-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos vicepremjeras: Vladimiras Putinas lieka įsikibęs KGB mąstysenos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuo Šaltojo karo pabaigos tikriausiai išlieka „smarkiai užšaldytas“ ir į padėtį Ukrainoje reaguoja vadovaudamasis pasenusia sovietinės KGB mąstysena, šeštadienį pareiškė Didžiosios Britanijos vicepremjeras.
Nickas Cleggas
Nickas Cleggas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu dienraščiui „The Guardian“ ministro pirmininko pavaduotojas Nickas Cleggas sakė, kad V.Putinas taiko „vakarykščius padalijimus ir argumentus šiandienos problemoms“.

N.Cleggas pripažino, kad Kryme egzistuoja „aiškius rusiškas įspaudas“ ir kad tas regionas turėtų būti traktuojamas kitaip negu kitos Ukrainos teritorijos.

Liberalų demokratų partijos lyderis paragino V.Putiną pradėti „civilizuotą diskusiją“ su naująja Kijevo vyriausybe.

N.Cleggas pripažino, kad Kryme egzistuoja „aiškius rusiškas įspaudas“ ir kad tas regionas turėtų būti traktuojamas kitaip negu kitos Ukrainos teritorijos

„Putino reakcija – labai daug atskleidžianti. Atrodo, tarsi jis tebebūtų smarkiai užšaldytas nuo pat Šaltojo karo laikų ir nežengia kartu su laiku“, – komentavo N.Cleggas.

V.Putinas, kuris buvo Sovietų Sąjungos valstybės saugumo komiteto (KGB) agentas, vėliau vadovavo jos įpėdinei – Rusijos federalinei saugumo valdybai (FSB), prieš pirmąkart tapdamas šalies prezidentu 2000 metais.

„Visi ženklai rodo, kad jis taiko KGB mąstyseną, kurios šaknys glūdi Šaltajame kare, naujajai tikrovei XXI šimtmečio Europoje, – pastebėjo N.Cleggas. – Glaudesnių ryšių tarp Ukrainos ir nekarinės organizacijos, tokios kaip Europos Sąjunga (ES), laikymas prilygstančiais Amerikos tankams tavo pievelėje per Šaltojo karo kulminaciją man byloja, kad turime reikalų su žmogumi, kuris taiko vakarykščius padalijimus ir argumentus šiandienos problemoms.“

N.Cleggas pripažino, kad Maskvą sieja ypatingi ryšiai su Krymu, kuris šimtmečius buvo Rusijos dalis ir buvo perduotas Ukrainai tik 1954 metais, kai abi dabartinės valstybės buvo Sovietų Sąjungos respublikos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Krymas jau turi pusiau autonominį statusą Ukrainoje; jo istorija aiškiai skiriasi nuo kitų Ukrainos dalių: jame labai ryškus Rusijos įspaudas – ne paskutinė priežastis yra Rusijos Juodosios jūros karo laivyno veikla“ tame regione įsikūrusioje bazėje, pažymėjo N.Cleggas.

„Taigi, jis jau priklauso kitokiai kategorijai, ir nemanau, kad kas nors nori tai neigti, – pridūrė jis. – Niekas nesako, kad Krymas turi būti traktuojamas lygiai taip pat, kaip ir kitos Ukrainos dalys – juoba, kad patys ukrainiečiai lig šiol jo taip netraktavo.“

Britanijos premjeras Davidas Cameronas anksčiau pareiškė, kad Rusijos veiksmai Kryme yra „visiškai nepriimtini“, atkartodamas kitų Europos lyderių ir JAV prezidento Baracko Obamos poziciją, išsakytą, kai Maskva faktiškai perėmė pusiasalio kontrolę po to, kai Kijeve opozicijos protestuotojai prieš dvi savaite nuvertė prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius