-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Čilėje po žeme įstrigusių kalnakasių dramoje artėja atomazga

Čilėje vienoje kasykloje po žeme įstrigusius kalnakasius planuojama ištraukti vieną po kito - pirmiausiai sveikiausius, o vėliau silpniausius - plieniniame narve, kuris atliekant bandymus jau keturis kartus buvo sėkmingai nuleistas į žemės gelmes.
Šia kapsule tikimasi kalnakasius iškelti į žemės paviršių.
Šia kapsule tikimasi kalnakasius iškelti į žemės paviršių. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Čilė

Du mėnesius po žeme išgyvenusių 33 kalnakasių epopėja pirmadienį priartėjo prie pabaigos, kai gelbėtojai sutvirtino išgręžtą šulinį, ir keturių metrų aukščio keltuvo lopšys buvo sklandžiai nuleistas kaip planuota, beveik iki pat įstrigusių vyrų.

„Jis netgi nesukėlė jokių dulkių“, – sakė Čilės kalnakasybos ministras Laurence Golborne Riverosas.

 Jeigu viskas vyks sėkmingai, iškėlimo operacijai bus pasiruošta antradienio vakarą, pranešė pareigūnai. Gelbėjimo komandos vyriausiasis psichologas rekomendavo iškėlimą pradėti trečiadienį paryčiais, tačiau oficialus sprendimas dar nepriimtas.

Didžiausia iš trijų Čilės karo laivyno inžinierių sukonstruotų iškėlimo kapsulių „Phoenix I“, pavadinta mitinio iš savo pelenų prisikeliančio paukščio vardu, pirmadienį pirmąkart buvo išbandyta, kai viršutinė šulinio dalis iki 55 metrų gylio buvo sutvirtinta plieniniais vamzdžiais, sakė gelbėtojų vadovas.

Vėliau tuščia kapsulė buvo nuleista į didesnį nei 600 metrų gylį, o iki kalnakasių slėptuvės, kurioje jie rado prieglobstį po rugpjūčio 5 dieną kasykloje įvykusios griūties, buvo likę tik 12 metrų.

„Nenuleidome jos (iki galo), nes kuris nors iš jų galėjo įšokti vidun“, – besišypsantis L.Goldborne'as aiškino žurnalistams.

Psichologas Alberto Iturra rekomendavo pirmuosius kalnakasius iškelti rytą – nes juos planuojama Čilės oro pajėgų sraigtasparniais nuskraidinti į netoliese esantį Kopjapo miestą, o vakarais kasyklos apylinkėse dažnai pakyla rūkas.

Pasak sraigtasparnių eskadrilės vado pulkininko leitenanto Aldo Carbone, iki miesto tik apie dešimt minučių skrydžio, pilotai naudojasi naktinio matymo prietaisais, tačiau bus skraidoma tik esant geram matomumui. Atsarginiam atvejui paruošti greitosios pagalbos automobiliai – važiuoti iki Kopjapo užtruktų apie valandą.

Pareigūnai sudarė neviešinamą kalnakasių gelbėjimo eilės sąrašą, tačiau jis dar gali būti pakeistas, kai į slėptuvę bus nuleisti medikai ir kasyklų ekspertas, kurie įvertins įstrigusių vyrų būklę ir prižiūrės jų iškėlimą.

Planuojama pirmiausiai iškelti keturis sveikiausius ir geriausiai susitvardančius vyrus, sakė sveikatos apsaugos ministras Jaime Manalichas. Vėliau bus iškelti dešimt silpniausiųjų arba sergančiųjų.

Vienam iš kalnakasių yra padidėjęs kraujospūdis, kitas serga diabetu, dar keliems skauda dantys arba išsivystė kvėpavimo takų bei odos infekcijos dėl didelio oro drėgnumo po žeme.

Paskutinis tikriausiai bus iškeltas Luizas Urzua, kuris buvo pamainos viršininkas, kai vyrai liko įkalinti, keli kalnakasių artimieji sakė naujienų agentūrai AP. Jie prašė neskelbti jų vardų, kad nesupyktų vyriausybės pareigūnai.

Kapsulė iki paviršiaus iš 622 metrų gylio bus keliama apie 20 minučių. Jos nuleidimas ir iškėlimas kaskart turėtų trukti apie valandą.

Pasak L.Golborne Riveroso, operacijai bus visiškai pasiruošta trečiadienį tuojau po vidurnakčio – pareigūnai nori įsitikinti, kad betonas aplink plieninį vamzdį šulinio viršuje visiškai sustingo.

Iškeltus kalnakasius planuojama atitverti nuo žurnalistų uždanga. Pakyla žiniasklaidos darbuotojams jau įrengta už maždaug 100 metrų nuo šulinio angos.

Iškelti kalnakasiai pripučiamais tuneliais, panašiais į naudojamus sporto stadionuose, bus nuvesti į greitosios pagalbos automobilius, kurie juos nuveš į sveikatos patikrinimo punktą. Gydytojams leidus jie bus perkelti į kitą patalpą, kuri galės susitikti su artimaisiais. Kiekvieną kalnakasį galės pasitikti ne daugiau kaip trys artimieji.

Po šio pasisveikinimo iškeltieji bus nuskraidinti sraigtasparniu į Kopjapo miestą.

Į pasaulį sugrįžusių kalnakasių laukia emocijų audra. Tikėtina, kad po karšto artimųjų pasveikinimo juos sekios žurnalistai, trokštantys paskelbti pasauliui išgelbėtųjų istorijas. Vyrai jau pakviesti į prezidentūrą; jie gaus visiškai apmokėtus kelialapius į kurortus ir dalyvaus nesuskaitomoje daugybėje televizijos laidų.

Jau ruošiami kontraktai knygų ir filmų leidybai, taip pat gauta darbo pasiūlymų. Kiekvienas iš kalnakasių vienu savo parašu galės uždirbti daugiau pinigų nei kada nors svajojo.

Čilės vyriausybė pažadėjo kiekvienam iš jų bent šešis mėnesius nemokamai teikti psichologų pagalbą. Šis sprendimas iš dalies susijęs su juos netikėtai užklupusia šlove.

Čilės kalnakasybos magnatas filantropas Leonardo Farkasas skyrė po 10 tūkst. JAV dolerių kiekvieno iš 33 kalnakasių šeimoms, taip pat įkūrė fondą aukoms rinkti.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius