Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanija siūlo Iranui „aiškų pasirinkimą“ dėl branduolinės energetikos

Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas antradienį paragino Iraną nutraukti urano sodrinimo programą mainais į tarptautinę pagalbą vystant branduolinę energetiką.
Gordonas Brownas
Gordonas Brownas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak G.Browno, Irano Islamo Respublikai pateiktas „aiškus pasirinkimas“: arba bendradarbiauti su tarptautine bendruomene, arba sulaukti griežtesnių sankcijų dėl urano sodrinimo.

Londone vykstančioje tarptautinėje konferencijoje premjeras pareiškė, kad Irano atvejis yra ypač svarbus išbandymas pasauliui, kuriame numatoma plačiai išvystyti branduolinę energetiką, siekiant pristabdyti klimato pokyčius.

„Iranas yra išbandymas šiai naujajai filosofijai, kurioje numatoma teisė į taikią branduolinę energetiką ir sankcijos taisyklių laužytojams“, – aiškino G.Brownas.

Premjeras pridūrė, kad Iranas turi „tokia pačias neginčijamas teises plėtoti taikią branduolinės energetikos programą kaip ir bet kuri kita šalis“.

„Jungtinė Karalystė ir tarptautinė bendruomenė iš tikrųjų pasiruošusi padėti Iranui pasiekti (šį tikslą), – sakė jis. – Tačiau leiskit man ne mažiau aiškiai pareikšti, jog dabartinė Irano branduolinė programa yra nepriimtina“.

„Iranas slėpė branduolinę veiklą, atsisakė bendradarbiauti su TATENA (Tarptautine branduolinės energetikos agentūra) ir nepaisė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijų“, – sakė premjeras.

„Taigi Irano laukia aiškus pasirinkimas: arba toliau eiti šiuo keliu ir sulaukti naujų ir griežtesnių sankcijų, arba pereiti prie JT prižiūrimos civilinės branduolinės energetikos programos, kuri atneš didžiausią naudą jo piliečiams“, – tęsė G.Brownas.

„Tikiuosi, kad Iranas pasirinks tinkamai“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius