Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilėje žemės drebėjimas nusinešė daugiau nei 700 žmonių gyvybių (nuotraukos)

Čilėje stipraus žemės drebėjimo aukų skaičius sekmadienį perkopė 700, o didžiulis šios nelaimės mastas ypač išryškėjo pajūrio regionuose, kur milžiniškos cunamio bangos sugriovė daug namų.
Stichijos nuniokota Čilė
Stichijos nuniokota Čilė / „Scanpix“ nuotr.

Čilės prezidentė Michelle Bachelet nurodė, jog žuvusiųjų skaičius tikriausiai dar didės, o šalies Vyriausybė pripažino suklydusi, kai po šeštadienį smogusio 8,8 balo žemės drebėjimo nebuvo paskelbtas cunamių pavojus.

„Tai buvo klaida, – sakė gynybos ministras Francisco Vidalis. – (Čilės jūrų pajėgos) suklydo nepaskelbdamos cunamių pavojaus.“

Požeminių smūgių sukelta didžiulė banga užliejo pajūrio miestus, nuplovė ištisus namus, o sielvarto apimti gyventojai negalėjo patikėti savo akimis, žiūrėdami į jūrų dumbliais užneštus savo būstų griuvėsius.

„Banga atslinko ir viską užliejo. Ji buvo apie 6 metrų aukščio“, – Carlosas Palma sakė naujienų agentūrai AFP pajūrio miestelyje Penke, mėgindamas gelbėti savo turto likučius.

Antro didžiausio Čilės miesto Konsepsjono merė prašė skubiai atsiųsti pagalbą, kai gelbėtojai šilumos jutikliais aptiko daug žmonių, kurie, kaip manoma, įstrigo 15 aukštų pastate, per žemės drebėjimą nuvirtusiame ant šono.

Policija ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis Konsepsjone mėgino išvaikyti plėšikautojus. Kai kurie iš jų tempė vežimėlius su būtiniausiomis atsargomis, o kiti grobė plazminius televizorius ir buitinius elektros prietaisus.

„Gyventojams reikia maisto. Neturime atsargų, o jeigu neišspręsime (šio klausimo), naktį kils rimtų saugumo problemų“, – sakė merė Jacqueline van Rysselbergh ir perspėjo dėl didelės „socialinės įtampos“.

M.Bachelet, kuri kovo 11 dieną turėtų perduoti šalies vairą išrinktajam prezidentui Sebastianui Pinerai, sekmadienį pranešė, kad per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 708 žmonės. Prezidentė nurodė, kad Vyriausybė pradeda skirstyti maisto atsargas ir teikti kitą gyvybiškai svarbią pagalbą nelaimės priblokštiems gyventojams.

Šalį tebekrečia gausūs pakartotiniai požeminiai smūgiai, jų per 30 valandų nuo pirmojo galingo smūgio užregistruota daugiau nei 115. Sekmadienį 8 val. 25 min. vietos (13 val. 25 min. Lietuvos) laiku Čilę sudrebino 6,1 balo smūgis.

Aplankiusi didžiausios per pastaruosius 50 metų Čilę ištikusios gamtinės nelaimės nuniokotus regionus, M.Bachelet šeštadienį kreipėsi į tautą ir sakė, kad sugriovimų mastas yra neįsivaizduojamas.

„Gamtos jėga dar kartą smogė mūsų šaliai“, – pareiškė ji ir paskelbė šešis iš 15-os Čilės regionų „katastrofos zonomis“.

Pagrindinius šalies greitkelius perskrodė milžiniški žemės plyšiai, o viadukai ir tiltai virto sutrupėjusių ir sulankstytų nuolaužų krūvomis, todėl susisiekimas tapo praktiškai neįmanomas.

Kol kas Čilė nepriėmė iš viso pasaulio plūstančių pasiūlymų teikti pagalbą, o užsienio reikalų ministras Mariano Fernandezas nurodė, jog pirmiausia reikia įvertinti stichijos padarytą žalą.

Pasak pareigūnų, požeminiai smūgiai sugriovė arba smarkiai apgadino 1,5 mln. gyvenamųjų namų ir kitų pastatų. Pranešama, kad Kuriko mieste sugriauta apie 90 proc. istorinio senamiesčio.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius