-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kirgizijoje riaušininkai nuvertė valdžią (nuotraukos, video, atnaujinta 22.50 val.)

Kirgizijoje trečiadienį prasidėjo masinės riaušės arba, galima sakyti, revoliucija. Opozicinių partijų pakurstytos minios siaubė valstybinių institucijų pastatus ir reikalavo valdžios pasikeitimo. Žuvusieji ir sužeistieji per susirėmimus su teisėsaugos institucijų pareigūnais skaičiuojami dešimtimis ir šimtais. Šalies prezidentas Kurmanbekas Bakijevas pabėgo iš šalies, o Vyriausybė atsistatydino. Valdžia perėjo į opozicijos rankas.
Chaosas Kirgistane
Kirgizija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vietos televizijos transliacijas, tiesiogines – taip pat, iš Biškeko gatvių galite žiūrėti čia.

Biškeko centre uždaromi biurai, iš parduotuvių, esančių šalia Kirgizijos Vyriausybės rūmų, išvežamos brangios prekės, praneša „Interfax“ korespondentas. Be to, uždarytos interneto kavinės, iš jų išnešami kompiuteriai.

Milicijos darbuotojai praneša, kad į miesto centrą eina minia, kurią jie rengiasi sustabdyti ir neleisti ateiti prie Kirgizijos Vyriausybės pastato.

Opozicijos kolona, pralaužusi milicijos apsuptį, eina į Biškeko centrą, galbūt prie Vyriausybės pastato, praneša mačiusieji. Be to, pasak jų, į Biškeką eina demonstrantų kolonos iš aplinkinių gyvenviečių. 

Anksčiau trečiadienį Biškeko pakraštyje įvyko opozicijos susirėmimas su milicija. Trečiadienį milicija smarkiai sustiprino Vyriausybės pastato, parlamento ir Biškeko merijos apsaugą. Kirgizijos Vyriausybės rūmus iš visų pusių saugo teisėsaugos institucijų darbuotojai.

Protestuoja prieš degalų kainas

Opozicijos rėmėjai demonstracijas Kirgizijoje rengia protestuodami prieš kylančias degalų kainas, kurias jie įvardina kaip oficialią korupciją.

Norėdama išvaikyti demonstrantus Biškeke, policija panaudojo specialiąsias priemones: ašarinėmis dujomis ir garsinėmis granatomis, praneša BBC.

Neramumai prasidėjo dieną po to, kai tūkstančiai žmonių šturmavo valdžios biurus šiaurės vakaruose esančiame Talas mieste. Jie ragino atsistatydinti šalies prezidentą Kurmanbeką Bakijevą.

Pernakt sulaikyti mažiausiai du opozicijos lyderiai. Jungtinių Valstijų ambasada Biškeke pranešė esanti labai susirūpinusi dėl kilusių neramumų, tuo tarpu Rusija paragino Kirgizijos valdžią elgtis santūriai.

Susirinkę protestuotojai niokojo automobilius.

Lyderių suėmimai

Antradienį protestuotojai Talas mieste trumpam įkaitais buvo paėmę vietos gubernatorių, tuo tarpu kiti 500 protestuotojų apsupo policijos štabą. Piktos minios užpuolė specialiųjų pajėgų pareigūnus akmenimis ir benzino bombomis. Pranešama, kad protestuotojai degino prezidento K.Bakijevo portretus.

Šalies premjeras Danijaras Usenovas pranešė, kad per neramumus sužeisti mažiausiai 85 žmonės – didžioji dalis sužeistųjų yra policijos pareigūnai.

Opozicijos atstovai trečiadienį ragino prie protestų prisidėti visos šalies žmones, tačiau valdžios pareigūnai stengiasi užkirsti kelią žmonių dalyvavimui demonstracijose.

BBC korespondentas pranešė, kad kelių opozicijos lyderių suėmimas ir žurnalisto užpuolimas dar labiau padidino įtampą šalyje.

Vėlų antradienio vakarą šalies saugos tarnybos įsiveržė į populiariausio šalyje opozicijos politiko ir buvusio kandidato į prezidentus Almazbeko Atambajevo namus Biškeke. Pranešama, kad kitas lyderis – Temiras Sarijevas – suimtas trečiadienio rytą, vos atskridęs į Kirgiziją iš Maskvos.

VIDEO: 01201.MTS

„Valdžia akivaizdžiai bando užkirsti kelią opozicijos mitingams. Tačiau mes vis tiek į juos rinksimės“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė opozicijos aktyvistė Toktoaim Umetalijeva.

Jungtinės Valstijos pranešė esančios labai susirūpinusios dėl piliečių sukilimo šalyje. Savo pranešime  JAV ambasada Biškeke pabrėžia kviečianti „visas partijas parodyti pagarbą įstatymams ir pakviesti mitinguotojus ir valdžią pradėti pokalbius, kad kilę nesutarimai būtų išspręsti taikiai, tvarkingai ir laikantis įstatymų“.

Jungtinės Valstijos netoli Biškeko esančiame Manas mieste turi svarbią  bazę, kurią naudojasi vykdydama operacijas Afganistane.

Savo ruožtu Maskva taip pat išreiškė susirūpinimą ir paragino Kirgizijos valdžią nenaudoti prieš demonstrantus jėgos.

Blokavo tinklalapį

Neramumai šalyje prasidėjo atsiradus įtampai tarp opozicijos ir valdžios. Pastarosiomis savaitėmis valdžia suvaržė nepriklausomą žiniasklaidą, užblokavo keletą internetinių naujienų agentūrų.

Be to, tarp žmonių vis didėjo nepasitenkinimas šalies prezidento K.Bakijevo sūnumi, kuris neseniai buvo paskirtas svarbios valdžios agentūros vadovu.

K.Bakijevas į valdžią atėjo prieš penkerius metus, kai šalyje taip pat kilo masinės demonstracijos. Tąkart jis žadėjo kovoti su korupcija ir skatinti demokratiją, tačiau kritikai teigia, kad šalis, valdant K.Bakijevui, tapo dar labiau autoritarinė.

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas lankėsi Biškeke ir ragino valdžią stipriau ginti žmogaus teises. Antradienį JT atstovai pranešė, kad B.Ki-moonas yra susirūpinęs dėl įvykių Talas mieste, ir ragino visas šalies politines partijas elgtis santūriai.

Įvesta nepaprastoji padėtis

Pranešama, kad neramumų metu jau yra žuvusiųjų. Skelbiama, kad milicija, mėgindama suvaldyti situaciją, pradėjo šaudyti į mitinguotojus, dalis kurių yra ginkluoti, – žuvo mažiausiai 4 žmonės. Sužeista mažiausiai 90 žmonių.

Biškeke įvesta nepaprastoji padėtis.

Žuvo 10 žmonių?

Žmogaus teisių gynėja Toktaim Umetalijeva pranešė, kad, jos žiniomis, žuvo jau 10 žmonių, į juos milicija šaudė kovinėmis kulkomis.

Tuo tarpu naujienų portalas lenta.ru skelbia, kad opozicija užėmė valstybinio radijo ir televizijos pastatą. Beje, 2005 metais vykusios vadinamosios tulpių revoliucijos metu taip pat buvo užimtas šis pastatas, tuomet į valdžią atėjo dabartinis šalies prezidentas.

Pranešama apie chaosą, vyraujantį Talas mieste. Situacija, anot žiniasklaidos, nebekontroliuojama, gatvėse pilna girtų žmonių, paauglių, kurie vaikščioja apsiginklavę. Siautėjantys chuliganai plėšia viešbučius, parduotuves.

Nužudytas vidaus reikalų ministras?

Padėtis Kirgizijoje tampa vis mažiau kontroliuojama. Naujienų portalas newsru.com pranešė, kad opozicijos atstovai paėmė įkaitais aukštus politikus.

Talas mieste opozicijos atstovai paėmė įkaitu pirmąjį šalies vicepremjerą Akylbeką Žaparovą. Įkaitu čia paimtas ir apskrities gubernatorius Beišenbekas Bolotbekovas. Taip pat skelbiama, kad įkaitu buvo paimtas šalies vidaus reikalų ministras Moldomusas Kongantijevas. Nepatvirtintais duomenimis, jis dėl patirtų sužeidimų mirė pakeliui į ligoninę.

Auga ir žuvusių opozicijos protestuotojų skaičius. Dabar pranešama, kad žuvusiųjų yra jau 12, tačiau kiti šaltiniai skelbia, kad jų gali būti ir iki 20.

Parlamentas išgrobstytas, prokuratūra sudeginta (papildyta 18.40 val.)

Naujausiais duomenimis, per neramumus Biškeke žuvo 17 žmonių, o dar 142 buvo sužeisti. Tokius duomenis perduoda Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerija. Sužeistiesiems, pasak ministerijos valstybės sekretorės Larisos Kačibekovos, suteikiama medicinos pagalba.

Riaušininkai pamėgino veržtis į Vyriausybės rūmus. Juos iš pradžių sustabdė milicijos pareigūnai ir kariuomenės daliniai. Iš abiejų pusių nuaidėjo šūviai iš automatinių ginklų.Pasak žiniasklaidos, riaušininkai užgrobė parlamento rūmus ir juos apiplėšė. Išnešti visi vertingi daiktai: kompiuteriai, dokumentai ir net baldai. 

Riaušininkai pamėgino veržtis į Vyriausybės rūmus. Juos iš pradžių sustabdė milicijos pareigūnai ir kariuomenės daliniai. Iš abiejų pusių nuaidėjo šūviai iš automatinių ginklų. Kai kurie riaušininkai apsiginklavę iš teisėsaugos pareigūnų atimtais ginklais.

Prie Vyriausybės pastato, vadinamo baltaisiais rūmais, atriedėjo riaušininkų vairuojamas karinis šarvuotis, kurį jie taip pat atėmė iš jėgos struktūrų. Manoma, kad riaušininkai panaudos šią karinę mašiną planuojamo Vyriausybės pastato šturmo metu.

Tuo tarpu Nacionalinio saugumo tarnybos atstovai paneigė žinią, kad Vyriausybės pastatas jau užimtas. „Jie mėgino tai padaryti, padegė kelis automobilius prie pastato, tačiau pastato neužėmė“, – neįvardytą tarnybos pareigūną cituoja „RIA Novosti“.

Anksčiau žiniasklaida skelbė, kad riaušininkai paleido suimtuosius iš Biškeko tardymo izoliatoriaus ir padegė Generalinės prokuratūros pastatą. Riaušininkai taip pat išgrobstė ginklų parduotuvę.

Biškeke atnaujinta Pirmojo valstybinio nacionalinio televizijos kanalo transliacija. Riaušininkų šturmo metu transliacija buvo nutrūkusi. Dabar per užimtą vietos televiziją kalba opozicijos partijų ir žmogaus teisių gynimo organizacijų atstovai. Jie reikalauja pakeisti šalies politinę valdžią.

VIDEO: БЕСПОРЯДКИ В БИШКЕКЕ Informer.Az
VIDEO: Bishkek chaos: Video of deadly protests in Kyrgyzstan
VIDEO: Kyrgyzstan Outrage: 17 killed in Bishkek bloody clashes

Prezidentas pabėgo iš šalies (papildyta 18.50 val.)

Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas apie 17 val. Lietuvos laiku iš Manaso aerodromo lėktuvu išskrido nežinoma kryptimi. Neoficialiomis žiniomis, K.Bakijevas buvo atvežtas tiesiai prie lėktuvo trapo. Vos tik prezidentas įlipo į orlaivį, tas pakilo į orą.

Anksčiau buvo skelbta, kad K.Bakijevas slepiasi riaušininkų apsuptuose Vyriausybės rūmuose.

Kur išskrido prezidentas, kol kas nėra žinoma, tačiau lėktuvas, kuriuo jis pabėgo, pagal techninius duomenis turėtų sugebėti nuskristi į bet kurią šalį kaimynę.

Vyriausybė – opozicijos rankose (papildyta 21.08 val.)

Kirgizijos Vyriausybė nutraukė savo veiklą, praneša užsienio žiniasklaida. Kaip žurnalistams sakė vienas iš opozicijos lyderių Temiras Sarijevas, po derybų su premjeru Danijaru Usenovu šis pasirašė atsistatydinimo pareiškimą.

„Danijaras Usenovas pasirašė pareiškimą ir su visu kabinetu atsistatydino“, – T.Sarijevą cituoja „Interfax“

Kiek anksčiau šalies opozicija pareiškė prisiimanti visą atsakomybę už įvykius Kirgizijoje ir formuojanti liaudies pasitikėjimo Vyriausybę. Vyriausybės vadove tapo buvusi užsienio reikalų ministrė Roza Otunbajeva.

Opozicija visiškai kontroliuoja valdžią“, – „RIA Novosti“ cituoja R.Otunbajevą.

Naujausiais duomenimis, kuriuos pateikia šalies Sveikatos apsaugos ministerija, per trečiadienio neramumus iš viso žuvo 40 žmonių, o dar apie 400 buvo sužeista.

Revoliucija baigėsi, prasidėjo marodieriavimas (papildyta 22.50 val.)

Biškeke dirbantys žurnalistai praneša, kad mieste prasidėjo masinis marodieriavimas. Pasak liudininkų, minios surengė turkams ir kinams priklausančių prekybos centrų pogromus. Miesto centre apiplėšta daugybė parduotuvių ir turgaviečių. Kai kuriuos komercinius objektus ėmė saugoti savanoriai.

Pranešama, kad agresyviai nusiteikę jaunuoliai ėmė niokoti prezidento K.Bakijevo sūnui Maksimui priklausančio tinklo BNK degalines. Anksčiau skelbta, kad minia sudegino M.Bakijevui priklausantį namą ir kitus prezidento šeimai priklausančius nekilnojamojo turto objektus.

Žurnalistė Jelena Skočilo savo tinklaraštyje pranešė, kad miesto centre vis dar girdimi šūviai, dega keli pastatai, tarp jų ir mokesčių tarnybos rūmai. Taip pat pranešama, kad centrinėje miesto aikštėje nugriaudėjo keli sprogimai.

Pasak pranešimų, minia nusiaubė ir Baltuosius rūmus, į kuriuos jai galų gale pavyko įsiveržti. Pastate kilo gaisras.

Per Kirgizijos televiziją, kurią jau senokai kontroliuoja opozicija, skamba raginimai nutraukti plėšikavimą ir naikinimą. Transliaciją periodiškai nutraukia kvietimai paaukoti kraujo nukentėjusiesiems per riaušes. Paskutiniais duomenimis, per neramumus žuvo 47 žmonės ir daugiau nei 400 buvo sužeista.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius