Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos ministras neigia pranešimus apie „nepavykusį“ balistinės raketos bandymą

Didžioji Britanija pirmadienį paneigė žiniasklaidos pranešimus, esą praeitais metais viena balistinė raketa be kovinės galvutės per bandymus suveikė kitaip negu tikėtasi ir galbūt netgi nuskriejo Jungtinių Valstijų link.
Gynybos sekretorius Michaelas Fallonas
Gynybos sekretorius Michaelas Fallonas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Priešingai negu pranešė savaitgalio spauda, (povandeninis laivas) „HMS Vengeance“ ir jo įgula buvo sėkmingai patikrinti“, – gynybos ministras Michaelas Fallonas sakė įstatymų leidėjams, komentuodamas laikraščio „The Sunday Times“ straipsnį.

„Mes nekomentuojame detalių apie povandeninių laivų veiksmus, – pridūrė M.Fallonas. – Nepriklausomo Jungtinės Karalystės branduolinio arsenalo pajėgumai ir veiksmingumas nekelia jokių abejonių.“

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija savo ruožtu apkaltino vyriausybę „skaidrumo stygiumi“.

Škotijos nacionalinė partija, nepritarianti branduolinių ginklų turėjimui, skundėsi „piktinančia“ padėtimi, kad parlamento nariai nebuvo informuoti apie numanomą incidentą.

„The Sunday Times“ citavo vieną aukšto rango šaltinį kariniame laivyne, teigusį, kad raketa „Trident II D5“ sugedo, kai birželį buvo paleista iš vieno britų povandeninio laivo netoli Floridos krantų.

Šaltinis tvirtino, kad raketa galbūt nukrypo nuo kurso Jungtinių Valstijų link, o ne skrido į numatytą taikinį prie Afrikos vakarinių krantų.

Numanomas sutrikimas įvyko kelios savaitės prieš liepos 18-ąją, kai Bendruomenių Rūmams buvo pateiktas prašymas skirti lėšų pakeisti pasenusiems Britanijos povandeniniams laivams, apginkluotiems branduolinėmis raketomis.

Theresa May dar nebuvo ministrė pirmininkė, kai buvo įvykdytas minėtas bandymas. Ji atėjo į valdžią likus nedaug laiko iki minėto balsavimo ir ragino įstatymų leidėjus pritarti 41 mlrd. svarų (47 mlrd. eurų) vertės projektui.

Sekmadienį duodama interviu nacionaliniam transliuotojui BBC premjerė išsisuko nuo klausimų, ar ji žinojo apie raketos gedimą, kai sakė kalbą Bendruomenių Rūmams.

Vienas Dauningo gatvės atstovas pirmadienį sakė žurnalistams, kad premjerė apie tą bandymą buvo informuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius