Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkina Faso prezidentu išrinktas buvęs premjeras Christianas Kabore

Burkina Faso prezidento rinkimus laimėjo Rochas Marcas Christianas Kabore, rodo oficialūs balsavimo rezultatai. Šios skurdžios Vakarų Afrikos valstybės prezidentas išrinktas po metus trukusių politinių neramumų, per kuriuos posto neteko ankstesnis lyderis, o kariškiai mėgino perimti valdžią.
Rochas Martinas Christianas Kabore
Rochas Marcas Christianas Kabore / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Rinkimai

R.M.Ch.Kabore, kuris ilgą laiką užėmė aukštus postus, šaliai vadovaujant ankstesniam lyderiui Blaise'ui Compaore, tačiau vėliau įkūrė opozicinę partiją, iškovojo pergalę jau pirmajame ture, surinkęs 53,49 proc. balsų, pirmadienį vėlai vakare pranešė Rinkimų komisija.

„Turime tučtuojau imtis darbo. Drauge turime tarnauti šaliai“, – sakė išrinktasis prezidentas, kreipdamasis į kelis tūkstančius prie jo partijos būstinės susirinkusių savo šalininkų, ir pridūrė, jog yra „pasiryžęs kurti galimybes geresniam rytojui“.

R.M.Ch.Kabore pagrindinis varžovas Zephirinas Diabre, surinkęs 29,65 proc. balsų, pasveikino buvusį premjerą su pergale dar prieš tai, kai Rinkimų komisija paskelbė oficialius balsavimo rezultatus.

Išrinktasis prezidentas taip pat pareiškė „šiltus sveikinimus“ rinkimų pareigūnams, organizavusiems balsavimą.

Tai buvo pirmieji per beveik tris dešimtmečius rinkimai, kuriuose Burkina Fasas išsirinko naują lyderį.

Prezidento rinkimai užbaigė daugiau nei metus trukusius neramumus, kurie prasidėjo, kai 2014 metų spalį per sukilimą buvo nuverstas B.Campaore, norėjęs pakeisti konstituciją, kad galėtų pratęsti 27 metus trukusį savo valdymą.

Nauja neramumų banga kilo rugsėjį, kai įtakingas Prezidento apsaugos pulkas (RSP), lojalus buvusiam lyderiui B.Campaore, pamėgino surengti pučą. Nors perversmas buvo nesėkmingas, dėl jo teko atidėti rinkimus.

Galiausiai lapkričio 29 dieną rinkimai buvo surengti ir praėjo be didesnių incidentų, o kai kuriose balsavimo apylinkėse net teko pratęsti darbo laiką dėl nusidriekusių ilgų rinkėjų eilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius