Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Černobylio avarija atsiliepia gyvūnams blogiau, nei manė mokslininkai

Spinduliuotė padarė didesnę įtaką gyvūnams, gyvenantiems netoli Černobylio atominės elektrinės, nei anksčiau manė mokslininkai, rodo tyrimas, kurį atliko Prancūzijos nacionalinis mokslo tyrimų centras.
Černobylio atominė elektrinė po tragedijos.
Černobylio atominė elektrinė po tragedijos / „Scanpix“ nuotr.

Remiantis Prancūzijos mokslininkų gautais duomenimis, kamanių, drugių, vorų, žiogų ir kitų bestuburių užkrėstoje teritorijoje yra mažiau nei kitose vietose dėl aukšto spinduliuotės lygio, likusio po Černobylio atominės elektrinės katastrofos prieš daugiau kaip 20 metų.

„Tai pirmasis tyrimas, atliktas siekiant išsiaiškinti, kokios įtakos avarija turi gyvūnijai“, – pranešė vienas tyrėjų Andersas Moelleris.

Palyginę skaičius, kiek yra gyvūnų, gyvenančių radioaktyviose zonose ir mažiau užkrėstuose ruožuose, mokslininkai nustatė, kad kai kurių rūšių gyvūnų užkrėstose teritorijose dabar beveik nebeliko.

„Yra zonų, kur vienam kvadratiniam metrui tenka 100 gyvūnų, – sakė A.Moelleris. – O yra vietų, kur viename kvadratiniame metre tėra tik vienas. Tai pasakytina apie įvairias rūšis.“

Mokslininkai nustatė, kad kai kurių rūšių gyvūnų užkrėstose teritorijose dabar beveik nebeliko.

Tyrimai parodė, kad gyvūnai, gyvenantys netoli atominio reaktoriaus, turi daugiau įvairių defektų: pavyzdžiui, pasikeitė spalva ir netaisyklingai auga galūnės.

„Paprastai nesveiki gyvūnai greitai tampa grobiu, nes sunku skristi su skirtingo ilgio sparnais“, – pranešė A.Moelleris.

Šie duomenys prieštarauja nuomonei, kad ekologinė padėtis Černobylyje stabili. 2007 metais Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pasirašė įsaką, kuriuo remiantis teritorija aplink Černobylio AE paskelbta draudžiamąja zona.

Atliekant pirmuosius ir kiek vėlesnius šios vietovės tyrimus nebuvo atsižvelgiama į faktą, kad gyvūnų kartos augo, kai čia nebebuvo žmonių, pažymėjo A.Moelleris.

Tyrėjai daugiausia tyrė teritoriją 30 km spinduliu aplink reaktorių, nors radioaktyvių kritulių iškrito didžiojoje Rytų Europos dalyje.

1986 metais sprogus Černobylio AE ketvirtajam energijos blokui, radioaktyviomis medžiagomis buvo užteršta didelė Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos teritorija, šimtai tūkstančių žmonių buvo priversti persikelti gyventi į kitus regionus.

Kiek yra žmonių, kurių mirtis vienaip ar kitaip susijusi su šia katastrofa, tiksliai nenustatyta.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, žuvo apie 9 tūkst. žmonių, o „Greenpeace“ mano, kad netrukus žuvusiųjų skaičius pasieks 93 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius