Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chodorkovskis perkeltas į Maskvą (atnaujinta 15.46 val.)

Įkalintas buvęs Rusijos pramonės magnatas Michailas Chodorkovskis iš Sibiro kalėjimo perkeltas į Maskvą, kur stos prieš teismą dėl pateiktų naujų kaltinimų, pranešė šalies pareigūnai.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo BBC, buvęs M.Chodorkovskio verslo partneris Platonas Lebedevas taip pat perkeltas iš kalėjimo Chitos regione į Rusijos sostinę. Kadaise turtingiausias šios šalies žmogus M.Chodorkovskis devyneriems metams įkaltintas 2005-aisiais dėl mokesčių slėpimo ir kitų pažeidimų.

Buvęs naftos bendrovės „Jukos“ vadovas kitą mėnesį stos prieš teismą dėl kaltinimų vagyste. M.Chodorkovskio šalininkai tvirtina, kad valdžia akivaizdžiai siekia įkaltinti buvusį magnatą daug ilgiau, nei kad numato jo pirmoji bausmė. Taip pat pabrėžiama, kad M.Chodorkovskio įkalinimas buvo politiškai motyvuotas, nes jis rėmė opozicines grupes Rusijoje.

Maskvos miesto teismo atstovė Anna Usachyova antradienį pranešė, kad abu – M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas – atvyko į Maskvą, kur stos prieš teismą dėl naujų kaltinimų nuosavybės nusavinimu ir nelegaliomis finansinėmis operacijomis. Pirmieji klausymai teisme numatyti kovo 3 d.

M.Chodorkovskiui yra pareikšti kaltinimai, jog jis neva lytiškai priekabiavo prie kito kalinio.

Priekabiavo prie kito kalinio?

M.Chodorkovskiui taip pat yra pareikšti kaltinimai, jog jis neva lytiškai priekabiavo prie kito kalinio. Tačiau jį prižiūrėjęs buvęs kalėjimo darbuotojas antradienį paskelbtame interviu sakė, jog tai yra „visiška nesąmonė“.

Buvęs kalėjimo darbuotojas Denisas Jurinskis mano, kad Rusijos valdžios institucijos privertė vienoje kameroje su M.Chodorkovskiu kalėjusį Aleksandrą Kučma apkaltinti verslininką užpuolimu, dėl kurio jis bus teisiamas šią savaitę.

„Aš įsitikinęs... kad Kučma buvo paprasčiausiai priverstas parašyti šį pareiškimą, kuris padėtų apjuodinti Chodorkovskio prašymą paleisti jį anksčiau laiko“, – D.Jurinskis sakė žurnalui „Kommersant-Vlast“, pavadinęs šią bylą „visiška nesąmone“.

Pasak D.Jurinskio, jis ketina viešai ginti buvusį naftos kompanijos „Yukos“ vadovą ir vieną iš turtingiausių Rusijoje žmonių. Buvęs vieno Sibire esančio kalėjimo darbuotojas prižiūrėjo magnatą, kai šis kartu su kitais kaliniais dirbo kalinimo įstaigos siuvykloje.

M.Chodorkovskis buvo suimtas 2003 metų spalį. Manoma, kad jam iškeltą bylą Kremlius sufabrikavo keršydamas už įtakingo verslininko politines ambicijas.

Už sukčiavimą ir mokesčių vengimą nuteistas M.Chodorkovskis, kuris antradienį etapu buvo atvežtas į Maskvą, šiuo metu atlieka jam skirtą aštuonerių metų įkalinimo bausmę. Kitą mėnesį jis bus teisiamas Maskvoje dėl kitų įtariamų finansinių nusikaltimų. Pasak verslininko šalininkų, naujieji kaltinimai pateikti siekiant įkalinti M.Chodorkovskį neribotam laikui.

Papildomų teisinių rūpesčių verslininkui kils dėl jo buvusio kameros draugo A.Kučmos, kuris 2006 metais jam supjaustė veidą, iškeltos bylos. A.Kučma teismui sakė, kad sužalojo M.Chodorkovskį, nes šis prie jo neva lindęs su seksualiniais kėslais. Šiuo kaltinimus trečiadienį svarstys Maskvos Mesčansko apygardos teismas.

M.Chodorkovskio reputaciją ginantis D.Jurinskis taip pat pareiškė, kad milijardierius Čitos apskrityje esančiame kalėjime taip ir neišmoko deramai naudotis siuvamąja mašina.

„Iš jo mašinisto nepadarysite, – sakė buvęs kalinio prižiūrėtojas. – Kaip galima išmokyti žmogų, jeigu iš karto buvo aišku, kad jis nėra dirbęs jokio kito darbo, tik su popieriais ir pinigais?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius