-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Berlusconi koalicija paveržė iš kairiųjų valdžią keturiose srityse (atnaujinta 13.45 val.)

Italijos premjero Silvio Berlusconi vadovaujama centro dešiniųjų koalicija pirmadienį sugebėjo atkovoti iš centro kairiųjų opozicijos keturių šalies regionų kontrolę, nors vis mažiau gyventojų palankiai vertina jos darbą, o tai atspindėjo mažas rinkėjų aktyvumas regioniniuose rinkimuose.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Berlusconi partijos „Laisvės tauta“ (PDL) ir prieš imigrantus nusiteikusios „Šiaurės lygos“ koalicija po itin įtemptos kovos perėmė valdžią Lacijaus srityje, kuriai priklauso sostinė Roma, bei šiaurinėje Pjemonto srityje, rodo daliniai rezultatai.

Per dvi dienas trukusius rinkimus, kurie vyko 13-oje iš 20-ies regionų, premjero koalicija taip pat iškovojo pergalę pietiniuose Kalabrijos ir Kampanijos regionuose bei išsaugojo valdžią dešiniųjų bastionais laikomose turtingose šiaurinėse Lombardijos ir Veneto srityse.

Taigi per šiuos rinkimus ji iš viso laimėjo šešiuose regionuose.

Dešiniosios pakraipos profesinės sąjungos UGL vadovė Renata Polverini, kuri buvo PDL kandidatė į Lacijaus srities gubernatoriaus postą, labai nedidele persvara įveikė buvusią eurokomisarę Emmą Bonino – liberalių pažiūrų politikę, atstovaujančią centro kairiųjų Demokratų partijai (PD).

Centro kairiesiems pavyko išsaugoti valdžią kitose septyniose srityse, įskaitant savo bastionus Toskaną bei Emiliją–Romaniją.

R.Polverini gubernatoriaus poste pakeis spalį atsistatydinusį PD atstovą Piero Marrazzo.

P.Marrazzo pasitraukė prieš partijos vadovybės balsavimą, kuris įvyko, kai policininkai buvo apkaltinti mėginę šantažuoti gubernatorių vaizdo įrašu, kuriame jis esą nufilmuotas su transseksualu. P.Marrazzo tvirtina, kad šis vaizdo įrašas – klastotė.

Centro kairiesiems pavyko išsaugoti valdžią kitose septyniose srityse, įskaitant savo bastionus Toskaną bei Emiliją–Romaniją.

Rinkėjų aktyvumas buvo mažiausias per 15 metų ir siekė 64,2 procento. Jis buvo 8 proc. mažesnis nei prieš penkerius metus vykusiuose regioniniuose rinkimuose.

Viešosios nuomonės tyrėjai sakė, kad rinkėjai demonstruoja nepasitenkinimą tuo, kaip vyriausybė kovoja su didžiausia ekonomikos recesija nuo Antrojo pasaulinio karo, taip pat virtine sekso, korupcijos ir rinkimų skandalų.

Garsus PDL veikėjas Osvaldo Napoli prieš balsavimą sakė, kad jei rinkėjų aktyvumas nesieks 70 proc., „mes būsime nubausti“.

Vidaus reikalų ministras Roberto Maroni, paskelbdamas duomenis apie rinkėjų aktyvumą, sakė: „Turėtume siekti, kad per kitus rinkimus po trejų metų rinkėjų aktyvumas būtų didesnis“.

Sėkmingas „Šiaurės lygos“ pasirodymas šiuos rinkimuose veikiausiai padrąsins ją reikalauti naujo posto vyriausybėje, prieš balsavimą sakė analitikai.

Pasak jų, dėl šios atgimstančios populistinės partijos nuo premjero gali dar labiau atitolti svarbus jo sąjungininkas, parlamento pirmininkas Gianfranco Fini (Džanfrankas Finis), kuris dažnai vadinamas galimu trečią kartą vyriausybės vadovo pareigas einančio S.Berlusconi įpėdiniu.

Ši partija 2008-aisiais padėjo S.Berlusconi sugrįžti į valdžią, žadėdama kovoti su nelegalia imigracija ir nusikalstamumu.

Lacijaus srityje, kurioje rinkėjai taip pat balsavo labai vangiai, S.Berlusconi PDL iki nustatyto galutinio termino nepateikė savo kandidatų sąrašo. Teismas leido kandidatuoti R.Polverini, tačiau PDL kandidatų į regiono asamblėją sąrašą atmetė.

S.Berlusconi populiarumas, kuris 2008 metų spalį siekė 62 proc., pastaruoju metu sumažėjo iki 44 proc., o jo koalicinę vyriausybę palankiai vertina tik 38 proc. gyventojų, rodo naujausia visuomenės nuomonės apklausa.

Milijardieriui premjerui, kurį persekioja skandalų dėl jo asmeninio gyvenimo ir korupcijos tyrimų, susijusių su jo milžiniška žiniasklaidos imperija, šešėlis, vasarį naujų rūpesčių sukėlė PDL narių, kaltinamų ėmus dėkingumo mokesčius, areštas.

Pirmadienį S.Berlusconi broliui Paolo (Paolui) priklausantis dienraštis „Il Giornale“ pripažino, kad „žmonės iš centro dešiniųjų stovyklos turi ne vieną priežastį būti prastos nuotaikos“, tačiau savo pirmojo puslapio antraštėje įspėjo: „Liko tik kelios valandos sustabdyti kairiuosius!“

Rinkimų įstatymai draudžia žiniasklaidos priemonėms prasidėjus balsavimui remti kurią nors partiją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius