Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronislawas Komorowskis – radikalas, tapęs konsensuso ir kompromiso šalininku

Buvęs politinis kalinys, kalintas už savo radikalias antikomunistines pažiūras, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, kuris sekmadienį stoja į žūtbūtinę kovą dėl antros kadencijos, tapo tėviška, į konsensusą orientuota figūra.
Bronislawas Komorowskis
Bronislawas Komorowskis / „Scanpix“/AP nuotr.

62 metų buvęs gynybos ministras prisipažįsta bėgant metams švelnėjęs, išskyrus nacionalinio saugumo sritį, kurioje yra laikomas „vanagu“.

„Mes norime taikos, bet žinome, kad silpnumas yra didžiausias padrąsinimas potencialiam agresoriui ir kad nėra geresnio atgrasymo už jėgos demonstravimą ir pasiryžimą gintis“, – sakė B.Komorowskis, kuris išsilavinimo yra istorikas, Antrojo pasaulinio karo 70-ųjų metinių, kurios buvo minimos gegužės 8 dieną, išvakarėse.

Šis buvęs medžiotojas suvaidino svarbų vaidmenį modernizuojant Lenkijos ginkluotąsias pajėgas po to, kai šalis 1989-aisiais atsikratė komunizmo bei Varšuvos pakto ir dešimtmečiu vėliau įstojo į NATO.

Penkis vaikus turintis praktikuojantis katalikas taip pat rizikavo užsitraukti įtakingos Lenkijos Katalikų Bažnyčios rūstybę paremdamas įstatymą, kuriuo leidžiamas apvaisinimas mėgintuvėlyje, ir 2011 metų Stambulo konvenciją – pirmąjį privalomą teisinį instrumentą pasaulyje, skirtą kovai su smurtu prieš moteris ir jo prevencijai, kurį Lenkija ratifikavo praėjusį mėnesį.

Abi šias priemones Bažnyčia vertina kaip žingsnius, kurie pakerta tradicines šeimos vertybes.

Radikali praeitis

Preizdento pareigas einantis šaltakraujiškas šalies lyderis pripažįsta, kad jo „radikalios“ dienos jau nebesugrąžinama praeitis.

„Priešinausi Apskritojo stalo deryboms“, – sakė jis, kalbėdamas apie 1989 metais vykusias istorines derybas tarp Lenkijos komunistinio režimo ir uždrausto opozicijos judėjimo „Solidarumas“, kuris tais metais nukreipė šalį demokratijos keliu.

Preizdento pareigas einantis šaltakraujiškas šalies lyderis pripažįsta, kad jo „radikalios“ dienos jau nebesugrąžinama praeitis

„Maniau, kad Apskritojo stalo derybos yra išdavystė ir kad komunistai nori mus apgauti“, – aiškino B.Komorowskis.

Kitaip nei milijonai lenkų, B.Komorowskis boikotavo 1989 metų birželį vykusius istorinius rinkimus, kurie padėjo taikiai išstumti iš valdžios keturis dešimtmečius šaliai vadovavusį komunistinį režimą.

Tačiau jis pakeitė kursą praėjus keliems mėnesiams po rinkimų: nors Lenkija formaliai dar priklausė sovietiniam blokui, B.Komorowskis tapo pirmojo premjero nekomunisto Tadeuszo Mazowieckio aukšto rango padėjėju.

„Jis man suteikė galimybę iš radikalo virsti kompromiso ir nuosaikaus kelio šalininku“, – nurodė politikas.

1981 metais, kai generolas Wojciechas Jaruzelskis paskelbė Lenkijoje karo padėtį, mėgindamas užgniaužti „Solidarumą“, B.Komorowskis, T.Mazowieckis ir kiti įtakingi antikomunistinės opozicijos veikėjai buvo atsidūrę už grotų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Komarowskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Komarowskis

Praėjusio dešimtmečio pradžioje B.Komorowskis dirbo gynybos viceministru trijose vyriausybėse, kol galiausiai perėmė Gynybos ministerijos vairą 2000-2001 metais.

Jis priklausė T.Mazowieckio centristinei Laisvės sąjungai, o 2001 metais įstojo į naujai susikūrusią liberalią Pilietinės platformos partiją, prie kurios vairo stovėjo dabartinis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

B.Komorowskis ir D.Tuskas tapo artimi sąjungininkai, tačiau dabartiniam prezidentui trūksta savo bebdražygio, pasirinkusio darbą Briuselyje, charizmos.

Istoriko išsilavinimą įgijęs B.Komorowskis, anksčiau dirbęs mokytoju, nuo 1991 metų šešis kartus buvo išrinktas į šalies parlamentą.

2007 metais, kai Pilietinė platforma per rinkimus įveikė buvusią valdančiąją konservatyvią partiją „Įstatymas ir teisingumas“, B.Komorowskis tapo Seimo pirmininku.

Istoriko išsilavinimą įgijęs B.Komorowskis, anksčiau dirbęs mokytoju, nuo 1991 metų šešis kartus buvo išrinktas į šalies parlamentą

Pagal šalies konstituciją jis perėmė šalies vadovo įgaliojimus, kai prezidentas Lechas Kaczynskis žuvo 2010 metų balandžio 10 dieną per lėktuvo katastrofą Rusijoje.

Vėliau tais pačiais metais jis laimėjo pirmalaikius prezidento rinkimus.

Su laiku jis nusiskuto savo garsiuosius ūsus, bet liko su akiniais storais stiklais.

Mėlynasis kraujas

Politikas, kuris yra vedęs ir turi penkis suaugusius vaikus, yra kilęs iš garsios Lenkijos aristokratų šeimos ir netgi turi giminystės ryšių su Belgijos karališkąja šeima.

Tačiau jo tėvai nebuvo turtuoliai: visas Komorowskių šeimos turtas, išskyrus kelis giminaičių portretus, buvo konfiskuotas komunistų.

B.Komorowskis gimė 1952 birželio 4 dieną Silezijos Obornikuose pietų Lenkijoje. Jo tėvai anksčiau gyveno Lietuvoje, tačiau buvo išsiųsti į Lenkiją po Antrojo pasaulinio karo, kai Lietuvą užėmė Sovietų Sąjungos pajėgos.

Vėliau politiko šeima persikėlė gyventi į Varšuvą ir įsikūrė rajone, kuriame gyveno daugiausiai darbininkai.

Savo tinklalapyje B.Komorowskis pabrėžia glaudžius ryšius su Lietuva. Savo šeimos aprašyme kandidatas nurodo, kad vienas iš jo protėvių žuvo 1399 metais vykusiame Vorsklos mūšyje, kaudamasis kartu su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu.

Komorowskių giminė turėjo dvarų Lenkijoje ir Lietuvoje, tačiau B.Komorowskis nurodo, kad jo tiesioginių protėvių kilmės centras nuo XVIII amžiaus buvo Kauno apylinkėse.

B.Komorowskis tapo antikomunistinio judėjimo aktyvistu, o „kovos krikštą“ patyrė būdamas dar paauglys per 1968 metais vykusius studentų bruzdėjimus.

„Sužinojau viską apie policijos lazdas ir jų panaudojimą“, – prisiminė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius