Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas ragina Rusijoje surengti naujus rinkimus

Paskutinis Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas trečiadienį pareiškė, kad Rusija turėtų panaikinti ginčijamus praeitą savaitgalį vykusių rinkimų rezultatus, užtikrinusius pergalę premjero Vladimiro Putino valdančiajai partijai, ir surengti naują balsavimą.
Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas
Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tiesiog kiekvieną dieną vis daugiau Rusijos gyventojų nebetiki, kad paskelbti rinkimų rezultatai buvo sąžiningi. Ir, mano nuomone, viešosios nuomonės ignoravimas diskredituoja valdžią ir destabilizuoja situaciją“, – pareiškė M.Gorbačiovas trečiadienį agentūrai „Interfax“.

„Šalies vadovybė turi pripažinti, kad buvo daug klastočių ir iškreipimų, paskelbti rezultatai neatspindi rinkėjų valios, – sakė jis. – Todėl, manau, dabartinė valdžia turi priimti tik vieną sprendimą: panaikinti rinkimų rezultatus ir surengti naujus“, – sakė jis

Vakar Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Vladimiras Čiurovas informavo prezidentą Dmitrijų Medvedevą apie naujausius gruodžio 4 dienos rinkimų duomenis, remdamasis apdorotais 99,999 protokolais, gautais iš rinkimų komisijų.

Pagal šiuos duomenis, į Valstybės Dūmą ateina keturios partijos. Už „Vieningąją Rusiją“ balsavo 49,3 proc. rinkėjų, už RFKP balsus atidavė 19,2 proc., už „Teisingąją Rusiją“ balsavo 13,25 proc., už RLDP atidavė balsus 12 proc. Tarp partijų, neįveikusių 7 proc. barjero, daugiausiai balsų surinko „Jabloko“ – 3,43 proc..

CRK duomenimis, „Vieningoji Rusija“ gauna 238 mandatus šeštojo šaukimo Valstybės Dūmoje, Komunistų partija – 92, „Teisingoji Rusija“ – 64 ir Rusijos liberalų demokratų partija – 56 mandatus.

Prezidentas per susitikimą su V.Čiurovu pareiškė nuomonę, kad rinkimai į šeštojo šaukimo Valstybės Dūmą vyko pagal įstatymus.

„Rinkimai įvyko. Rezultatai žinomi. Rinkimai surengti pagal Rusijos rinkimų įstatymus“, – sakė D.Medvedevas.

Tuo tarpu gruodžio 5 dieną dviejų patekusių į Valstybės Dūmą partijų – RFKP ir „Teisingoji Rusija“ – vadovai pareiškė, kad buvo padaryta rimtų pažeidimų per balsavimą.

RFKP lyderis Genadijus Ziuganovas spaudos konferencijoje agentūroje „Interfax“ pavadino rinkimus į Valstybės Dūmą nelegitiminiais ir teigė, kad valdžios partija prisirašė sau maždaug 15 proc. rinkėjų balsų.

„Rinkimai visiškai nelegitiminiai nei teisės, nei moralės ir etikos požiūriu“, – sakė komunistų lyderis, žadėdamas ištirti visus pažeidimų faktus ir paskelbti rezultatus pagal kiekvieną regioną.

Savo ruožtu „Teisingosios Rusijos“ lyderis Sergejus Mironovas spaudos konferencijoje agentūroje „Interfax“ abejojo rinkimų rezultatais į Sankt Peterburgo ir Astrachanės įstatymų leidimo susirinkimus, nes „ten sukčiai, ten šiurkščiausi klastojimai“.

Jis mano, kad gali būti surengtos protesto akcijos, jeigu nebus atšaukti rinkimų į Sankt Peterburgo įstatymų leidimo susirinkimą rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius