-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bernie Sanderso rėmėjai kėlė triukšmą Filadelfijoje

Bernie Sandersas jau seniai pripažino pralaimėjimą JAV demokratų pirminiuose rinkimuose ir ragina savo šalininkus balsuoti už Hillary Clinton. Tačiau tūkstančiai Vermonto senatoriaus gerbėjų nenusileidžia – jie antradienį kėlė sumaištį demokratų nacionaliniame suvažiavime Filadelfijoje, skelbia „The Daily Beast“.
Bernie Sanderso rinkėjai
Bernie Sanderso rinkėjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojai perspėjo dėl galimo Demokratų partijos skilimo, kai jos kandidate į prezidento postą buvo paskirta H.Clinton.

Didelė grupė B.Sandersą palaikančių delegatų ir kitų jo šalininkų antradienio vakarą išėjo iš partijos nacionalinio suvažiavimo arenos ir surengė sėdimąjį streiką šalimais esančioje žiniasklaidos palapinėje.

Jie atmetė B.Sanderso raginimą susivienyti net kai Vermonto senatorius atliko simbolinį žingsnį, paskelbęs H.Clinton laimėtoja po to, kai valstijos viena po kitos skelbė savo pirminių rinkimų rezultatus per suvažiavimą, vykstantį Filadelfijoje.

„Įtariu, kad stebime įvykį, kuris iš pagrindų pakeis Amerikos politiką“, – sakė 22 metų koledžo studentė Cory James iš Flinto miesto Mičigane, prognozuodama, kad dėl H.Clinton pergalės Demokratų partija gali suskilti.

„Scanpix“/AP nuotr./Bernie Sandersas
„Scanpix“/AP nuotr./Bernie Sandersas

Šią savaitę vykstant suvažiavimui tūkstančiai aktyvistų išeidavo į gatves, reikšdami palaikymą B.Sandersui – liberalių pažiūrų senatoriui ir jo progresyviajai programai.

Per protestą žiniasklaidos palapinėje kai kurie aktyvistai buvo užsiklijavę burnas lipnia juosta, o kiti dainavo „Šis kraštas yra mūsų kraštas“.

Prisiekusių Bernie šalininkų būriai žygiavo saulėtomis Filadelfijos gatvėmis, grasindami aptemdyti istorinį momentą, kai H.Clinton tapo pirmąja moterimis, nominuota didelės JAV partijos į šalies prezidento postą.

„Mes visi turime nerealistišką svajonę, kad demokratija Amerikoje tebegyvuoja“, – sakė Debra Dilks, atvykusi iš Bunvilio Misūrije, kai protestai vyko prie Filadelfijos rotušės.

Ji sakė nesanti įsitikinusi, ar balsuos per visuotinius rinkimus lapkritį.

„Hillary negavo nominacijos. Nominacija buvo pavogta“, – teigė D.Dilks.

Per protestą žiniasklaidos palapinėje kai kurie aktyvistai buvo užsiklijavę burnas lipnia juosta, o kiti dainavo „Šis kraštas yra mūsų kraštas“. Jie sakė surengę taikų protestą, skųsdamiesi, kad buvo nutildyti Demokratų partijos.

Gatvėse prie suvažiavimo arenos B.Sanderso šalininkai, protestavę visą dieną, pradėjo konfrontuoti su policija. Kai kurie mėgino perlipti 2,5 metro aukščio tvorą, kuria buvo apjuosta arenos automobilių stovėjimo aikštelės saugoma zona.

Policija ir Slaptoji tarnyba iškart suėmė keturis protestuotojus, kurie buvo apkaltinti įsibrovę į draudžiamą teritoriją. Tie aktyvistai turėtų stoti prieš teismą trečiadienį.

Protestai tęsėsi iki vakaro, o B.Sanderso šalininkai susivienijo su grupe, pasisakančia prieš šiurkštų policijos elgesį.

Vėliau kita protestuotojų grupė sudegino Izraelio vėliavą, o žmonės skandavo: „Tegyvuoja intifada (palestiniečių sukilimas, – red.).“ Kiti susirinko budėti, laikydami uždegtas žvakes.

„Manau, žmonės tikėjosi, kad galėsime palenkti delegatus ir parodyti, kad yra tikras judėjimas“, – sakė sakė Alexis Holmesas, dirbantis mokyklos sargu Ilinojaus valstijos mieste Karbondeilyje ir protestuojantis Filadelfijoje nuo sekmadienio.

B.Sandersas pirmadienį ragino savo šalininkus atsisakyti protestų ir palaikyti H.Clinton šalies labui. Tačiau daugelis nebuvo įtikinti.

Jau seniai besitęsianti priešprieša tarp B.Sanderso šalininkų ir H.Clinton atrodė padidėjusi kelias pastarąsias dienas, kai virtinė pavogtų ir paviešintų elektroninių laiškų parodė, kad Demokratų nacionalinio komiteto pareigūnai elgėsi šališkai per pirminių rinkimų kampaniją ir mėgino kaišioti pagalius į ratus B.Sandersui.

B.Sandersas pirmadienį ragino savo šalininkus atsisakyti protestų ir palaikyti H.Clinton šalies labui. Tačiau daugelis nebuvo įtikinti.

Inžinierius Chrisas Scully iš Trojaus miesto Niujorko valstijoje, sakė, kad H.Clinton jam nepriimtina dėl netinkamo darbo valstybės sekretorės poste.

Per antradienį vykusį protestą prieš rotušės jis laikė plakatą su užrašu „Jill geriau negu Hill“, turėdamas omenyje Žaliųjų partijos kandidatę Jill Stein.

Kai Ch.Scully kalbėjosi su žurnalistais, vienas praeivis šūktelėjo: „Tai balsas už Trumpą!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius