-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Čečėnijoje išformuotas Kadyrovo oponento batalionas

Rusijos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) batalionas „Vostok“ („Rytai“), kovojęs su separatistais Čečėnijoje ir dalyvavęs Rusijos ir Gruzijos rugpjūčio kare, išformuotas, pranešė šio bataliono vadas ir senas Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo oponentas Sulimas Jamadajevas.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu laikraščiui „Novaja gazeta“, išspausdintame pirmadienį, S.Jamadajevas taip pat sakė, jog nuogąstauja, kad į jį gali būti pasikėsinta.

„Lapkričio 1 dieną anksti rytą mano kovotojai buvo nuginkluoti ir buvo paskelbta, kad batalionas išformuotas. Dauguma bataliono karių išėjo pas Kadyrovą“, – cituoja S.Jamadajevo žodžius „Novaja gazeta“.

Bataliono „Vostok“ pagrindą sudarė buvusių lauko vadų brolių Jamadajevų, perėjusių per antrąjį karą Čečėnijoje į federalinės kariuomenės pusę, būrys. Tai buvo paskutinis šioje neramioje Kaukazo respublikoje junginys, kurio nekontroliavo R.Kadyrovas.

Per R.Kadyrovo, kuris nuolat pabrėžia lojalumą Kremliui ir Vladimirui Putinui, prezidentavimą beveik nebeliko jo politinių priešininkų, o Čečėnija pamažu įgijo federalinės autonomijos statusą.

R.Kadyrovas viešai rėmė „Vostok“ iki šių metų pavasario, bet balandį apkaltino bataliono vadus Sulimą ir Badrudį Jamadajevus žmonių grobimu ir žudymais.

R.Kadyrovas viešai rėmė „Vostok“ iki šių metų pavasario, bet balandį apkaltino bataliono vadus Sulimą ir Badrudį Jamadajevus žmonių grobimu ir žudymais. Jamadajevai, neigdami savo kaltę, savo ruožtu apkaltino R.Kadyrovą siekimu susidoroti su politiniais priešininkais.

Buvo paskelbta Sulimo ir jo jaunesniojo brolio Badrudžio federalinė paieška. Kai kurios žiniasklaidos priemonės, remdamosi šaltiniais Rusijos gynybos ministerijoje, pranešė, kad faktiškai išformuotas batalionas, bet per Rusijos ir Gruzijos karą „Vostok“ kovotojai pasirodė Pietų Osetijos teritorijoje, kur vykdė aktyvius kovos veiksmus, vadovaujami Sulimo Jamadajevo.

„Ramzanas niekuo dėtas“

Praėjusią savaitę R.Kadyrovas pareiškė, kad „Vostok“ vadas slapstosi Maskvoje ir paragino Maskvos teisėsaugos institucijas jį areštuoti, cituoja Čečėnijos vadovo žodžius oficialus tinklalapis chechnya.gov.ru.

S.Jamadajevas sakė laikraščiui, kad nuogąstauja dėl savo gyvybės.

„Čečėnijos prokuratūra nurodė VRM priverstinai atvesdinti mane į apklausą.... Šito nebus... Čia į Maskvą iš Čečėnijos atsiųsta speciali 12 žmonių grupė neva manęs suimti, bet jų užduotis gyvo manęs neimti. Jie nori pasielgti taip pat kaip su Movladžiu Baisarovu“, – sakė S.Jamadajevas.

Buvusio Čečėnijos lauko vado M.Baisarovo, vadovavusio po antrojo karo Federalinės saugumo tarnybos (FST) specialiajam būriui „Gorec“ („Kalnietis“), federalinė paieška buvo paskelbta 2006 metais. Jį per sulaikymą Maskvos centre nužudė Čečėnijos teisėsaugos institucijų darbuotojai.

„Tai visiška nesąmonė“, – komentavo S.Jamadajevo nuogąstavimus R.Kadyrovo sekretorius spaudai Lema Gudajevas.

„Ramzanas Kadyrovas savo pareiškime kalbėjo apie Maskvos teisėsaugos institucijas, tai yra čia numatyta, kad ši byla turi būti išnagrinėta pagal įstatymus teisme. Nėra jokios specialiosios grupės“, – sakė jis agentūrai „Reuters“.

S.Jamadajevo vyresnysis brolis, buvęs Valstybės Dūmos deputatas ir Rusijos didvyris, buvo nušautas Maskvoje rugsėjį. Sulimas interviu laikraščiui „Novaja gazeta“ sakė, kad žino, kas jį nužudė.

„Aš jau žinau, kas jį nužudė, su jais išsiaiškinsiu pagal įstatymus, bet remdamasis ta informacija, kurią dabar turiu. Ramzanas čia niekuo dėtas“, – cituoja leidinys S.Jamadajevo žodžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius