Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijos prokurorai: žudynėmis vaikų darželyje apkaltintas belgas buvo gerai ginkluotas (atnaujinta 14.59 val., nuotraukos)

Belgijos prokurorų teigimu, 20-metis belgas, kaltinamas dviejų vaikų ir 54 metų moters nužudymo viename vaikų darželyje, buvo gerai ginkluotas, vilkėjo neperšaunamą liemenę ir norėjo sužaloti kuo daugiau žmonių, šeštadienį paskelbė prokurorai.
Policijos pareigūnai įvykio vietoje, sausio 22 d. 2009 m.
Policijos pareigūnai įvykio vietoje, sausio 22 d. 2009 m. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša Lietuvos radijas, tą vyriškį, kuris buvo areštuotas penktadienį, netrukus po žudynių, tardė policija, o teisėjas jau pateikė jam kaltinimus ir jį areštavo, sakė Vakarų Belgijoje esančios Dendermondės prokuroras.

Belgų spauda praneša, kad jo vardas yra Kimas De Gelderis. Kaimynai jį apibūdino kaip apdairų, "ekscentrišką“ ir dviračiu važinėti mėgstantį žmogų.

„Netoli to vaikų darželio pastato radome du peilius, kurie tikrai priklausė įtariamajam“, – sakė prokuroras Christianas Du Fouras.

Tardomas policijos „jis vis dar turėjo vieną peilį, kirvuką ir netikrą pistoletą“, kurie buvo paslėpti kuprinėje, sakė prokuroras ir pridūrė, kad įtariamasis, kuris tardomas atrodė labai ramus, yra turėjęs psichikos problemų.

Netoli to vaikų darželio pastato radome du peilius, kurie tikrai priklausė įtariamajam. Sakė prokuroras Christianas Du Fouras.

„Jis po drabužiais turėjo neperšaunamą liemenę“, – žurnalistams sakė Ch.Du Fouras.

Per užpuolimą netoli Briuselio esančiame Dendermondės miestelyje buvo sužeista dešimt vaikų ir du darželio darbuotojai, kai kurie iš jų sunkiai, pranešė pareigūnai.

Pasak jų, darbuotojams atidarius duris, 30 centimetrų ilgio peiliu ginkluotas vyras įsiveržė į lopšelį ir pradėjo badyti lovelėse gulinčius vaikus, iš kurių vyriausiajam tebuvo treji metai. Buvo nužudyta ir slaugė, bandžiusi apginti vaikus. Ironiška, jog šio išpuolio taikiniu tapęs vaikų darželis vadinasi „Pasakų šalis“.

Kaltinamasis, kurio pavardė oficialiai neskelbiama, taip pat apkaltintas bandymu nužudyti, sakė prokuroras. Tuo tarpu vietos gyventojai šeštadienį prie to vaikų darželio dėjo gėles ir uždegė žvakutes.

Užpuolikas buvo išsidažęs veidą baltai, su juodomis dėmėmis aplink akis, todėl kai kas mano, jog jis mėgino imituoti filmų apie Betmeną personažą Džokerį. Pasak prokuratūros atstovo, per policijos apklausą vyriškis nenurodė jokių savo veiksmų motyvų.

„Kiekviename kambaryje jis stengėsi, kad aukų būtų kaip galima daugiau“, – šeštadienį sakė magistrato teisėjas Janas Kerkhofsas.

Per tardymą įtariamasis, kuris nedirbo jau daugiau kaip dvi savaites ir gyveno vienas kaime netoli Dendermondės, nieko neatskleidė, sakė J.Kerkhofsas.

Magistrato teisėjas atsisakė komentuoti teoriją apie Džokerį. Liudininkai sakė, kad jo plaukai buvo rusvos spalvos.

„Jis visiškai nieko nepasakė, tad negaliu pasakyti“, – pridūrė J.Kerkhofsas.

Dendermondės meras Pietas Buyse šeštadienį pranešė, kad tas vaikų darželis nebus vėl atidarytas, nes „tėvams ir vaikams neįmanoma ten grįžti, tai pernelyg traumuoja“.

Jei bus nustatyta, kad įtariamasis pakaltinamas, jam grės kalėjimas iki gyvos galvos. Tačiau vienas šaltinis sakė, kad jis yra turėjęs „psichikos problemų“.

Belgijos televizija RTL-TVI pranešė, kad tyrėjai šeštadienį apklausė to vyro tėvus ir kad trys psichiatrai turi nustatyti jo psichikos sveikatos būklę.

Pasak vietos laikraščio „Het Laatste Nieuws“, vyras po dešimt valandų trukusios apklausos, kurios metu keletą kartų nusijuokė, esą prisipažino žudęs.

Laikraštis taip pat nurodė, kad policija užkirto kelią „antroms kruvinoms žudynėms“, nes suimtasis turėjo kitą peilį ir dar vieno darželio adresą.

Vienas vaikas ir minėta darbuotoja mirė iš karto, o antras vaikas vėliau mirė nuo sužeidimų. Nusikaltimo metu darželyje iš viso buvo 18 vaikų.

Iš 12 per šią ataką sužeistųjų vaikų vieno šešių mėnesių kūdikio ir vieno trejų metų vaiko būklė šeštadienį buvo labai rimta, tačiau pavojus jų gyvybei negrėsė, sakė Gento universitetinės ligoninės atstovas.

Pasak kito medicinos darbuotojo, daugelio sužeistųjų veidai buvo „subjauroti“, todėl jiems reikės atlikti plastinės chirurgijos operacijas.

Antradienį įtariamasis stos prieš teismą, kuris spręs, ar palikti jį tardymo izoliatoriuje.

Ši tragedija yra viena iš kelių dramatiškų išpuolių mokyklose ir vaikų darželiuose, kurie Europos šalyse buvo įvykdyti per kelerius pastaruosius metus.

Belgija dar neatsigavo nuo sukrėtimo, kurį išgyveno sužinojusi apie atvejį, kai moteris perrėžė gerkles savo penkiems vaikams, taip pat – dėl kelių pedofilijos skandalų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius