-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Clinton žada paramą Gruzijai ir užsipuola Rusijos vykdomą „okupaciją“

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pirmadienį dar kartą pažadėjo Gruzijai tolesnę paramą ir kritikavo Rusijos vykdomą „okupaciją“ dviejuose nuo Gruzijos atsiskyrusiuose regionuose.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip JAV valstybės sekretorė pirmą kartą lankydamasi šioje buvusioje sovietinėje respublikoje, H.Clinton moterų lyderių grupei sakė, kad Vašingtonas taip pat spaus dėl tolesnių demokratinių reformų Gruzijoje.

„Toliau prieštaraujame Rusijos veiksmams, kurie, mūsų nuomone, yra blogi ir kurių sąrašo priekyje yra invazija į Gruziją ir jos okupacija, ir juos kritikuojame“, – sakė H.Clinton, atvykusi į Tbilisį.

„Jungtinės Valstijos remia Gruzijos žmones, mes remiame Gruzijos demokratiją“, – sakė ji.

H.Clinton vėliau turėjo susitikti su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, kuris sieks naujo patikinimo, kad Vašingtonas neatsisakė remti jo valstybės, nors ir „perkrauna“ santykius su Maskva.

Tbilisis viliasi, kad H.Clinton pareikš griežtą poziciją dėl Rusijos karių buvimo Pietų Osetijoje ir Abchazijoje ir kad ji dar kartą deklaruos JAV paramą Gruzijos siekiui įstoti į NATO.

H.Clinton paragino tęsti reformas Gruzijoje ir sakė, kad ja, siekiant atgauti atsiskyrusių regionų kontrolę, labai svarbi gyvybinga demokratija bei ekonomika.

„Kuo gyvybingesne, efektyvesne demokratija ir ekonomika Gruzija taps, tuo didesnis bus kontrastas tarp Pietų Osetijos bei Abchazijos ir likusios Gruzijos dalies“, – sakė ji.

M.Saakašvilis palaikė itin artimus ryšius su buvusiu JAV prezidentu George'u W.Bushu, kuris 2005 metais sakydamas kalbą tūkstantinėms minioms Tbilisio centre paskelbė Gruziją „laisvės švyturiu“.

Gruzija G.W.Busho vardu yra pavadinusi pagrindinį iš oro uosto vedantį kelią.

Tačiau į valdžią atėjus prezidentui Barackui Obamai, santykiai atvėso, nes tarptautinei M.Saakašvilio reputacijai pakenkė 2007 metais taikytos priemonės prieš opozicijos protestuotojus ir jo vadovavimas per 2008 metų karą su Rusija.

Gruzija neteikė didelės reikšmės santykių atšalimui ir pasiuntė beveik tūkstantį savo karių į Afganistaną kovoti drauge su amerikiečiais – taip buvo siekiama glaudesnių ryšių su naująja JAV administracija.

JAV pareigūnai po 2008 metų karo, kurio metu Rusijos pajėgos įžengė į Gruziją atremti gruzinų pajėgų puolimo prieš Maskvos remiamą Pietų Osetiją, ne kartą reiškė paramą Gruzijos teritoriniam vientisumui.

Rusija po to karo pripažino Pietų Osetiją ir Abchaziją nepriklausomomis valstybėmis, bet šiuo pavyzdžiu pasekė vos kelios valstybės. Vėliau Rusija tuose regionuose įsteigė nuolatines karines bazes ir dislokavo šimtus karių bei pasieniečių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius