-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės lyderė Theresa May vyks į Šiaurės Airiją

Britų ministrė pirmininkė Theresa May pirmadienį vyksta į Šiaurės Airiją, kur sieks įtraukti šią provinciją į Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) derybų procesą.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

T.May Belfaste turi derėtis su Šiaurės Airijos pirmąja ministre Arlene Foster (Arlen Foster) ir jos pavaduotoju Martinu McGuinnessu.

Didžiajai Britanijai traukiantis iš ES, Šiaurės Airijai didžiausią reikšmę įgyja santykiai su Airija, su kuria vienintele JK turi sausumos sieną.

Britanijai išstojus iš ES, siena su Airija taptų vienintele JK siena su šiuo bloku.

Britanija ir Airija dar 3-iajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje suformavo atvirų sienų erdvę – Bendrą kelionių sritį (Common Travel Area), kuria buvo pratęsta dar iki Airijos nepriklausomybės buvusi tvarka.

Tačiau dabar iškilo klausimų dėl to, ką „Brexit“ reikš Bendrai kelionių sričiai ir abiems ekonomikoms Airijos saloje.

„Ministrė pirmininkė aiškiai pasakys, kad vyriausybė visapusiškai sieks angažuoti Šiaurės Airijos vadovę, rengdamasi deryboms dėl JK išėjimo iš ES, pripažindama ypatingas aplinkybes, kurios veikia Šiaurės Airiją, tarp jų – dėl sienos“, – sakoma T.May biuro pareiškime.

T.May ministro pirmininko postą perėmė liepos 13 dieną, po birželio 23-iosios referendumo už „Brexit“ atsistatydinus Davidui Cameronui.

Nors bendrai visoje karalystėje dauguma rinkėjų balsavo už šalies išstojimą iš ES, dauguma Šiaurės Airijoje – kaip ir Škotijoje bei Londone – balsavo už tolesnę JK narystę.

T.May savo darbo ministro pirmininko poste prioritetu iškėlė šalies vienybę. Tapusi vyriausybės vadove ji jau apsilankė Škotijoje ir Velse.

Penktadienį A.Foster ir Airijos premjeras Enda Kenny sakė, kad „Brexit“ neturi reikšti „kietos sienos“ tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos įrengimo.

„Kietos sienos nebūtų priimtos nei pietuose, nei šiaurėje, – sakė E.Kenny. – Turime sunkumų, bet tikiuosi, kad mes išsaugosime Bendrą kelionių sritį. Tai esminė dalis to, kas esame.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius