-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Berlyno stadione popiežius aukojo mišias spalvingai 70 tūkst. tikinčiųjų miniai

Popiežius Benediktas XVI ketvirtadienį vakare aukojo mišias po atviru dangumi Berlyno olimpiniame stadione, kuriose dalyvavo apie 70 tūkst. katalikų maldininkų ir svečių.
Berlyno stadione popiežius aukojo mišias
Berlyno stadione popiežius aukojo mišias / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

84 metų pontifiką, kuris anksčiau dieną pradėjo pirmąjį oficialų vizitą savo gimtinėje, sveikino didžiulė minia, kurioje daugelis žmonių, įskaitant Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, vilkėjo permatomus plastikinius apsiaustus, nes diena buvo lietinga.

Daug maldininkų mojavo vėliavomis ir giedojo. Matėsi keli vaikai, dėvintys geltonus šalikus su užrašu „Gott ist Zukunft“ (liet. Dievas yra ateitis).

Popiežius buvo lėtai vežamas papamobiliu, kuris riedėjo stadiono mėlynu bėgimo takeliu, o tėvai tiesė kūdikius, kad Šventasis Tėvas juos palaimintų.

Apie 30 atsitiktinai parinktų žmonių priėmė Šv.Komuniją iš Katalikų Bažnyčios vadovo rankų prie altoriaus, virš kurio stūksojo didelis geltonas kryžius.

Savo homilijoje pontifikas pabrėžė, jog Bažnyčia nėra paprastas susivienijimas, iš kurių susideda demokratinė bendruomenė.

„Įsikūnydamas Kristus atėjo į pasaulį, kad būtų mūsų pagrindas, ant kurio statome gyvenimą, į kurį suleidžiame savo šaknis, – sakė jis. – Vienybė su Kristumi yra mūsų vienybės pagrindas. Šioje bendrijoje mes vienas kitą palaikome, kartu įveikiame sunkumus, kartu einame per pasaulį ir tikime.“

Mišios buvo aukojamos stadione, kuris buvo pastatytas ruošiantis 1936 metų Berlyno olimpinėms žaidynėms, kai Vokietijai vadovavo Adolfo Hitlerio nacių režimas.

Šiame stadione mūsų dienomis vyksta daug sporto ir kultūros renginių. Jame taip pat treniruojasi vienintelė Bundeslygai priklausanti sostinės futbolo komanda „Hertha Berlin“, tai pat dažnai vyksta rungtynės, kuriose dalyvauja šalies rinktinė.

36-erių metų draudimo agentas Christophas Paffhausenas, įsisegęs ženklelį su užrašu „Mes esame popiežius“, primenantį Vokietijos dienraščio „Bild“ antraštę, išspausdintą 2005 metais, kai buvo išrinktas Benediktas XVI, džiaugėsi, kad gali dalyvauti šiose mišiose.

Tikintiesiems tai suteikia stiprų bendrumo jausmą, sakė jis.

43-ejų metų Andrea Schlotter, atvažiavusi į Berlyną iš vakarinio Diuseldorfo miesto su grupe moksleivių, sakė buvusi labai sujaudinta, tiesiogiai pamačiusi pontifiką, taip pat džiaugėsi, kad pagaliau popiežiumi buvo išrinktas vokietis – pirmąsyk per maždaug 500 metų.

VIDEO: Pope Benedict XVI's Mass at the Olympic Stadium in Berlin

36-erių metų archyvarė Elysabeth Kissler iš pietinio Miuncheno miesto teigė, jog anksčiau ketvirtadienį kai kurių parlamento narių sprendimas boikotuoti popiežiaus kalbą buvo kvailas ir netolerantiškas.

„Nuostabu matyti visus šiuos tūkstančius žmonių, atvykusių pamatyti popiežiaus“, – sakė ji.

Žalią sutaną ir auksu siuvinėtą mitrą dėvintis Benediktas XVI probėgšmais užsiminė apie Bažnyčią krečiančius skandalus dėl dvasininkų vykdyto lytinio išnaudojimo, sakydamas, jog tai atspindi liūdną patyrimą, kad Bažnyčioje esama tiek gerų, tiek blogų žuvų.

Šiose pamaldose dalyvavo A.Merkel, kurios tėvas buvo liuteronų pastorius, Vokietijos prezidentas Christianas Wulffas – išsiskyręs ir dar kartą vedęs katalikas, taip pat sostinės meras Klausas Wowereitis, neslepiantis, kad yra gėjus.

O štai apie 10 tūkstančių popiežiaus priešininkų ketvirtadienį surengė protesto demonstraciją Berlyno centre.

Kai kurie iš jų dėvėjo prezervatyvus arba pagiežingas vienuoles vaizduojančius kostiumus, protestuodami prieš Katalikų Bažnyčios vadovo reiškiamą nepritarimą kontracepcijai, homoseksualumui ir svarbesniam moterų vaidmeniui Bažnyčioje, taip pat dėl esą netinkamo popiežiaus atsako į kunigų pedofilijos skandalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius