Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 02 /16:33

Britanija pradės išstojimo iš Europos Sąjungos procesą kovo pabaigoje

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį pareiškė, kad Didžioji Britanija formalų išstojimo iš Europos Sąjungos procesą pradės 2017-ųjų kovo pabaigoje.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lig šiol Th.May tėra sakiusi, kad Didžioji Britanija ES Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio, kuriame apibrėžtas iki dvejų metų trukmės pasitraukimo iš ES („Brexit“) procedūra, neaktyvuos iki šių metų pabaigos.

Th.May dabar sakė daugiau detalių atskleisianti savo kalboje vėliau sekmadienį per jos pačios vadovaujamos Konservatorių partijos metinės konferencijos Birmingame atidarymą.

„Esu sakiusi, kad mes neaktyvuosime („Brexit“) iki šių metų pabaigos, kad galėtume pasirengti, – sakė ji BBC televizijai. – Mes tai aktyvuosime iki kovo pabaigos kitais metais“.

Kai tik 50-asis straipsnis bus aktyvuotas, likusios ES narės pačios turės spręsti kaip tęsti derybų procesą.

Kai tik 50-asis straipsnis bus aktyvuotas, likusios ES narės pačios turės spręsti kaip tęsti derybų procesą.

„Tikiuosi, ir aš joms sakysiu, kad dabar, kai jos žino, koks bus mūsų tvarkaraštis – tikslios datos nėra, bet tai bus pirmasis kitų metų ketvirtis – kai bus atliktas tam tikras parengiamasis darbas, kad pradėjus aktyvavimą, derybų procesas būtų sklandesnis“, – kalbėjo ji apie ateinančius mėnesis.

Pasak Th.May, balsavimu birželio 23-osios referendume pasirinkus pasitraukimą iš ES parnešama aiški žinia, kad britų visuomenė nori, jog žmonių judėjimas iš kitų ES šalių į Britaniją būtų kontroliuojamas.

„Mes to laikysimės, – sakė ji. – Juk žmonės turi žinoti, kad vyriausybė gali nuspręsti, kam galima atvykti, ir nustatyti taisykles, nurodančias, kas gali atvykti į šią šalį“.

„Mes išnagrinėsime įvairiais būdais, kaip įvesti kontrolę, kurios britai nori, ir užtikrinti, kad į Jungtinę Karalystę galėtų atvykti šviesiausi ir geriausi“.

Anksčiau ji paskelbė Didžiojo anuliavimo įstatymo projektą („Great Repeal Bill“), pagal kurį nutrūks ES teisės galiojimas Didžiojoje Britanijoje, pastarajai išstojus iš ES.

Šiuo teisės aktu bus anuliuoti ES įstatymų viršenybę apibrėžiantys įstatymai, visos ES taisyklės bus puoselėjamos šalies vidaus teisėje ir patvirtinta, kad Britanijos parlamentas gali jas keisti kaip nori.

„Šiuo pažymimas pirmasis etapas, kai Jungtinė Karalystė vėl tampa suvereni ir nepriklausoma valstybė“, – sakė Th.May laikraščiui „The Sunday Times“.

„Jis (naujasis įstatymas) sugrąžins galias ir valdžią mūsų šalyje išrinktoms institucijoms; tai reiškia, kad ES įstatymų viršenybė Britanijoje baigsis“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius