Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvę CŽV vadovai: ataskaitoje dėl kankinimų pateikta tik demokratams įtikusi informacija

Buvę atsakingi CŽV pareigūnai paskelbė atvirą laišką, kuriame detaliai paaiškino, kad vadinamoji sustiprinto tardymo programa, vykdyta po 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, padėjo surasti ir nukauti grupuotės „Al Qaeda“ vadeivą Osamą Bin Ladeną. Šį atvirą laišką išspausdino laikraštis „The Wall Street Journal“.
CŽV logotipas
CŽV logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laiške išreikštas nusivylimas, kad Demokratų partijos nariai JAV Senato žvalgybos komiteto ataskaitą apie CŽV kankinimus parašė naudodami tik jiems priimtiniausią informaciją iš daugiau negu 6 milijonų puslapių dokumentų. Be to, nebuvo apklausti CŽV pareigūnai, kurie buvo atsakingi už šios programos vykdymą.

Nemažai kritikos tenka ir Senato Žvalgybos komiteto pirmininkei Diannei Feinstein – demokratei iš Kalifornijos, kuri kaltinama ataskaitos politizavimu.

Buvę CŽV darbuotojai taip pat pasipiktino ataskaitoje paminėta išvada, jog kankinimai neatnešė jokios naudos ir nepadėjo išgauti reikiamos informacijos iš teroristų. Laiške paminėta, kad iš tiesų tokios drastiškos priemonės padėjo atskleisti „Al Qaeda“ veiklos tinklą, planuojamus išpuolius ir susekti daugybę jos narių, kurie vėliau buvo sugauti arba nužudyti.

Nemažai kritikos tenka ir Senato Žvalgybos komiteto pirmininkei Diannei Feinstein – demokratei iš Kalifornijos, kuri kaltinama ataskaitos politizavimu.

Atvirą laišką pasirašė buvę CŽV vadovai George'as Tenetas, Porteris Gossas ir Michaelas V.Haydenas, taip pat trys buvę direktorių pavaduotojai.

Trečiadienį paskelbtą ataskaitą neigiamai įvertino ir dabartinis CŽV vadovas Johnas Brennanas.

Laiške paminėta, kad sustiprintas vieno iš „Al Qaeda“ vadeivų Abu Zubaydah tardymas padėjo sugauti svarbų rugsėjo 11-osios teroro išpuolio planuotoją Khalidą Sheikhą Mohammedą.

Taip pat buvo išsiaiškinta Azijos šalyse veikusio „Al Qaeda“ teroristo Riduano Isamuddino (Hambalio), kaltinamo žudynėmis Indonezijos Balio saloje, buvimo vieta.

Trečiadienį paskelbtą ataskaitą neigiamai įvertino ir dabartinis CŽV vadovas Johnas Brennanas.

CŽV darbuotojai taip atsakė į demokratų komentarus apie tai, kad neva CŽV kankinimai neprisidėjo prie O.Bin Ladeno sulaikymo: „Jie klysta. Nėra jokios abejonės, kad CŽV apklausų metu tie asmenys, kuriems buvo taikomas sustiprintas tardymas, suteikė informaciją, kuri buvo svarbi O.Bin Ladeną pastatant prieš teisingumą“.

„Kadrai (Senato komiteto) išsirinko tik jiems naudingą informaciją iš daugiau negu šešių milijonų puslapių dokumentų, kai kuriuos duomenis ignoruodami, o kitus pabrėždami, taip konstruodami argumentus prieš programos neefektyvumą. Žvalgyboje tai vadinama politizavimu“, – priduriama atvirame buvusių CŽV vadovų laiške. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius