-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Blairas būtų rėmęs invaziją į Iraką, net jei būtų žinojęs, kad ten nėra masinio naikinimo ginklų

Būtų buvę teisinga pašalinti Irako lyderį Saddamą Husseiną net ir be įrodymų, kad jis turi masinio naikinimo ginklų, britų visuomeniniam transliuotojui BBC pareiškė buvęs britų ministras pirmininkas Tony Blairas.
Tony Blairas
Tony Blairas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak jo, pritarti 2003 metų invazijai į Iraką jį paskatino „nuomonė“, kad Saddamas Husseinas kelia grėsmę regionui.

Tačiau buvusio ministro pirmininko žodžiai atkreipė kritikų dėmesį. Jungtinių Tautų (JT) komandai, kuri Irake ieškojo masinio naikinimo ginklų, vadovavęs Hansas Blixas sakė manantis, kad T.Blairas masinio naikinimo ginklų klausimu pasinaudojo kaip „patogiu karo pateisinimu“.

„Saddamo pašalinimas buvo pasiekimas, bet tai vienintelis šio karo pasiekimas, kurį galiu įžvelgti“, – sakė H.Blixas.

Per „BBC One“ laidą „Fern Britton Meets“, T.Blairo buvo paklausta, ar jis vis tiek būtų parėmęs JAV vadovaujamą invaziją, jei tada būtų žinojęs, kad Irake nėra masinio naikinimo ginklų.

Jis atsakė: „Vis tiek būčiau galvojęs, kad teisinga jį pašalinti. Noriu pasakyti, jog, žinoma, būtų reikėję panaudoti ir pateikti kitokius argumentus apie tos grėsmės pobūdį“.

„Iš tikrųjų negaliu galvoti, kad mums būtų geriau su juo ir dviem jo sūnumis, bet tai nepaprastai sunku, – nurodė jis. – Štai kodėl užjaučiu žmones, kurie dėl idealiai gerų priežasčių nepritarė karui ir nepritaria jam dabar, bet man, žinote, galiausiai aš turėjau priimti sprendimą“.

Paklaustas, ar įsivaizduoti Saddamo Husseino masinio naikinimo ginklai pastūmėjo jį teikti pirmenybę karui, T.Blairas atsakė, jog jį pastūmėjo „nuomonė, kad jis kelia grėsmę regionui“, ir jo masiniai naikinimo ginklais buvo vienas tos grėsmės aspektų.

Irako užsienio reikalų ministras Hoshyaras Zebaris parėmė T.Blairo poziciją ir BBC sakė: „Kaip irakiečiai, patyrę Saddamo Husseino režimo keltas kančias ir agoniją, remiame Tony Blairo pareiškimą“.

Tačiau H.Blixas su šia pozicija nesutinka ir sako manantis, kad T.Blairo pareiškimas daro „stiprų nuoširdumo trūkumo įspūdį“.

„Tas karas buvo prastumtas naudojantis masinio naikinimo ginklų pretekstu, o dabar jaučiate ar girdite, kad tai tebuvo, kaip jis sakė, argumentų pateikimo klausimas, ir tai skamba truputį panašiai į laikytą figos lapelį, ir jei to lapelio ten nebūtų buvę, jie būtų bandę pridengti kitu figos lapeliu“, – sakė jis.

Britų konservatorių parlamentaras Richardas Ottoway, kuris dirba Žvalgybos ir saugumo komitete, sakė, kad T.Blairo komentarai yra „ciniškas manevras visuomenės nuomonei sušvelninti“ prieš jo pasirodymą Irako karo tyrimo komisijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius