-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Didžiosios Britanijos premjeras inicijuoja tyrimą dėl laikraščio „News of the World“ veiklos

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas penktadienį paskelbė inicijuosiantis išsamų viešą vieno teisėjo vadovaujamą tyrimą dėl bulvarinio laikraščio „News of the World“ esą vykdyto telefoninio šnipinėjimo.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis Didžiąją Britaniją krečiantis skandalas taip pat jau išprovokavo vieno buvusio D.Camerono padėjėjo, anksčiau dirbusio šio laikraščio redaktoriumi, areštą.

Spaudos konferencijoje, kuri buvo skubiai sušaukta kitą dieną po to, kai „News of the World“ savininkas žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas netikėtai paskelbė nutraukiantis šio populiaraus sekmadieninio dienraščio leidybą, D.Cameronas sakė prisiimantis visą atsakomybę dėl sprendimo priimti buvusį redaktorių Andy Coulsoną savo padėjėju ryšiams su žiniasklaida.

D.Cameronas taip pat sakė priimsiantis R.Murdocho žiniasklaidos imperijos padalinio Didžiojoje Britanijoje vadovės Rebekah Brooks atsistatydinimą dėl kaltinimų, jog „News of the World“ šnipinėjo nužudymų aukų ir garsenybių balso pašto pranešimus.

„Bus teisinga ir tinkama pradėti išsamų viešą tyrimą, kad iki galo išsiaiškintume, kas nutiko. Jam turės vadovauti teisėjas, todėl neabejotina, kad šis tyrimas bus visiškai nepriklausomas ir kad viskas bus tinkamai atlikta“, – D.Cameronas sakė prie jo biuro Dauningo gatvėje susirinkusiems žurnalistams.

„Štai klausimai, į kuriuos reikia atsakyti: kodėl pirmasis policijos tyrimas taip siaubingai nepavyko? Kas iš tikrųjų dėjosi „News of the World“? Ir kas vyksta kituose laikraščiuose?“ – nurodė jis.

Premjeras pridūrė, kad netrukus gali būti pradėtas antras tyrimas dėl tolesnio Didžiosios Britanijos žiniasklaidos reguliavimo.

„Šias antrasis tyrimas turėtų pažvelgti į Britanijos žiniasklaidos kultūrą, praktiką ir etiką. Ypač reikėtų patikrinti, kaip reguliuojami mūsų laikraščiai, ir pateikti rekomendacijas ateičiai“, – sakė jis.

D.Cameronas buvo apipiltas klausimais apie jo sprendimą priimti dirbti A.Coulsoną 2007 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai jis atsistatydino iš „News of the World“ redaktoriaus posto, kai dėl šnipinėjimo buvo nuteistas šio laikraščio karališkojo dvaro naujienų redaktorius ir su juo bendradarbiavęs vienas privatus detektyvas.

„Jis pasitraukė iš „News of the World“ dėl dalykų, kurie įvyko jam einant pareigas. Nusprendžiau suteikti jam antrąją galimybę – ir niekas niekada neuždavė rimtų klausimų, kaip jis dirbo man“, – aiškino D.Cameronas.

„Tačiau antroji galimybė neišdegė, ir jis vėl turėjo atsistatydinti. Sprendimas jį nusamdyti buvo mano vienintelio, tad prisiimu už jį visą atsakomybę“, – pridūrė premjeras.

D.Cameronas taip pat sakė gavęs pranešimą, jog R.Brooks pageidauja atsistatydinti, ir esant tokiai padėčiai, jis su tuo sutiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius