Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 17 /13:33

Belgija pateikė kaltinimus dviem įtariamiesiems, susijusiems su kruvinais išpuoliais Paryžiuje; rastas teroristų naudotas automobilis

Belgijos pareigūnai pateikė kaltinimus dviem įtariamiesiems, kurie esą susiję su kruvinais išpuoliais Paryžiuje. Be to, pareigūnai aptiko automobilį belgiškais numeriais, kuris siejamas su atakomis Paryžiuje.

Papildyta 13:30 val. Belgijos policija paskelbė naują vieno iš Paryžiaus teroro akto organizatorių, Salah Abdeslamo, paiešką. Policijos pareigūnai jį buvo sulaikę dieną prieš kraupias žudynes Paryžiuje, tačiau paleido. Vakar Belgijos žiniasklaida klaidingai buvo paskelbusi apie S.Abdeslamo sulaikymą, tačiau teisėsauga šiuos gandus paneigė.

Papildyta 12.30 val.: Šaltiniai iš policijos naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad rado automobilį, kuris greičiausiai buvo naudojamas rengiantis išpuoliams Paryžiuje. Automobilis yra su belgiškais numeriais. 

„Juodas automobilis Clio, rastas Alberto Kahno aikštėje, greičiausiai buvo naudojamas prieš išpuolius“, – pranešė šaltinis. Šiuo automobiliu greičiausiai buvo važinėjama iš Belgijos į Paryžių, planuojant atakas. Pareigūnai aptvėrė vietą, kurioje rastas automobilis. 

Rastas automobilis, kuris greičiausiai naudotas prieš išpuolius

Papildyta 12.10 val.: Belgijos pareigūnai pateikė kaltinimus dviem įtariamiesiems, kurie esą susiję su kruvinais išpuoliais Paryžiuje.

„NBCNews“ skelbia, kad sulaikyti du žmonės kaltinami tuo, kad tariamai bendrininkavo organizuojant teroristinius išpuolius ir dalyvavo teroristinių organizacijų veikloje. Taip pat jie kaltinami tuo, kad gali būti tiesiogiai susiję su penktadienio išpuolių koordinavimu. 

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve‘as teigė, kad dėl surengtų kratų mobiliziuojama daugiau kaip 115 tūkst. policijos pareigūnų ir karininkų.  

Prancūzijos aviacija vėl smogė IS tvirtovei Sirijoje – teisėsauga atliko 128 kratas

Prancūzijos karo lėktuvai praeitą naktį surengė naujų reidų prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) faktinę sostinę ar Raką Sirijos šiaurėje, kur sunaikino vieną kovotojų vadavietę ir mokymo centrą, antradienį pranešė armijos generalinis štabas.

„Antrą kartą per 24 valandas Prancūzijos kariuomenė surengė aviacijos antskrydį prieš „Daesh“ ar Rakoje, Sirijoje“, – sakoma armijos pranešime, kuriame vartojamas alternatyvus džihadistų grupuotės akronimas.

Iš viso Rakoje numesta 16 bombų. 

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve pranešė, kad šią naktį Prancūzijoje atliktos 128 kratos su terorizmo grėsme susijusių asmenų namuose.

Skelbiama, kad policija aptiko ir įtartiną automobilį, kuris buvo pastatytas netoli Belgijos konsulato Marselyje.

J.Kerry: „Esame šeima“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmadienį atvyko į Paryžių derybų po Prancūzijos sostinę supurčiusių atakų ir pažadėjo įveikti terorizmą, stovėdamas prie Amerikos ambasados, nušviestos Prancūzijos vėliavos spalvomis.

JAV ir Prancūzija yra ne vien draugės – mes esame šeima, – sakė J.Kerry.

„JAV ir Prancūzija yra ne vien draugės – mes esame šeima“, – sakė J.Kerry, kuris antradienį susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir užsienio reikalų ministru Laurent'u Fabiusu. 

J.Kerry, kuris puikiai moka prancūzų kalbą, pažadėjo: „Įveiksime „Daesh“ (džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, IS) ir visus, kurie dalijasi jų nepakenčiama ideologija, taip pat toliau užjausime tuos, kurie ieško prieglobsčio nuo smurto, skleidžiamo teroristų.

„Kovosime, kad užtikrintume, jog pasaulis, kurį paveldės mūsų vaikai, būtų turtingas meilės ir skurdus neapykantos“, – pridūrė jis.

Amerikos diplomatijos vadovas pareiškė, kad IS kovotojai, kurie prisiėmė atsakomybę dėl didžiausių kada nors Prancūzijoje įvykdytų teroro atakų, nusinešusių 129 žmonių gyvybių, yra „monstrai psichopatai“.

J.Kerry sakė, kad tos atakos nepakeitė JAV pareigūnų, tarp jų prezidento Baracko Obamos, planų dalyvauti pasaulinėje klimato konferencijoje, kuri prasidės Paryžiuje šio mėnesio pabaigoje.

„Nekeisime savo kurso ir neatšauksime savo planų, įskaitant planus atvykti čia, į Paryžių vėliau šį mėnesį per JT klimato konferenciją, – nurodė jis. – Ir prezidentas Obama man šiandien sakė, kaip jis tikisi būti čia ir būti to svarbaus momento dalimi.“

J.Kerry, kuris per savo kadenciją valstybės sekretoriaus poste lankėsi Paryžiuje bent 20 kartų, reiškė solidarumą su Jungtinių Valstijų „seniausia sąjungininke“ praeitą savaitgalį.

Abi šalys dar kartą patvirtino savo karinį bendradarbiavimą, o B.Obama sakė pirmadienį, kad buvo sudarytas naujas susitarimas dėl dalijimosi žvalgybos duomenimis, planuojant aviacijos smūgius Sirijoje.

Nei J.Kerry, nei B.Obama neprisidėjo prie didelių eitynių Paryžiuje po šių metų sausį įvykdytų atakų prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydų maisto parduotuvę, nors į tą solidarumo renginį atvyko daug pasaulio lyderių.

JAV pareigūnai sakė, kad J.Kerry neaplankys penktadienį įvykdytų naujausių atakų vietų dėl saugumo priežasčių.

Iš Sirijos grįžtantiems Prancūzijos piliečiams gali būti skiriamas namų areštas

Prancūzijos piliečiams, grįžtantiems iš Sirijos, gali būti „taikomas namų areštas“ ir griežtas sekimas, pirmadienį nurodė vienas šaltinis vyriausybėje.

Šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad prezidentūra svarsto galimybę „įvesti drakoniškas sekimo sąlygas“ visiems asmenims, grįžtantiems iš karo krečiamos Sirijos, po penktadienį įvykdytų atakų Paryžiuje, nusinešusių 129 žmonių gyvybes.

Prancūzijos prezidentas turi planą, kaip sunaikinti „Islamo valstybę“

Prancūzija pažadėjo sunaikinti „Islamo valstybę“ (IS) po kruvinų išpuolių Paryžiuje, sako prezidentas F.Hollande'as.

Kaip skelbia BBC, jis kreipsis dėl nepaprastosios padėties šalyje laikotarpio pratęsimo iki trijų mėnesių ir siūlys pakeisti Konstituciją. 

Prancūzijos karinė kampanija, nukreipta prieš IS Irake ir Sirijoje taip pat suintensyvės. IS prisiėmė atsakomybę už penktadienį Prancūzijos baruose, restoranuose, koncertų salėje ir prie Nacionalinio stadiono įvykdytus išpuolius. Atakos nusinešė 129 žmonių gyvybes. 

F.Hollande'as teigė, kad reikia pakeisti konstituciją ir įvesti pakeitimus dėl nepaprastosios padėties šalyje. Bus imtasi ir kitų priemonių: 

  • Nebus mažinamas gynybos biudžetas; per dvejus metus bus įrengta 5000 policijos komisariatų; 
  • Bus palengvintas dvigubos pilietybės panaikinimas, jei Prancūzijos piliečiai yra kaltinami teroristiniais nusikaltimais; 
  • Bus paspartinta užsieniečių deportacija, jeigu jie jie „kelia rimtą pavojų tautos saugumui“; 
  • Skatinami Europos veiksmai prieš prekybą ginklais ir didesnės nuobaudos Prancūzijoje už tai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius