-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Čekijos prezidentas siūlo rengti referendumą dėl išstojimo iš ES ir NATO

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas pataria rengti referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos ir NATO. Taip siūloma praėjus vos savaitei nuo Jungtinės Karalystės rinkėjų sprendimo pasitraukti iš ES, pranešė penktadienį visuomeninis radijas.
Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.
Čekijos prezidentas Milošas Zemanas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Tiesa, pats M.Zemanas, ketvirtadienį bendraudamas su rinkėjais viename Čekijos miestelyje sakė balsuosiąs prieš pasitraukimą, nurodė Čekijos radijas savo tinklalapyje.

„Aš nesutinku su tais, kurie yra už pasitraukimą iš Europos Sąjungos“, – sakė šis tiesmukas 71-erių kairuolis.

„Tačiau aš padarysiu viską, ką galiu, kad referendumas įvyktų, kad žmonės galėtų išreikšti save. Taip pat bus ir su išstojimu iš NATO“, – pažymėjo M.Zemanas.

Kaip rodė birželį firmos „Median“ surengta apklausa, 49 proc. čekų palaiko šalies narystę Europos Sąjungoje, o 34 proc. – už pasitraukimą iš ES.

Čekijos Respublika, įstojusi į NATO 1999 metais ir ES 2004-aisiais, kol kas neturi referendumo įstatymo. Kovo mėnesį parlamentas pradėjo referendumo įstatymo projekto svarstymą. Jo priėmimui reikės 120 iš 200 parlamentarų pritarimo.

Įstatymas uždegtų žalią šviesą teikti pasiūlymus dėl referendumo rengimo, surinkus bent 250 tūkst. parašų. Šalyje yra 10,5 mln gyventojų.

Tačiau tai neleistų rinkėjams priimti sprendimą svarstomu klausimu, kaip, pvz., išstojimas iš ES, nes tada šalis sulaužytų savo tarptautinius įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius