Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čečėnas Omaras al Shishanis – naujasis „Islamo valstybės“ džihadistų vadeiva

Raudoną barzdą užsiauginęs čečėnas Omaras al Shishanis neseniai tapo Sirijoje ir Irake veikiančios džihadistų organizacijos „Islamo valstybė“ lyderiu, praneša Kanados laikraštis „The Globe and Mail“.
Omaras al – Shishanis
Omaras al – Shishanis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

O. al Shishanis yra vienas iš šimtų čečėnų kovotojų, kurie prisijungė prie Irake ir Sirijoje išpuolius rengiančios grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“, vėliau pasivadinusios „Islamo valstybė“. Šiuo metu čečėnas vis dažniau pasirodo internete platinamuose teroristų vaizdo įrašuose.

Paskutinį birželio savaitgalį ši islamistų grupuotė išplatino vaizdo įrašą, kuriame O. al Shishanis paskelbė, kad siena tarp Irako ir Sirijos yra panaikinama.

„Mūsų tikslas yra aiškus ir mes visi žinome už ką kovojame. Mūsų kelias veda kalifato link“, – vaizdo įraše paskelbė O.al Shishanis. „Mes grąžinsime kalifatą. Jei Alachas mums neleis to padaryti, mes jo prašysime, kad mūsų kovą laikytų kankinyste“ , – pareiškė naujasis džihadistų lyderis.

O. al Shishanis yra vienas iš daugelio užsieniečių „Islamo valstybės“ gretose. Musulmonai, norintys atlikti džihadą, pradėjo masiškai važiuoti į dabartinio Irako ir Sirijos teritorijas po pastarojoje valstybėje prasidėjusio pilietinio karo pradžios.

Tikrasis jaunojo džihadisto vardas yra Tarhanas Batirašvilis. Jis yra Gruzijos čečėnas, kilęs iš Pankiso slėnio, kuris laikomas Gruzijos čečėnų bendruomenės centru.

Maskvos Carnegie centro ekspertas Aleksejus Malašenka teigia, kad etninė priklausomybė nėra svarbus veiksnys norint atlikti džihadą. „O. al Shishani yra islamo fanatikas su patirtimi kare, jis turi stiprią paramą“, – tvirtino A.Malašenka.

Tikrasis džihadisto vardas yra Tarchanas Batirašvilis. Jis yra Gruzijos čečėnas, kilęs iš Pankisio tarpeklio, kuriame gyvena čečėnai.

Nors T.Batirašvilis atliko tarnybą Gruzijos kariuomenėje, tačiau iš jos vėliau buvo pašalintas dėl nenustatytos ligos. Gruzijos policija taip pat buvo jį sulaikiusi dėl nelegalaus ginklų laikymo. 2010 m. T.Batirašvilis išvyko į Turkiją.

2013 m. čečėnas buvo pastebėtas Sirijoje, kurioje, pasivadinęs „Omaru čečėnu“ kovojo su teroristine organizacija „al Qaeda“ susijusioje grupuotėje. Joje buvo ir daugiau džihadistų iš buvusios Sovietų Sąjungos teritorijos.

„Omaras čečėnas“ susipažino su tuomečiu „Irako ir Levanto islamo valstybės“ lyderiu Abu Bakru al Baghdadi, kuriam prisiekė ištikimybę.

Čečėnai yra laikomi pačiais geriausiais kovotojais Sirijoje. Jie įvykdo bet kokį įsakymą.

Po sėkmingų karinių veiksmų ir išpuolių O. al Shishanis užsitarnavo kitų islamistų pagarbą ir nuo to laiko dažnai pasirodo džihadistų platinamuose vaizdo įrašuose ir nuotraukuose.

Islamistų grupuotės „Islamo frontas“ atstovas Husseinas Nasseras tvirtino, kad čečėnai yra laikomi pačiais geriausiais kovotojais Sirijoje.

„Čečėnai vykdo viską, ką įsako vadai. Net jei emyras lieps čečėnui užmušti vaiką, jis tai padarys“, – teigė H.Nasseras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius