Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chodorkovskis teisme, jo šalininkai – milicijoje

Pats žinomiausias Rusijos kalinys, buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis antradienį vėl atsidūrė teisiamųjų suole, prasidėjus jo naujos bylos procesui, į kurį advokatai ir opozicija žiūri kaip į testą prezidentui Dmitrijui Medvedevui.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Scanpix“ nuotr.

Pirmąją parengtinio nagrinėjimo dieną milicija sulaikė dešimt žmonių, skandavusių sostinėje prie teismo sienų „Laisvę politiniams kaliniams!“, „Laisvę Chodorkovskiui!“

Chamovnikų rajono teismas išnagrinės prokuratūros pateiktus įrodymus, pagal kuriuos M.Chodorkovskis ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas pasisavino ir legalizavo didžiules lėšas.

Buvusios didžiausios Rusijoje naftos bendrovės „Jukos“, vėliau bankrutavusios dėl atgaline data pateiktos mokesčių mokėjimo nepriemokos, steigėjas už vengimą mokėti mokesčius ir sukčiavimą buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti, kai prezidentavo Vladimiras Putinas.

Milicininkai su neperšaunamosiomis liemenėmis atvežė M.Chodorkovskį į teismo salę, mūvintį džinsais ir laikantį rankoje juodą portfelį, prie teismo pastato, ir jo pasirodymas žurnalistų ir šiaip piliečių miniai buvo pirmasis buvusio magnato viešas pasirodymas sostinėje nuo 2005 metų. Vienas iš susirinkusiųjų metė prie M.Chodorkovskio kojų baltų rožių puokštę.

M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas atlieka bausmę Sibire, kolonijoje netoli Čitos, bet ne taip seniai jie skubiai buvo atvežti į Maskvą, nors iki tol valdžia ne kartą atsisakė nagrinėti „Jukos“ steigėjų bylą sostinėje.

Chamovnikų teisme teisiamieji buvo pasodinti į narvą, sustiprintą neperšaunamu stiklu. M.Chodorkovskis, kuris praleido už grotų jau daugiau kaip penkerius metus, atrodė gerokai vyresnis nei tada, kai pastarąjį kartą buvo viešai pasirodęs.

Chamovnikų teisme teisiamieji buvo pasodinti į narvą, sustiprintą neperšaunamu stiklu.

Teismo atstovė pranešė, kad posėdis bus uždaras. Spaudai buvo leista tik dvi minutes fotografuoti posėdžio salėje. Teismo pastatą apsupo milicija.

„Tai nepaprastai svarbi byla, nes ji leis mums suvokti, kuria linkme eina Rusija“, – komentavo naują M.Chodorkovskio teismą jo advokatas Robertas Amsterdamas telefonu iš Londono.

Gynėjai pareiškė, jog valstybės kaltintojus reikia nušalinti, ir pareikalavo, kad būtų leista M.Chodorkovskiui sėdėti prie stalo su advokatais, o ne narve.

Pirminis bylos nagrinėjimas bus tęsiamas trečiadienį. Ar bus procesas atviras spaudai, teisėjas nuspręs per pagrindinį nagrinėjimą. Kada jis prasidės, kol kas nežinoma. Advokatai mano, kad teismas vyks mažiausiai pusę metų.

Praeitis – dabartis

M.Chodorkovskis sako, kad tapo auka korumpuotų pareigūnų, kuriuos išgąsdino jo politinės ambicijos ir kurie drauge siekė užvaldyti „Jukos“, tuo metu išgaunančios naftos daugiau nei įeinantis į OPEC Kataras.

Dabar į Kremliaus nemalonę patekusiam kaliniui yra 45 metai. Jis buvo turtingiausias žmogus Rusijoje: iki arešto jo turtas, „Forbes“ vertinimais, siekė 15 mlrd. dolerių.

D.Medvedevas, anksčiau buvęs teisės profesorius, pernai Vladimirui Putinui (kuriam konstitucija draudė balotiruotis trečiajam laikotarpiui iš eilės) pasiūlius išrinktas šalies prezidentu, ragino išvalyti teismų sistemą ir kritikavo korupciją aukščiausiuose sluoksniuose.

Prokuratūra teigia, kad M.Chodorkovskis prisidėjo prie 900 mlrd. rublių (25 mlrd. dolerių) pasisavinimo ir 500 mlrd. rublių (13,9 mlrd. dolerių) legalizavimo, ir už tai jam reikia skirti dar 22 metų laisvės atėmimo bausmę.

M.Chodorkovskis neigia kaltę, jo advokatai vadina ginamąjį politiniu kaliniu, o naujus kaltinimus – absurdu.

Areštavus magnatą 2003 metais buvo nuogąstaujama, kad Kremlius mėgins susigrąžinti visų privatizuotų susijusių su žaliavomis bendrovių kontrolę.

Rusijos valdžios kritikai sako, jog M.Chodorkovskio areštas ir „Jukos“ žlugimas buvo V.Putino prezidentavimo lūžis, suteikęs jėgos struktūrų atstovams, demokratijos priešininkams veiksmų laisvę ir, kaip manoma, bus lakmuso popierėlis ir D.Medvedevui, kuris valdo globojamas ministro pirmininko V.Putino.

„Chodorkovskio nuteisimas antrajam terminui – tai viešas formalus prezidento pažeminimas“, – rašo politologas Andrejus Piontkovskis tinklalapyje grani.ru.

Tokios pat nuomonės laikosi opozicijos judėjimo „Mes“ lyderis Romanas Dobrochotovas, kuris šiais metais pagarsėjo tuo, kad nutraukė D.Medvedevo kalbą Kremliuje.

„Tai patikrinimas Medvedevui, kuris pasakė daug teisingų žodžių dėl teisinio nihilizmo“, – sakė jis tuo metu, kai milicija grudo į savo automobilį kelis demonstrantus prie teismo pastato, kuriame teisiamas Chodorkovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius