-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 24 /22:55

Broliai El-Bakraoui buvo įtraukti į JAV kovos su terorizmu stebimųjų sąrašus

Ketvirtadienį paskelbtas nutekintas dokumentas iš Ankaros, kurį gavo Nyderlandai dėl deportuojamo Ibrahimo El-Bakraoui, kuris antradienį susisprogdino Briuselio oro uoste. Nors dokumente nėra pranešama apie įtarimus dėl teroristinės veiklos, o Nyderlandai neigia gavę tokį perspėjimą iš Turkijos, Belgija pripažino, kad informacija visgi buvo perduota. Taip pat paaiškėjo, kad abu broliai El-Bakraoui buvo sukėlę įtarimų Vašingtonui.
Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui
Broliai Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui / „Twitter“ nuotr.

22.55 val. Sprogdintojai buvo JAV stebėjimo sąrašuose

Broliai El-Bakraoui, kurie antradienį susisprogdino Briuselio oro uoste ir metro stotyje, buvo žinomi JAV valstybinėms agentūroms, paskelbė „Reuters“.

Naujienų agentūros šaltiniai teigia, kad Khalidas El-Bakraoui ir Ibrahimas El-Bakraoui buvo abu įtraukti į JAV kovos su terorizmu stebimųjų sąrašus.

Nutekintas Turkijos pranešimo dokumentas

Turkijos prezidentas trečiadienį pranešė, kad vienas savižudžių sprogdintojų Zaventemo oro uoste praėjusiais metais buvo sulaikytas Turkijoje ir išsiųstas su perspėjimu, kurį ignoravo pareigūnai.

Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį teigė, kad vienas iš Briuselio atakų dalyvių Ibrahimas El-Bakraoui buvo sučiuptas pasienyje su Sirija praėjusių metų birželį, o po to deportuotas į Nyderlandus šios šalies prašymu. 

R.T.Erdoganas sakė, kad Turkija įspėjo tiek olandus, tiek ir belgus, kad deportuojamasis yra islamistas kovotojas, tačiau, pasak prezidento, Belgija ignoravo Turkijos perspėjimą. Turkijos prezidentas taip pat pareiškė, kad Belgijos teisėsaugos pareigūnai I.El-Bakraoui paleido, nenustatę jo „ryšių su terorizmu“.

Ketvirtadienį pasirodė dokumentas, kuriuo Nyderlandų ambasadai buvo pranešta apie išsiunčiamą I.El-Bakraoui. Jame – jokio oficialaus įspėjimo.

Nyderlandų teisingumo ministras ketvirtadienį tą taip pat patvirtino – anot jo, turkai neinformavo, dėl ko buvo išsiunčiamas I.El-Bakraoui, todėl nebuvo jokios priežasties jo sulaikyti. Nyderlanduose apie jokią kriminalinę I.El-Bakraoui veiklą nebuvo žinoma.

Belgija kaltę pripažįsta

Tačiau panašu, kad Belgijai buvo pranešta apie įtarimus dėl I.El-Bakraoui. Ketvirtadienį du šios šalies ministrai – teisingumo ir vidaus reikalų – pripažino, kad į iš Turkijos gautą informaciją nebuvo sureaguota tinkamai.

„Kas svarbu šioje istorijoje – tai, kad informacijos perdavime iš Turkijos ir tuomet jos perdavime pačioje Belgijoje buvome lėtesni nei reikėtų tikėtis tokiomis aplinkybėmis, – sakė teisingumo ministras Koenas Geensas. – Tad, informacija buvo perduota, bet mes nedirbome stropiai – arba nepakankamai stropiai.“​

Vidaus reikalų ministras Janas Jambonas teigė, kad buvo padarytos dviejų tipų klaidos – suklysta Teisingumo ministerijos lygmenyje, ir klaidų padarė ryšių palaikymo pareigūnas Turkijoje, o su tuo susiję ir Teisingumo, ir Vidaus reikalų ministerijos.​

Ketvirtadienį abu ministrai pasiūlė atsistatydinti, tačiau premjeras sakė jų prašymo kol kas nepatenkinsiantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius