-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 02 /17:08

„Brexit“ priešininkai išėjo į Londono gatves

Per Londoną šeštadienį žygiuoja ir protestuoja tūkstančiai žmonių, nepritariančių Didžiosios Britanijos referendume priimtam sprendimui išstoti iš Europos Sąjungos (ES), kuris išprovokavo politinį sąmyšį vyriausybėje ir suskaldė šalį.

Skanduodami „Mes mylim jus, ES“, mojuodami Europos vėliavomis ir nešdami spalvingus transparantus, demonstrantai vėlyvą rytą žygiavo parlamento link.

Transparantai skelbė „Breverse“ („Britų atšaukimas“), „Kampanija „Išeiti“ melavo“, „Apsaugokit mūsų ateitį“ ir, perfrazuojant Ricko Astley 9-ojo dešimtmečio hitą, „Never Gonna Give EU up“ („Niekada neatsisakysiu ES“).

Organizatoriai tvirtino, kad dalyvauja daugiau kaip 40 tūkst. žmonių, bet policija dalyvių skaičiaus kol kas nenurodė.

„Manau, kad kampanija „Išeiti“ suklaidino žmones, mes darome klaidingą sprendimą dėl to melo“, – prasidedant demonstracijai sakė 37 metų protestuotojas.

„Norėčiau, kad mes pagalvotume iš naujo, aš nenoriu išeiti iš ES“, – pridūrė jis.

Seisminis balsavimas

Seisminis birželio 23-iosios referendumas privertė atsistatydinti ministrą pirmininką Davidą Cameroną, kuris rėmė pralaimėjusią kampaniją „Pasilikti“.

Balsavimo rezultatas taip pat išprovokavo nuožmią kovą už valdžią valdančiojoje Konservatorių partijoje ir chaosą pagrindinėje opozicinėje Leiboristų partijoje, kurios lyderis Jeremy Corbynas dabar susiduria su tikru maištu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija Londone

„Galime užkirsti kelią „Brexit“, atsisakydami sutikti su referendumu kaip paskutiniu žodžiu, ir atitraukti savo pirštą nuo susinaikinimo mygtuko, – demonstracijos puslapyje feisbuke rašė organizatorius Keiranas MacDermottas. – Nepalikime likimo valiai kitos kartos. Žygiuokime, protestuokime ir sustabdykime „Brexit“.“

Britai, kurių daugelis nerimauja dėl imigracijos, 52-iem proc. balsų nubalsavo už pasitraukimą iš ES. 48 proc. rinkėjų balsavo už narystę Bendrijoje.

Valdžios koridoriuose favoritais laikomi pretendentai į D.Camerono vietą valdančiosios Konservatorių partijos lyderio ir ministro pirmininko postuose spaudė atidėti proceso, po kurio Britanija išstotų iš 28 valstybių ES, pradžią.

Michaelas Gove‘as (Maiklas Gouvas) penktadienį sakė „nesitikintis“, kad 50-asis straipsnis, numatantis formalią išstojimo procedūrą, bus inicijuotas šiais metais. Panašiai kalbėjo ir jo pagrindinė varžovė Theresa May (Teresa Mei).

ES lyderiai, tarp kurių yra ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, ragino išsiskirti greitai, nes baiminasi Britanijos neaiškios ateities poveikio ekonomikos augimui ir galimo domino efekto euroskeptiškose valstybėse narėse.

Šoką sukėlęs praėjusios savaitės balsavimas nulėmė finansų rinkų krizę ir svaro kurso kritimą iki žemiausio per daugiau kaip tris dešimtmečius lygio dolerio atžvilgiu.

Anglijos bankas paskelbė, kad siekdamas atsverti dėl „Brexit“ pablogėjusias ekonomikos perspektyvas, galėtų šią vasarą sumažinti palūkanų normas ir potencialiai vėl suaktyvinti pinigų masės didinimą.

Dar viena šalutinė pasekmė buvo tai, jog finansų ministras George‘as Osborne‘as penktadienį perspėjo, kad vyriausybė atšauks savo pažadą iki 2020 metų pasiekti biudžeto perviršį, tad pradėta prognozuoti didesnius išlaidų apkarpymus ir mokesčių didinimą.

„Melagiai, melagiai“

Nuomonės dėl narystės ES labai išsiskyrė. Rinkėjai Škotijoje, Šiaurės Airijoje ir sostinėje Londone parėmė pasilikimą Bendrijoje, o už išstojimą balsavo žmonės daugiausia neturtingesniuose rajonuose Anglijoje ir Velse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija Londone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija Londone

Tačiau smarkiai išsiskyrė ir kartų nuomonės: jaunesni rinkėjai buvo labiau linkę balsuoti „pasilikti“, nes daugelis nerimauja dėl savo teisių keliauti ir dirbti ES, o vyresni, „kūdikių bumo“ žmonės buvo labiau linkę balsuoti „išeiti“.

Nedidele persvara pasiekta pastarųjų pergalė sukėlė narystės ES šalininkų pyktį ir daugiau kaip 4 mln. žmonių pasirašė peticiją, kuria reikalaujama antro referendumo.

BBC laidos „Newsnight“ apklausa parodė, jog 16 proc. rinkėjų galvoja, kad Britanija liks bloke, o 22 proc. sakė, kad nežino, ar šalis išstos.

Tuo tarpu konservatorių parlamentarai artimiausiomis dienomis balsavimų virtine atsijos kandidatus į partijos lyderius, palikdami tik du varžovus, kurie tada važinės po šalį siekdami maždaug 150 tūkst. partijos narių balsų.

Britų žiniasklaida šeštadienį pranešė, kad energetikos ministrė ir „Brexit“ šalininkė Angela Leadsom tapo favorite varžytis su T.May.

M.Gove‘as, kuris ketvirtadienį sužlugdė kito narystės ES priešininko Boriso Johnsono viltis tapti partijos lyderiu, reiškė abejones tuo, kad T.May galėtų išvesti šalį iš ES, nes rėmė stovyklą „Pasilikti“.

Tačiau M.Gove‘as taip pat sulaukė įnirtingos kritikos – kad nusigręžė nuo buvusio sąjungininko B.Johnsono.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija Londone

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius