Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benjaminas Netanyahu įspėja, kad Iranui gali būti leista laisvai kurti branduolinį ginklą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė antradienį, kad vyksta derybos dėl sandorio tarp pasaulio galingųjų valstybių ir Irano leisti Teheranui laisvai kurti branduolinį ginklą.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aistringai kreipdamasis į JAV Kongresą, kai tuo pačiu metu valstybės sekretorius Johnas Kerry dalyvauja derybose Šveicarijoje su savo Irano kolega, B.Netanyahu priekaištavo Iranui, kad šis kelia pasaulinę grėsmę.

„Tas sandoris netrukdys Iranui kurti branduolinį ginklą“, – sakė jis, parodydamas esąs visiškai priešingos nuomonės negu JAV prezidentas Barackas Obama, kuris tikisi diplomatiniu sutarimu apmalšinti Irano ambicijas.

Kadangi Irano branduolinė programa liktų iš esmės nepakitusi, Irano proveržis būtų labai greitas

„Tai tik būtų garantija, kad Iranas gaus tuos ginklus, daug jų, – sakė jis. – Kadangi Irano branduolinė programa liktų iš esmės nepakitusi, Irano proveržis būtų labai greitas“.

Maždaug 50 demokratų šiame renginyje nebuvo, bet gerokai daugiau įstatymų leidėjų iš abiejų pusių dalyvavo, ir B.Netanyahų pasitiko audringais plojimais stovėdami.

„Aš žinau, kad mano kalba vertinama gana prieštaringai, aš labai apgailestauju, kad kai kas mano, jog aš esu čia kaip politikas“, – sakė jis.

„Niekada neturėjau tokių ketinimų. Noriu padėkoti jums, demokratai ir respublikonai, dėl jūsų bendros paramos Izraeliui metai iš metų, dešimtmečius po dešimtmečių“, – sakė jis.

„Mes visi vertiname tai, ką prezidentas Obama padarė Izraeliui“, – pridūrė jis ir paminėjo glaudų abiejų šalių bendradarbiavimą saugumo srityje.

Tačiau, nors kalbą jis pradėjo šiltai, bet joje buvo ir siūlomo sandorio su Iranu smerkimo; jis priminė apie Irano lyderių grasinimus „sunaikinti“ Izraelį ir „agresiją“ prieš kaimynus Artimuosiuose Rytuose.

„Taigi, matote, mano draugai, šioje sutartyje esama dviejų didelių nuolaidų. Viena jų – palikti (ramybėje) Iraną su savo didelio masto branduoline programa, antra – atšaukti ribojimus tai programai maždaug per dešimtmetį“, – aiškino Izraelio premjeras.

„Štai kodėl ši sutartis yra bloga. Ji neblokuoja Irano kelio (branduolinės) bombos link. Ji atveria Iranui kelią šios bombos link“, – pabrėžė B.Netanyahu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius