Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 26 /16:17

Vakarai vis atviriau kalba apie Sirijos puolimą, tam gali nereikėti net Jungtinių Tautų pritarimo

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sekmadienį pareiškė, kad bet kokie Sirijos režimo galbūt įvykdytos cheminės atakos įrodymai jau galėjo būti sunaikinti. Tuo tarpu Vakarų šalys vis atviriau kalba apie tai, kad Sirijai gali būti suduotas karinis smūgis.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Faktas, kad daugumą įrodymų galėjo sunaikinti tas artilerijos bombardavimas“, – sakė jis, turėdamas omenyje pranešimus apie besitęsiančias atakas teritorijoje į rytus nuo Damasko, kur, kaip manoma, anksčiau buvo įvykdyta cheminė ataka. 

Damaskas dūmuose
Damaskas dūmuose

„Įrodymai galėjo sunykti per kelias pastarąsias dienas, o kiti įrodymai galėjo būti paveikti“, – pridūrė W.Hague'as, kalbėdamas per spaudos konferenciją tuojau po to, kai Damaskas uždegė žalią šviesą Jungtinių Tautų (JT) inspektorių tyrimui.

Ekspertai pirmadienį pradėjo tirti numanomos atakos vietoje, nors skeptiškai nusiteikęs Vašingtonas pareiškė, kad Sirijos sutikimas buvo pavėluotas.

W.Hague'as išreiškė susirūpinimą, jog tikriausiai praėjo per daug laiko, kad JT inspektoriai surinktų konkrečių įrodymų.

W.Hague'as išreiškė susirūpinimą, jog tikriausiai praėjo per daug laiko, kad JT inspektoriai surinktų konkrečių įrodymų.

„Dabar turime realistiškai vertinti, ką gali pasiekti JT komanda“, – sakė jis.

Tačiau jis pakartojo esantis įsitikinęs, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos atsakingos už numanomą ataką, teigdamas, kad „jau esama daug įrodymų, ir visi jie rodo viena kryptimi“.

„Mums, Britanijos vyriausybei, aišku, jog būtent Al Assado režimas įvykdė šią didelę cheminę ataką“, – sakė W.Hague'as, cituodamas „liudininkų parodymus (ir) faktą, kad ta vietovė buvo bombarduojama režimo pajėgų, kai buvo įvykdyta cheminė ataka.“

Ministras argumentavo: „Jeigu režimas buvo įsitikinęs, kad kas nors kitas įvykdė šią ataką, jie būtų leidę atvykti JT inspektoriams prieš kelias dienas.“

Papildyta 9.49 val. Pareiškimai apie cheminių ginklų naudojimą „įžeidžia sveiką protą“, sako Al Assadas

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sakė, kad Vakarų šalių pareiškimai, jog Damasko režimas naudojo cheminius ginklus, yra „įžeidimas sveikam protui“ ir perspėjo, kad Jungtinių Valstijų laukia nesėkmė, jeigu jos atakuos Siriją.

Duodamas interviu Kremliaus politiką remiančiam Rusijos laikraščiui „Izvestija“, kuris buvo paskelbtas pirmadienį, B.al Assadas sakė: „Šie komentarai (kaltinantys Sirijos režimą naudojant cheminius ginklus), skelbiami politikų Vakaruose, yra įžeidimas sveikam protui... Tai nesąmonės.“

Sirijos lyderis taip pat kaltino Jungtines Valstijas pirmiausiai paskelbus kaltinimus, kad jo režimas naudojo cheminius ginklus per ataką netoli Damasko, kuri, anot aktyvistų, nusinešė šimtus žmonių gyvybių, ir tik vėliau pradėjo ieškoti įrodymų.

„Tai prieštarauja elementariai logikai, – pabrėžė jis. – Tokie kaltinimai yra visiškai politiniai, o jų priežastis – vyriausybės pajėgų pergalių prieš teroristus skaičius.“

Pasak B.al Assado, teritorijoje, kurioje įvyko tas incidentas, fronto linija yra neaiški, todėl Sirijos režimas būtų sukėlęs grėsmę savo karių gyvybėms, jeigu būtų naudojęs cheminius ginklus.

„Tai prieštarauja elementariai logikai, – pabrėžė jis. – Tokie kaltinimai yra visiškai politiniai, o jų priežastis – vyriausybės pajėgų pergalių prieš teroristus skaičius.“

Gausėjant raginimų imtis karinių veiksmų prieš Siriją, B.al Assadas perspėjo Vakarų valstybes liautis kištis į kitų šalių reikalus ir verčiau „įsiklausyti į žmonių nuomonę“.

„Jeigu kas nors svajoja paversti Siriją Vakarų marionete – tai neįvyks, – pabrėžė jis. – Esame nepriklausoma valstybė; kovosime prieš terorizmą ir kursime ryšius su kuo norime – Sirijos žmonių labui.“

Prezidentas perspėjo Jungtines Valstijas nemėginti pulti Sirijos ir argumentavo, kad pastaraisiais dešimtmečiais visos Vašingtono karinės kampanijos nepasiekdavo savo tikslų.

„Jungtinėms Valstijoms gresia nesėkmė (jeigu jos atakuos Siriją) – kaip ir visuose ankstesniuose jų pradėtuose karuose, pradedant Vietnamu, baigiant mūsų dienomis“, – pridūrė jis.

„Amerika dalyvavo daugelyje karų, tačiau nė karto nėra pasiekusi savo politinių tikslų, dėl kurių būdavo pradedami karai. Taip, tiesa – didžiosios galybės gali pradėti karus, bet ar gali juos laimėti?“ – klausė B.al Assadas.

Papildyta 10.51 val. Turkija žada dėtis prie koalicijos prieš Siriją

Turkija prisidės prie tarptautinės koalicijos, kuri imtųsi veiksmų prieš jos kaimynę Siriją, net jeigu Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba nesugebėtų pasiekti konsensuso dėl šio klausimo, jos užsienio reikalų ministras sakė duodamas interviu, kuris buvo paskelbtas pirmadienį.

„Jeigu šiame procese bus suformuota koalicija prieš Siriją, Turkija joje dalyvaus“, – diplomatijos vadovas Ahmetas Davutoglu sakė dienraščiui „Milliyet“.

Papildyta 11.42 val. Gali smogti ir be JT pritarimo

15min.lt jau rašė, kad vis daugėja ženklų, jog Vakarų valstybės gali smogti Sirijai. „The Telegraph“ rašo, kad  Didžiosios Britanijos karinis laivynas pradėjo ruoštis bendrai su JAV karinei operacijai Sirijoje, kuri būtų atsakas į cheminio ginklo panaudojimą šioje šalyje.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas pareiškė, kad Vakarų šalys jau artimiausiomis dienomis apsispręs dėl savo atsako į krizę Sirijoje. Paklaustas Prancūzijos reakcijos, naudojant „jėgą“, diplomatijos vadovas sakė, kad toks sprendimas dar nepriimtas.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as pareiškė, kad reakcija į pranešimus apie Sirijoje tikriausiai panaudotą cheminį ginklą galima ir neužsitikrinus vienbalsio palaikymo JT Saugumo Taryboje. „Ar įmanoma reaguoti į cheminius ginklus, nesant visiškos vienybės JT Saugumo Taryboje? Sakyčiau, kad taip – kitaip būtų neįmanoma atsakyti į tokius piktinančius veiksmus, tokius nusikaltimus. Nemanau, kad tai yra priimtina padėtis“, – W.Hague'as sakė BBC radijui.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas perspėjo JAV valstybės sekretorius Johną Kerry dėl „itin pavojingų pasekmių“, kurių sukeltų kariniai veiksmai prieš Sirijos režimą, pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Sekmadienį kalbėdamas telefonu su J.Kerry, S.Lavrovas sakė, jog su „giliu nerimu“ stebi oficialius JAV pareiškimus, demonstruojančius pasiruošimą įsikišti į konfliktą Sirijoje.

Aukšto rango kariškiai iš Vakarų ir musulmonų šalių pirmadienį susitikę Jordanijoje aptars Siriją krečiančio karo poveikį šiam regionui, pranešė Jordanijos pareigūnai.

Papildyta 13.14 val. Valstybinė naujienų agentūra „Petra“ citavo Jordanijos kariuomenės atstovą, kuris sakė, kad šį susitikimą inicijavo Jordanijos generalinio štabo vadas Meshaalas Mohamedas al Zabanas ir JAV generolas Lloydas Austinas, vadovaujantis savo šalies ginkluotųjų pajėgų centrinei vadovybei (CENTCOM), atsakingai už padėtį 20 šalių Artimuosiuose Rytuose ir Centrinėje Azijoje.

Susitikime dalyvaus JAV jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey, taip pat Saudo Arabijos, Kataro, Turkijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Kanados generalinių štabų viršininkai, nurodė „Petra“.

Vienas Jordanijos vyriausybės pareigūnas patvirtino informaciją apie šį susitikimą, sakydamas, kad jis vyks pirmadienį ir antradienį.

„Dalyviai vis renkasi Amane. Oficialus pranešimas bus paskelbtas, kai susitikimas prasidės“, – nurodė jis.

Užsienio reikalų ministras Nasseras Judeh sekmadienį sakė, kad šis susitikimas „buvo planuojamas mėnesius“.

Papildyta 13.32 val. Kaip vyktų karas?

Kol Vakarų valstybės dar tik svarsto, ar ryžtis kariniam smūgiui Sirijoje, ekspertai jau prognozuoja galimus karinius scenarijus.

„The Daily Mail“ cituoja karinius ekspertus, kurie teigia, kad Siriją bombarduotų bepiločiai lėktuvai. Žvalgybą Sirijoje taip pat vykdytų ir specialūs sausumos padaliniai.

Ekspertai mano, kad pasirinkti objektai Sirijoje būtų bombarduojami vieną ar dvi paras, būtų taikomasi į esminius Sirijos valdančiojo režimo infrastruktūros objektus: priešlėktuvinės gynybos kompleksus, vadovybės štabus, vyriausybinius pastatus, raketų saugyklas.

Ekspertai teigia, kad Vakarai neketina pilnai įsijungti į karą Sirijoje, tačiau jiems gali tekti tai padaryti. Visų pirma dėl to, kad būtų sutrukdyta didžiuliam kraujo praliejimui – nusilpus valančiajam režimui, sukilėliai gali bandyti keršyti ir taip iššaukti naują smurto bangą. Be to, Vakarai norėtų užkirsti kelią „al Qaeda“ įsitvirtinimui šioje šalyje, teroristai gali bandyti užgrobti ginklų arsenalus, kurie liktų nesaugomi. Tam reikėtų sukurti kontroliuojamas zonas, todėl sausumos kariuomenės įsiveržimas į Siriją būtų neišvengiamas.

Tačiau įvykių scenarijus gali smarkiai keistis – visų pirma todėl, kad sunku nuspėti, ko imsis Iranas ir Rusija. Šių šalių atstovai kategoriškai pasisako prieš karinę intervenciją į Siriją.

Papildyta 14.35 val. Snaiperiai apšaudė JT ekspertus

Nežinomi snaiperiai pirmadienį apšaudė JT ekspertus, priversdami juos kuriam laikui nutraukti pastangas ištirti pranešimus apie cheminių ginklų panaudojimą netoli Damasko, pranešė JT atstovas.

„Nežinomi snaiperiai paleido daug šūvių į pirmąjį cheminės ginkluotės inspektorių komandos automobilį“, – informavo JT atstovas Martinas Nesirky.

Papildyta 16.17 val. JT inspektoriai atvyko į įtariamos dujų atakos vietą Sirijoje

JT cheminių ginklų inspektoriai pirmadienį susitiko su įtariamos dujų atakos sukilėlių kontroliuojamame Damasko priemiestyje aukomis ir iš jų paėmė reikiamus mėginius.

Vienas Sirijos medikas iš Muadamijos rajono sakė, kad JT inspektoriai kirto fronto liniją iš sostinės centro, kurį ir toliau kontroliuoja prezidento Basharo al Assado pajėgos.

JT informavo, kad per šaudymą buvo apgadintas vienas automobilis, tačiau apie sužeistus žmones nepranešė.

„Dabar esu su (inspektorių) komanda“, – gydytojas Abu Karamas sakė „Reuters“ telefonu iš sukilėlių kontroliuojamos Muadamijos.

„Esame Ravdos mečetėje, kur jie susitinka su sužeistaisiais. Mūsų medikai ir inspektoriai kalbasi su pacientais ir ima mėginius iš nukentėjusiųjų“, – sakė jis.

Kitas opozicijos aktyvistas pranešė, kad vis dar auga didžiulė žmonių, susirinkusių išsakyti savo nuoskaudas JT komandai, minia. JT ekspertai taip pat ketina tyrimui panaudoti iš žuvusiųjų palaikų paimtus mėginius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius