-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Lenkijos vadovas Lechas Walęsa siūlosi priimti Nobelio taikos premiją vietoj Liu Xiaobo

Nobelio taikos premijos laureatas Lechas Walęsa pirmadienį pasisiūlė atstovauti Kinijoje kalinčiam disidentui Liu Xiaobo ir vietoj jo priimti šiam skirtą šiųmetį apdovanojimą.
Lechas Walęsa
Lechas Walęsa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esu pasirengęs jam atstovauti drauge su kitais Nobelio taikos premijos laureatais ir taip atkreipti visuomenės dėmesį į šį žmogaus teisių pažeidimo aktą, kai svarbiausio kovos už laisvę prizo laimėtojui neleidžiama atvykti jo atsiimti“, – telefonu naujienų agentūrai AFP sakė L.Walęsa.

„Wirtualna Polska“ tinklalapiui wp.pl jis patvirtino, jog šia tema tariamasi ir bandoma susisiekti su laureato žmona Liu Xia.

Nuo 1990 iki 1995 metų buvęs Lenkijos prezidentas L.Walęsa buvo apdovanotas Nobelio taikos prizu už pasipriešinimą Lenkijos komunistų valdžiai dar 1983 metais.

„Žinoma, mes turėtume tik simboliškai jam atstovauti toje ceremonijoje. Medalis ir diplomas, ir juos lydinti piniginė premija liks Osle laukti L.Xiaobo“, – sakė L.Walęsa.

L.Walęsa priminė, kad tais metais, kai pats tapo Nobelio taikos premijos laureatu, asmeniškai negalėjo atvykti į kasmetę apdovanojimo teikimo ceremoniją Osle, nes bijojo, kad tuometė Lenkijos komunistų valdžia neleis jam grįžti namo. Vietoj jo apdovanojimą atsiėmė sutuoktinė Danuta.

L.Walęsa su tuomečiais Lenkijos vadovais žaidė katę ir pelę. Per 1981 metų karinį susidorojimą su Solidarumo pasipriešinimo judėjimu L.Walęsa pateko į kalėjimą, o iš jo buvo paleistas 1982 metais.

Po 1989 metais vykusių Solidarumo ir Varšuvos valdžios derybų priimtas rinkimų susitarimas priartino komunistų režimo pabaigą šalyje ir Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius