-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanija ir Prancūzija siekia JT sankcijų Sirijai už chemines atakas

Didžioji Britanija ir Prancūzija antradienį paragino Jungtines Tautas skirti sankcijas Sirijai, kai per JT vadovaujamą tyrimą buvo nustatyta, kad šios šalies režimas yra vykdęs cheminių atakų.
Jungtinių Tautų automobiliai Sirijoje
Jungtinių Tautų automobiliai Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šių dviejų Vakarų šalių ambasadoriai prie JT pabrėžė, kad cheminės atakos prieš civilius yra karo nusikaltimas. Jie savo nuomonę paskelbė prieš uždarą JT Saugumo Tarybos posėdį, sušauktą tyrimo išvadoms aptarti.

Prancūzijos ambasadorius Francois Delattre'as pasisakė už „greitą ir stiprų Saugumo Tarybos atsaką“, įskaitant „sankcijų paskelbimą atsakingiems už šiuos veiksmus“.

JAV ambasadorė Samantha Power konkrečiai nenurodė, kokių priemonių reikėtų imtis, bet paragino Saugumo Tarybą veikti greitai ir užtikrinti, kad atsakingieji už cheminių ginklų panaudojimą „brangiai sumokėtų“.

JT Saugumo Tarybos tyrimo komisija praeitą savaitę paskelbė išvadą, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos įvykdė mažiausiai dvi chemines atakas – 2014 ir 2015 metais.

Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) ankstesnėse ataskaitose buvo nurodyta, kad per ilgiau negu penkerius metus besitęsiantį karą Sirijoje naudotos nuodingos dujos, bet šių atakų kaltininkai nebuvo įvardyti.

JT tyrimų komisija – Jungtinis tyrimų mechanizmas (Joint Investigative Mechanism, JIM) – pirmąkart apkaltino B.al Assado režimą naudojus cheminius ginklus. Damaskas jau ne vienerius metus neigia tokius pareiškimus.

Britanijos ambasadorius prie JT Matthew Rycroftas sakė, kad Taryba „svarsto paskelbti sankcijas ir (užtikrinti) tam tikrą atskaitingumą, kaip numato tarptautiniai teisiniai mechanizmai“.

„Labai svarbu, kad būtų tvirtas tarptautinis atsakas“ ir kad būtų reikalaujama imtis „priemonių pagal (JT) chartijos 7-ąjį straipsnį“, numatantį sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius