-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CŽV galvoja apie kibernetinį smūgį Rusijai už kišimąsi į prezidento rinkimus

Baracko Obamos administracija svarsto apie precendento neturintį žingsnį – slaptus kibernetinius veiksmus prieš Rusiją. Tai būtų atsakas į Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus, „NBC News“ atskleidė JAV žvalgybos pareigūnai.
CŽV svarsto apie kibernetinį smūgį Rusijai už kišimąsi į JAV rinkimus
CŽV svarsto apie kibernetinį smūgį Rusijai už kišimąsi į JAV rinkimus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabartiniai ir buvę pareigūnai, puikiai žinantys dabartinę situaciją, „NBC News“ teigė, kad JAV specialiosios tarnybos buvo paprašyta Baltiesiems rūmams pristatyti tokio smūgio variantus – kaip slapta įvykdyti operacijas, kurios suerzintų ir sugėdintų Kremlių.

Šaltiniai neatskleidė, apie kokius konkrečius veiksmus CŽV galvoja, tačiau patikino, kad agentūra jau yra pradėjusi parengiamąjį darbą.

Buvęs CŽV pareigūnas sakė, kad agentūra yra surinkusi daug dokumentų, kurie galėtų atskleisti Rusijos prezidento Vladimiro Putino nedoras taktikas.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas penktadienį laidoje „Meet the Press“ sakė, kad amerikiečiai „pasiųs žinią V.Putinui“ ir kad tai „bus padaryta mūsų pasirinktu laiku, ir esant tokioms aplinkybėms, kurios padarys didžiausią poveikį“.

Paklaustas, ar JAV visuomenė žinos, kad tokia žinia buvo pasiųsta, viceprezidentas atsakė: „Tikiuosi, ne“.

Tikslas – sugėdinti ir parodyti JAV galybę

Atsargos admirolas James Stavridis „NBC News“ sakė, kad JAV turėtų atakuoti Rusijos galimybes cenzūruoti internetą šalyje ir paviešinti V.Putino ir jo aplinkos finansinius susitarimus.

„Gerai žinoma, kad oligarchai iš Rusijos perkelia milžiniškus kiekius pinigų į ofšorines sąskaitas, – sakė jis. – Būtų labai gėdinga, jeigu visa tai būtų paviešinta. Tai būtų proporcingas atsakas į tai, ką mes matėme.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CŽV būstinė Virdžinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CŽV būstinė

Seanas Kanuckas, kuris iki šių metų pavasario buvo aukšto rango žvalgybos pareigūnas, atsakingas už Rusijos kibernetinių galimybių analizę, sakė, kad atsako nedavimas Amerikai brangiai kainuotų.

„Jeigu viešai ką nors apkaltini, – sakė jis, – ir toliau nesiimti atsakančiųjų veiksmų, tai gali susilpninti tavo poziciją.“

Pats prezidentas Barackas Obama turės nuspręsti, ar leisti CŽV vykdyti tokią operaciją. Pareigūnai „NBC News“ sakė, kad kol kas B.Obamos administracijoje yra susiskaldymas, ar imtis kibernetinio atsako prieš Rusiją.

Ne pirmas kartas, kai rengiamasi

Du buvę CŽV pareigūnai, dirbę su Rusija, sakė, kad Baltieji rūmai jau daug kartų yra prašę agentūros parengti variantus, kokių slaptų veiksmų galima imtis prieš Rusiją – įskaitant ir kibernetinius. Tačiau galiausiai būdavo nusprendžiama jų nevykdyti.

„Tai politinis sprendimas, – sakė vienas buvęs pareigūnas. – Jeigu kas nors nuspręs, kad mums jau įgriso rusai, galime daug ką padaryti. Pirmasis žingsnis – priminti jiems, kad ir mes galime žaisti šį žaidimą, ir mes turim daug išteklių. Antrasis žingsnis – jeigu norima kištis į jų interneto tinklus, mes tą galime padaryti, bet tada iškils kita problema – jie gali padaryti dar blogesnių dalykų mums kitose srityse.“

Jeigu kas nors nuspręs, kad mums jau įgriso rusai, galime daug ką padaryti, – sakė vienas buvęs pareigūnas.

Kitas buvęs pareigūnas, kuris padėjo vykdyti žvalgybines operacijas prieš Rusiją, sakė, kad per pastaruosius metus jo buvo keletą kartų paprašyta dirbti su slaptų veiksmų planais, tačiau jis sakė, kad „nė vienas variantas nebuvo ypatingai geras, ir mes nemanėme, kad kuris nors jų būtų ypatingai veiksmingas“.

Buvęs CŽV direktoriaus pavaduotojas Michaelis Morellas skeptiškai žiūri į šias kalbas. Jis nemano, kad JAV žengs taip toli ir atakuos Rusijos tinklus.

„Fizinės atakos prieš tinklus nėra tai, ką nori daryti JAV, nes mes nenorime sukurti precendento kitoms šalims irgi daryti tą patį, įskaitant ir atakas prieš mus, – sakė jis. – Mano asmenine nuomone, mūsų atsakas neturėtų būti slaptas – jis turėtų būti viešas, kad visi jį matytų.“

Pareigūnai teigia, kad B.Obamos administracija tebediskutuoja, ar atsakyti į Rusijos veiksmus kibernetiniu būdu, ar tradiciniu – pavyzdžiui, sankcijomis.

CŽV kibernetinę operaciją rengia komanda iš CŽV Kibernetinės žvalgybos centro. Joje dirba šimtai žmonių, o biudžetas siekia šimtus milijonų JAV dolerių.

simonok/sxc.hu nuotr./Internetas
simonok/sxc.hu nuotr./Internetas

Slaptas veiksmų planas yra skirtas tam, kad būtų apsaugota JAV rinkimų sistema ir būtų užtikrinta, kad Rusijos programišiai negalėtų kištis į balsavimo procesą lapkričio mėnesį. Kitas tikslas – pasiųsti žinią Rusijai, kad ji peržengė ribą, sako pareigūnai.

JAV oficialiai apkaltino Rusiją

Praeitą penktadienį B.Obamos administracija oficialiai apkaltino Rusijos vyriausybę mėginant kištis į Amerikos rinkimų procesą ir pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių, nors nenurodė kada ir kur.

Įtampa tarp abiejų šalių jau anksčiau buvo padidėjusi dėl NATO gynybos priemonių ir stringančių pastangų užbaigti kruviną pilietinį karą Sirijoje.

Penktadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad JAV žvalgybos bendruomenė yra „įsitikinusi, jog Rusijos vyriausybė nurodė įsilaužti į JAV asmenų ir institucijų, tarp jų ir JAV politinių organizacijų, elektroninio pašto dėžutes“.

Amerikiečių pareiškime sakoma, kad elektroninių laiškų iš įsilaužtų pašto dėžučių paskelbimas „WikiLeaks“ ir kitose interneto svetainėse bei internetinio veikėjo „Guccifer 2.0“ paskelbta informacija „atitinka Rusijos organizuojamų pastangų metodus ir motyvaciją“.

Demokratų kandidatė į prezidento postą Hillary Clinton taip pat apkaltino Rusiją mėginant pakreipti rinkimus jos varžovo respublikono Donaldo Trumpo naudai, kai buvo įvykdyta virtinė įsilaužimų į demokratų elektroninio pašto sistemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius