-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Urugvajaus diktatorius dėl žudynių nuteistas kalėti 25 metus

Buvusiam Urugvajaus diktatoriui ketvirtadienį teismas skyrė 25 metų kalėjimo bausmę dėl virtinės nužudymų, kurie buvo įvykdyti 1973–1985 metais, kai šalį valdė karinis režimas, pranešė jo advokatas.
Gregorio Alvarezas, diktatorius
Gregorio Alvarezas, diktatorius / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Urugvajus

83–ejų metų Gregorio Alvarezas nuteistas dėl sąsajų su 37 urugvajiečių nužudymu. Šie žmonės buvo pagrobti kaimyninėje Argentinoje, kur diktatūros laikų slaptosios tarnybos surengė bendrą operaciją su pareigūnais Urugvajuje.

Per dvylika metų Urugvajuje trukusią diktatūrą buvo pagrobta maždaug 200 žmonių, dauguma jų – Argentinoje, kurioje, kaip tvirtina žmogaus teisių gynimo organizacijos, per valstybės vykdytą susidorojimą su kairiųjų disidentais buvo nužudyti apie 30 tūkst. žmonių.

Kartu su G.Alvarezu, kuris Urugvajaus karinei chuntai vadovavo 1981–1985 metais, buvo teisiamas laivyno karininkas Juanas Carlosas Larcebau. Dėl dalyvavimo 29–iose žmogžudystėse teismas jam skyrė 20 metų kalėjimo, agentūrai „Reuters“ pranešė advokatas Oscaras Lopezas Goldaracena.

„Savo nutartyje teisėjas šiuos nusikaltimus priskyrė nusikaltimų žmogaus teisėms kategorijai“, – sakė jis.

Aukos buvo pagrobtos Argentinoje ir kankintos slaptame sulaikymo centre, o 1978 metais sugrąžintos atgal į Urugvajų. Šių žmonių palaikai taip ir nebuvo rasti.

G.Alvarezas, kuris 1978–aisiais buvo Urugvajaus armijos vadas, savo teismo laukė kalėjime, kuriame laikomas nuo 2007 metų gruodžio.

Dėl diktatūros metais įvykdytų nusikaltimų žmogaus teisėms prieš teismą turi stoti dar keli aukšto rango karininkai, kurie šiuo metu laikomi suimti.

Urugvajaus Aukščiausiasis teismas neseniai paskelbė nutartį, kad įstatymas, ginantis karinius pareigūnus nuo baudžiamojo persekiojimo dėl diktatūros metais įvykdytų nusikaltimų, yra nekonstitucinis.

Urugvajiečiai, kurie sekmadienį rinks naująjį šalies prezidentą, taip pat balsuos referendume dėl amnestijos įstatymo panaikinimo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius