Beribis valdininkų išradingumas

Korupcijos mastai Bulgarijoje stebina net visko mačiusius Europos Komisijos pareigūnus. Šioje šalyje ne tik nežinia kur nuplaukia SAPARD programos lėšos, bet net surinktas Pridėtinės vertės mokestis (PVM) nusėda partijų kišenėse.
Bulgarai prostestuoja ir reikalauja vyriausybės atsistatydinimo.
Bulgarai prostestuoja ir reikalauja vyriausybės atsistatydinimo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai praėjusių metų paskutinį ketvirtį buvo patikrintas 71 projektas, susijęs su maisto pramone, paaiškėjo, kad net 64 iš jų buvo nerealiai padidintos įsigytų įrengimų kainos, suklastoti dokumentai. Kovos su piktnaudžiavimu valdybos ekspertai teigia, kad visus konkursus laimėdavo trys tiekėjai, įrengimus užsakovams pristatydami už fantastišką kainą. Tą jau patvirtino ir Bulgarijos finansų ministerija, todėl valstybė nutraukė finansavimą projektams už bendrą 39 mln. levų (19,5 mln. eurų) sumą.

Aiškėja, kad M.Murgina ir keli kiti agentūros valdininkai spausdavo verslininkus norėdami iš jų išlupti kuo daugiau mokesčių.

Europos Sąjunga (ES) jau pernai liepą buvo sustabdžiusi finansavimą projektų, kurių sąmata buvo smarkiai padidinta. Nors teigta, kad finansavimas sustabdytas laikinai, Finansų ministerija mano, kad tų lėšų Bulgarija jau nebegaus, nes šalyje kyla vis nauji korupcijos skandalai. Tą patvirtino ir vicepremjerė Meglena Plugševa, remdamasi jau šiais metais atliktu tyrimu. Kovos su piktnaudžiavimu valdyba prokuratūrai jau perdavė visus turimus dokumentus, kad ji galėtų pradėti tyrimą.

Šiais metais Bulgarija kreipėsi į ES prašydama finansuoti kelis energetikos infrastrūktūros projektus – kad šalis nebūtų visiškai priklausoma nuo rusiškų dujų tiekimo. Ūkio ir energetikos ministras Petras Dimitrovas teigia, kad tikimasi 900 mln. eurų, tačiau dabar juos gauti bus daug sunkiau.

PVM afera

Didžiausias skandalas susijęs su 600 mln. levų (300 mln. eurų), surinktų PVM. Manoma, kad dalis šios įspūdingos sumos nukeliavo į Bulgarijos politinių partijų kišenes. Dėl nežinia kur nuplaukusio surinkto PVM Valstybinės įplaukų agentūros (mokesčių inspekcijos – red.) vadovė Marija Murgina paskubėjo atsistatydinti. Vasarį Bulgarijos prokuratūra pradėjo tyrimą ir šiuo metu apklausia agentūros vadovus. Bulgarijos televizija teigia, kad M.Murgina atsistatydino vildamasi išvengti suėmimo.

Aiškėja, kad M.Murgina ir keli kiti agentūros valdininkai spausdavo verslininkus norėdami iš jų išlupti kuo daugiau mokesčių. 60 proc. surinkto PVM nusėdo tų valdininkų kišenėse. Dalis iš tų 600 mln. levų nukeliavo į partijų sąskaitas. Prokuratūra jau patvirtino, kad agentūros valdininkai darė nuolaidų įmonėms, susijusioms su valdančios koalicijos partijomis. Tos bendrovės, kurios nesutikdavo „bendradarbiauti“ su Nacionaline įplaukų valdyba buvo be perstojo tikrinamos, o permokėto PVM sugrąžinimas užsitęsdavo pusantrų metų ir ilgiau, dėl ko ne viena įmonė bankrutavo. Valdininkai sugebėdavo pasipelnyti ir iš Bulgarijos eksporto į NVS šalis bei Rumuniją, o taip pat atlikdavo fiktyvias transakcijas pačioje Bulgarijoje.

Stažavosi Botsvanoje

Tyrimo metu paaiškėjo įdomus faktas – Bulgarijos mokesčių inspektoriai stažavosi Botsvanoje. Nacionalinės įplaukų agentūros kompiuterių sistemai buvo išleista 30 mln. dolerių, tačiau ji neveikia iki šiol, nes nėra suderinta su kitų Bulgarijos valdžios įstaigų kompiuterine sistema. Ši kompiuterių sistema buvo nupirkta iš prancūzų bendrovės „Bull“ filialo, esančio Pietų Afrikos Respublikoje. Be Bulgarijos tokia sistema įdiegta tik Botsvanoje, Zimbabvėje ir Saudo Arabijoje. Agentūros darbuotojai kelis kartus važiavo „semtis patirties“ į Botsvaną.

Nacionalinė įplaukų agentūra ėmėsi ir statybų „verslo“. Dar praėjusiame dešimtmetyje ji iš valstybės biudžeto gavo 31 mln. eurų tam, kad galėtų užbaigti savo pastato statybą. Iš tos sumos 26 mln. eurų buvo išleisti konsultacijoms ir projektams, o pastatas neužbaigtas iki šiol.

Užtat Nacionalinės įplaukų agentūros darbuotojai, kurie dirbo išvien su viršininke M.Murgina, kas ketvirtį gaudavo premijas 3-4 kartus didesnes nei jų mėnesinis atlyginimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius