Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benjaminas Netanyahu neigia siekęs reabilituoti Adolfą Hitlerį dėl jo atsakomybės už Holokaustą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį išsižadėjo savo pareiškimo, kad palestiniečių lyderis pakišo Adolfui Hitleriui idėją sunaikinti žydus, jo pareiškimui sukėlus plataus masto skandalą.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį sakydamas kalbą B.Netanyahu pareiškė, kad Hitleris neplanavo naikinti žydų, kol 1941 metais nesusitiko su palestiniečių nacionalistu Jeruzalės didžiuoju muftijumi Haj Aminu al Husseiniu.

„Tuo metu Hitleris nenorėjo naikinti žydų. Jis norėjo žydus ištremti“, – sakė B.Netanyahu kalbėdamas Pasaulio sionistų kongrese.

„Tuo metu Hajas Aminas al Husseini nuvyko pas Hitlerį ir pasakė: „Jeigu juos ištremsite, jie visi atkeliaus čionai.“ „Taigi, ką turėčiau su jais daryti?“ – paklausė jis (Hitleris). Jis (muftijus) atsakė: „Sudeginkit juos“,“ – citavo premjeras.

Šios pastabos buvo griežtai sukritikuotos: Izraelio opozicijos politikai ir palestiniečių lyderiai apkaltino jį istorijos iškraipymu, o istorikai sakė, kad jie nėra tikslūs.

Šis skandalas kilo prieš pat B.Netanyahu vizitą į Vokietiją susitikti su kanclere Angela Merkel ir JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

Trečiadienį B.Nenanyahu sakė, kad kaltinimai, jog savo pareiškimu jis reabilitavo A.Hitlerį, yra „absurdas“, tačiau neatsisakė pareiškimo, kad naciams simpatizavęs musulmonų lyderis turėjo įtakos A. Hitleriui.

„Net neketinau atleisti Hitlerio nuo jo velniškos atsakomybės už Europos žydų naikinimą“, – sakė jis prieš skrydį į Vokietiją.

„Hitleris buvo atsakingas už galutinį sprendimą sunaikinti šešis milijonus. Tai jis priėmė sprendimą“, – kalbėjo B.Netanyahu.

„Bet taip pat absurdiška ignoruoti, kokį vaidmenį atliko muftijus..., kuris padrąsino Hitlerį, Ribbentropą, Himmlerį ir kitus naikinti Europos žydus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius