Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Haičio diktatorius Jeanas-Claude'as Duvalier nori dalyvauti atstatant šalį

Buvęs Haičio diktatorius Jeanas-Claude'as Duvalier pagaliau nutraukė tylą ir pareiškė gyventojams, kad po 25 metų grįžo į savo šalį todėl, kad nori dalyvauti atstatant ją po didžiulio žemės drebėjimo.
Jeanas-Claude'as Duvalier
Jeanas-Claude'as Duvalier / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Haitis

59 metų buvęs diktatorius, kuris viešai kalbėjo pirmą kartą po to, kai sekmadienį sugrįžo į Haitį, silpnu balsu šalies gyventojams ir žurnalistams sakė, kad yra pasirengęs susidurti su „persekiojimu“ ir kad specialiai grįžo per 2010 metų sausio 12 dienos žemės drebėjimo metines.

„Kai padariau sprendimą grįžti į Haitį drauge su jumis, mūsų šalyje, paminėti šių liūdnų metinių, buvau pasirengęs bet kokiems persekiojimams, – penktadienį sakė J.-C.Duvalier. – Tačiau aš tikiu, kad troškimas greta jūsų dalyvauti šiame bendradarbiavime už šalies atstatymą smarkiai nusveria bet kokius puldinėjimus, su kuriais galiu susidurti.“

Sugrįžęs į Haitį šis vyras, vadinamas „Mažyliu Doku“ (Baby Doc), daugiausiai būdavo viename prabangiame viešbutyje ir vienoje privačioje rezidencijoje, o jo izoliacija kurstė spėliones dėl to, kodėl jis sugrįžo namo.

Per penktadienio kreipimąsi jis į klausimus neatsakinėjo ir paliko šį darbą trims konsultantams amerikiečiams, tarp kurių yra buvęs JAV Kongreso narys ir kandidatas į prezidentus Bobas Barras, ir vienam iš savo teisininkų haitiečių.

Buvęs lyderis, kuris nuo 1971 iki 1986 metų Haitį valdė teroru ir iš tėvo paveldėtu režimu, grįžo į sugriautą šalį. Jis netrukus susidūrė su teismo tyrimu dėl įtarimų korupcija, grobstymu, kankinimais, savavališkais kalinimais, nusikaltimais žmoniškumui.

Jo sugrįžimo motyvai kėlė daug ginčų ir neaiškumų. Kai kas mano, jog jis trokšta atblokuoti sąskaitas Šveicarijos bankuose, kuriose yra paskutiniai jo išeikvoto turto likučiai.

Kiti spėja, kad jis nepagydomai serga arba kad yra pėstininkas kažkieno kito – Haičio dabartinio prezidento, Jungtinių Valstijų ar Prancūzijos – žaidime, kurio tikslas yra paveikti dabartinę Haičio rinkimų krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius