomenimis, audros pasekmes pajus 65 mln. JAV gyventojų. Laukiama uraganinio vėjo ir vidutiniškai 10 cm kritulių normos.

Virš Niujorko uraganas praūš jau sekmadienį. Megapolį paliks apie 270 tūkst. žmonių, gyvenančių pakrantėje. Prieš stichijos smūgį miestas gali visai apmirti – jau šeštadienį stabdomas visas visuomeninis transportas.

Pirmą kartą per daugelį metų užges Brodvėjaus teatrų šviesos, išeiginių metu atšaukti visi pasirodymai. Ištuštės ir miesto parkai bei paplūdimiai, paprastai savaitgaliais knibždantys žmonių. Atšauktos ir beisbolo rungtynės.  

Penki oro uostai aplink didmiestį nuo šeštadienio vidurdienio taip pat apmiršta. Iš pradžių bus nutraukti atvykstantys reisai.

Prognozuojama, kad oro uostų laukimo salėse užstrigs tūkstančiai keleivių. Daugelis aviakompanijų atidėjo skrydžius ir vietiniuose oro uostuose, taigi laukiama didelio chaoso.

Apskritai rytinėje JAV dalyje gali kilti visiška suirutė oro erdvėje. Gali būti atidėta mažiausiai 3 tūkst. reisų. Per metus šie penki oro uostai perveža apie 104 mln. keleivių.

Papildyta 15.57 val. CNN rodo vaizdus iš Šiaurės Karolinos. Uraganas, nors yra ir nusilpęs, plėšia stogus, pajūryje išsilaikyti ant kojų yra sunku. Vėjo greitis siekia 70-120 mylių per valandą (vidutiniškai 140 km/val.). 

Taip pat pranešama, kad per uraganą jau žuvo vienas žmogus. 

Papildyta 16.10 val. Niujorkas uragano vizitui jau pasirengęs. Evakuoti visi didmiesčio gyventojai, kurių namai yra žemutinėse zonose šalia vandenyno. Iš viso Nijorke gyvena 8 mln. žmonių. Manoma, kad, uragano metu pakilus jūros lygiui, namai gali atsidurti po 5-7 metrų vandens sluoksniu.

Jau ištuštėjo prekybos centrai, daugelio jų lentynos tuščios. Žiniasklaida teigia, kad panikos nėra, nes niujorkiečiai spėjo iš anksto pasirūpinti būtinom prekėm – maistu, vandeniu, žvakėmis. Bene geidžiamiausia prėkė – 599 dolerių kainuojantis portatyvinis elektros generatorius. taip pat dezinfekcijos priemonės ir vienkartiniai indai.

Niujorkiečius labiausiai erzina tai, kad gali nutrūkti elektros tiekimas bei sutrikti banko paslaugos. Būtent dėl šios priežasties ledų pardavėjai šetadienį gatvėse už dyką dalija savo produkciją – kad neištirptų. Miestas masiškai ruošiasi ir mobiliojo ryšio sutrikimams.

VIDEO: Hurricane Irene - Updated August 25, 2011

VIDEO: Hurricane Irene 2011, Bahamas, 8.15am - GoPro HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius