Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Argentinos generolas nuteistas kalėti iki gyvos galvos už vaidmenį operacijoje „Kondoras“

Buvęs Argentinos generolas Eduardo Cabanillas ketvirtadienį nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tai, kad vadovavo liūdnai pagarsėjusiam sulaikymo centrui, susijusiam su Pietų Amerikos diktatorių praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio itin slapta operacija „Kondoras“.
Temos: 2 Generolas Argentina

Nuosprendis E.Cabanillasui paskelbtas po to, kai jis buvo pripažintas kaltu dėl penkių nužudymų, 29 „neteisėto įkalinimo“ atvejų ir 29 kankinimo atvejų, rašoma teismo nutartyje.

Teismas taip pat skyrė 20 metų kalėjimo bausmę buvusiam karinės žvalgybos agentui Rauliui Guglielminetti, o buvę žvalgybos pareigūnai Honorio Martinezas Ruizas ir Eduardo Ruffo už grotų turės praleisti po 25 metus.

Aukų artimieji sveikino teismo skirtas bausmes.

„Teisingumas įvykdytas. Tačiau mes vis dar ieškome mano draugės ir kolegės aktyvistės Alicios Chuburu, kurią pagrobė, kai ji buvo septintą mėnesį nėščia, vaiko“, – sakė Maria del Carmen Costa, nesulaikydama ašarų.

Urugvajaus žmogaus teisių aktyvistė Sara Mendez taip pat džiaugėsi nuosprendžiais.

„Ši nutartis yra tris dešimtmečius trukusios kovos dėl kaltininkų nuteisimo, rezultatas“, – sakė ji.

S.Mendez buvo viena iš daugiau nei 100 žmonių, kurie, kaip manoma, buvo pagrobti ir laikyti slaptame kalėjime „Automotores Orletti“.

Dauguma sulaikytųjų buvo Urugvajaus opozicijos aktyvistai, tačiau tarp jų taip pat buvo čiliečių, bolivų, perujiečių ir du pareigūnai iš Kubos ambasados.

Šis kompleksas, kurį kariškiai ironiškai vadino sodu, buvo naudotas nuo 1976 metų birželio iki lapkričio per aštuntajame dešimtmetyje vykdytą operaciją „Kondoras“. Tai buvo koordinuota Pietų Amerikos dešiniųjų diktatorių operacija, kurios tikslas buvo užgniaužti politinę kairiųjų opoziciją Argentinoje, Čilėje, Paragvajuje, Urugvajuje, Bolivijoje ir Brazilijoje.

2008-aisiais šis kompleksas buvo paverstas muziejumi, kuris skirtas atminti per operaciją „Kondoras“ dingusius ir čia nukankintus asmenis.

Žmogaus teisių organizacijos skelbia, kad Argentinoje diktatūros metais buvo nužudyti arba dingo be žinios apie 30 tūkst. žmonių.

Kai Argentinos prezidentu 2003 m. tapo Nestoras Kirchneris, šalis panaikino įstatymus dėl amnestijos už režimo nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius