Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekai surinko daugiau kaip 1,3 mln. eurų: dovanos Ukrainai tanką „Tomašą“

Su Rusijos agresija kariaujančiai Ukrainai karinę paramą teikia ne tik valstybių Vyriausybės, tačiau ir jų gyventojai. Iki šiol už įvairiose akcijose surinktus pinigus buvo perkami „Bayraktar“ bepiločiai orlaiviai, kiti žvalgybiniai ar koviniai dronai bei įvairi nekarinė parama, tačiau panašu, kad Čekijos gyventojai bus pirmieji „susimetę“ pinigų ir į Ukrainą išsiuntę tanką.
Ukrainos tankai
Ukrainos tankai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kvietimą rinkti pinigus tankui T-72 „Avenger“ rugsėjo pradžioje paskelbė Ukrainos ambasada Čekijoje. Šios akcijos, kurios įgyvendinimą garantavo Čekijos Gynybos ministerija, tikslas buvo 33 mln. Čekijos kronų (apie 1,3 mln. eurų).

Iki tol Čekijos gyventojai per tą patį projektą „Dovana Putinui“ buvo surinkę įvairias sumas kitokiai paramai, tačiau „Tomašu“ pavadintas tankas yra ne tik brangiausia, bet ir galingiausia Ukrainai atiteksianti dovana.

Iš viso prie šios akcijos prisidėjo daugiau nei 11 tūkst. žmonių, vidutiniškai paaukoję po daugiau nei šimtą eurų.

Visi surinkti pinigai yra perduodami Ukrainos ambasadai Čekijoje, kuri vėliau už juos įsigyja čekišką ginkluotę. Gynybos ministerija Prahoje dalyvauja visuose projekto žingsniuose. Projektą „Dovana Putinui“ prieš kelis mėnesius įkūrė čekų verslininkas Daliboras Dedekas.

Nuo vasario 24-osios čekai per įvairias paramos Ukrainai akcijas jau paaukojo kelias dešimtis milijonų eurų. Projekto „Dovana Putinui“ teigimu, artimiausiu metu bus renkamos lėšos tankų ir artilerijos pabūklų sviediniams bei kitai amunicijai.

T-72 „Avenger“ yra Čekijoje modernizuota sovietinio tanko versija. Jos metu tankas aprūpinamas nauja naktinio matymo įranga – trečiosios kartos elektro-optine stebėjimo sistema, GPS moduliu, reaktyviniais šarvais bei kita įranga.

Valstybinės Čekijos paramos ukrainiečiams vertė siekia apie 340 mln. eurų ir nusileidžia tik JAV, Didžiajai Britanijai, Lenkijai, Vokietijai bei Kanadai.

Praha Ukrainai iki šiol perdavė tankų, savaeigių haubicų, atakos sraigtasparnių, salvinės ugnies sistemų, įvairios kitos ginkluotės ir amunicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius